≫ 

Večita paranoja Zvezde i Partizana: Ubijate nam svaku volju da uživamo u fudbalu i da se dobro zezamo

Ovi sa obe strane Brda se baš trude da nam ogade ono što mnogo volimo

  • 28

Novi "večiti derbi" bitno se razlikuje se od mnogih prethodnih gledano unazad dve i po decenije i duže, po tome što će ga i Zvezda i Partizan dočekati sa etiketom učesnika 1/16 finala Lige Evrope, a to, priznaćete, ni u razmišljanjima koja prevazilaze granicu mašte nismo mogli da pretpostavimo na početku sezone.

Nažalost, sa koliko je negativnog zračenja ovaj duel dolazi "na meni" ljubitelja fudbala utisak je da se samo malo ranije uopšte nisu desili Keln, Arsenal, Bate za jedne, te Skenderbeg, Jang Bojs za druge i srećan epilog tih utakmica po crveno i crno-bele.

>>> Zvezda neće Mažića! Crveno-beli već dižu galamu zbog delegiranja sudija protiv Partizana

Ne znamo šta bi trebalo da se desi pa da jednom zasvagda zaćute i jedni i drugi, makar kada je reč o sudijama? Zaista je pravo pitanje kako ih zadovoljiti, kada će shvatiti da se fudbal ne igra zbog njih.

U normalnim ligama, da, baš u onim ligama u kojima sudije takođe greše (i više), ali se zbog toga ne vodi hajka na njih, na savez, na jedne i druge zajedno, dakle, u tim ligama imena sudija koje će deliti pravdu u derbiju je, onako, samo propratna vest. Navijačima "zapadne za oko" tek ako taj isti arbitar zabrlja u nekom trenutku, ali ni tada mu neće "sve po spisku" ili ga osuditi da je delegiran sa namerom da upropasti njegov klub.

Pritisci na sudije u Srbiji su postali sasvim normalno stanje i to je ono najstrašnije. Ok, sad ako mislite da su svi oni lopovi, prvo se zapitajte još jednom da li je to stvarno tako, a onda pokušajte da se stavite u njihovu kožu, i to pred derbi. I opet nećete doći ni blizu osećaja koji nose sa sobom u danima pred "praznik fudbala".

Foto: e-stock.us/MN Press

Nismo išli od početka, ali verovatno nije prošla nedelja bez povika klubova na arbitre. Najmanje, ali ne i manje važni, dolazili su i iz "malih" klubova i oni po pravilu nemaju istu težinu kao neke druge. Prođu one pomalo nezapaženo, za razliku od "paljbe" koja dolazi sa dobro znanih beogradskih adresa. Kada Partizan i Zvezda zagalame, da li je to važnije od toga što je, recimo, Mladost ukazala na lošu arbitražu, što je Vojvodina bila oštećena ili je možda Borac ostao bez bodova, jer sudija nije video penal ili prekršaj za drugi žuti... Zar je ova galama "večitih" važnija od činjenice da pola superligaša nema elementarne uslove za igranje fudbala, što je dobar deo igrača igra sa minimalnim primanjima, što im se ne poštuju ugovori, što je infrastruktura prejadna. Da li oni stvarno misle da je njihova borba važnija od borbe "malih" koji se stvarno bore da prežive?

>>> OŽEGOVIĆ: Možete samo da zamislite kako ću da proslavim ako dam gol Zvezdi u derbiju!

Znate, pomalo smešno zvuči kada Zvezda i Partizan pričaju o preživljavanju, a konstantno su na državnoj grbači.

Zar "večiti" ne bi trebalo da su primer svima?

Primer viteškog vladanja, poštenja, fer-pleja... Ono što emituju poslednjih godina ne ostavlja nam drugi zaključak nego onaj da je kod njih sve suprotno.

Predstojeći derbi je ista priča.

Sa obe strane Brda vlada blago paranoično stanje.

>>> NAJBOLJI SVETSKI TIM ZA EVROPSKE VEČITE: Poznato je ko sudi 156. večiti derbi između Partizana i Zvezde!

Trener Partizana Miroslav Đukić je tokom dana najavio da "neće biti svađe oko penala njegovih igrača, jer penala neće biti", a onda, ubrzo smo dobili i svojevrsni odgovor iz crveno-belog tabora u vidu poruka da je delegiranje Mažića da sudi derbi "direktan prst u oko Zvezdi i dokaz sprege FSS i Partizana".

Ako ove dve izjave nisu "školski primer" pritiska na sudije, onda ne znamo šta je.

Foto: ATA Images

I sad, pazite u kakvom je problemu Mažić: ako Zvezda izgubi, sa "Marakane" će reći: "Eto, vidite, najavili smo da će suditi protiv nas", a i ako Mažić bude svirao besprekorno opet će iz Zvezde reći "Eto, vidite, čim smo najavili da će da nas kradu, nije smeo da nas krade". Isto je i sa Partizanom: Ako ne bude penala, upisaće crno-beli novu godinu u dvodecenijskoj seriji derbija bez jedanaesterca za njih, pa čak i ako ne bude bilo elemenata da se svira najstroža kazna.

Da li sad malo više razumete sa kolikom pritiskom se suočava Mažić sada, sutra neki njegov kolega, preoksutra opet Mažić u ovom ludilu sastavljenom od četiri "jahača srpske fudbalske apokalipse": FSS - Superliga - Zvezda - Partizan.

Foto: ATA Images

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .!.......!......!........!....... kristijan kurtz(rebus) ;)

    12. decembar 2017 | 21:55

    ma nanu li im njihovu.oba kluba privatizovati i sve po kratkom postupku koji su krali drzavu kroz ova dva propala preduzeća.mi im svake godine placamo poreze,plate i bahacenje a oni nas zauzvrat brukaju gde god stignu.ove godine,posle godina i godina,prosli grupnu fazu Lige Evrope i odmah ih dizete na pijedestal.ako smanje dosta dugovanja time sto su se plasirali dalje,ok nikom nista(to im je obaveza).ali ako se povecaju dugovi,kao sto ce i biti,na dobos bajo pa nek se snalazi kako ko zna i ume.more mrs!!!!! a za Mazica,mozda nije najbolji sudija na svetu ali je bogami jedan od boljih.svi koji sude "vecitim" kako treba,odmah su neciji placenici.a nije bas da i Mazic ne vuce na vodenicu pomenutih.samo vuce dosta manje od nekih,pa to smeta povlascenima. svaka pohvala za tekst naravno.svi ostali kada se bune je nebitno,ali kada se bune "veciti" onda je to topovska paljba.jednostavno uvesti kao u engleskoj,komentarises sudjenje-suspenzija bajo.pa kad od 30 tekmi vodis 10 onda ces da ucutis.mozda bi i moglo da se kaznjava utakmicama bez publike posle 3 suspenzije ili tako nesto,da malo vise pecne ako se neko bahati previse.

  • Звезда *($#±•¥¿£©±••¥®¡®><)

    12. decembar 2017 | 20:42

    Што се тиче Звезде, опрез је оправдан, а то није параноја. То је за оне друге. Судије им ТОЛЕришу много тога, голове из офсајда, просек пенал по утакмици, црвени картони противницима у моментима кад губе или се ломи утакмица...а да вас подсетим кад је Лео "шамарао" наше играче, тај судија се није машио за џеп ни жути да му да, а камоли црвени. Опрез са наше стране је нормалан, јер знамо са каквима имамо посла.

  • Del Realno

    12. decembar 2017 | 21:33

    Ne poistovecujte Zvezdu i Partizan u ovom slucaju, Zvezda je ta koja uvek pocinje i vrsi pritisak glupom pricom o sprezi FSS i Partizana... Pa normalno je da ce biti povratna reakcija ljudi koji ne daju da vise puta ponovljena laz postane istina. Iz Zvezde nikad nije stigla sportska cestitka titule na adresu Partizana, iako su gazeni u derbijima i pored sviranja i po dva penala, svake sezone kad je Partizan osvajao titulu...Nikad nisu znali sportski cestitati, uvek je neko drugi bio kriv za njihovu nesposobnost. A ja sada kazem, Zvezda je trenutno bolji tim, sa boljom igrom i verovatno ce osvojiti titulu ZASLUZENO... Ali zato smo mi Partizanovci avangarda... Umemo da budemo ljudi... pozdrav za sve prave zvezdase...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA