≫ 

Primio se na košarku posle Saletove trojke Hrvatima: Irski novinar je hit u Istanbulu (VIDEO)

- Tada sam imao 16 godina, i poludeo sam, u stilu: ko je ovaj lik - priča nam Emet Rajan, izveštač sa Eurobasketa

  • 4

Prve asocijacije na Irsku? Riđi ljudi, deteline, dobro pivo. Sami nastavite listu, ali sigurno smo da ni na stotom mestu ne bi bila košarka.

Zato nam je bilo čudno što smo među akreditovanim novinarima na Eurobasketu u Istanbulu naleteli upravo na Irca.

On je Rajan Emet (36). Na Tviteru i Jutjubu ga možda pratite, pod nalogom "Ball in Europe" ( Check out Ball in Europe (@bie_basketball)

Pomno je pratio svaki meč grupe D, i vrlo brzo smo se uverili da je sportski fanatik kom je košarka najdraža. I sve to zahvaljujući Srbiji, tačnije Aleksandru Đorđeviću.

>>> Da li se igrači usuđuju da razmišljaju sada o medalji? Sale je bio vrlo jasan (VIDEO)

>>> Veća od Arene, liči na svemirski brod: Ušli smo u halu gde će srpski košarkaši igrati eliminacionu fazu Eurobasketa! (VIDEO) (FOTO)

  • Šta misliš o dosadašnjem toku takmičenja?

- Zabavno je. Nekada Turci izgledaju sjajno, nekad užasno, pa je bilo dosta čudniih mečeva, svaka utakmica Turske je bila nepredvidljiva. U slučaju Letonije smo videli sjajne stvari od Porcingisa i Davisa Bertansa, posebno. Imaju i dugu klupu, a i videli smo da je Kristaps mnogo bolji na "četvorci", nego na "petici". Pokazao je da se tu mnogo bolje snalazi. U odnosu na Marjanovića, Mozgova i tako fizički jače momke. Spolja je on pravi Kristaps, i vrlo je opasan.

  • Šta misliš o srpskom timu, možeš li malo da analiziraš?

- Sve su bolji. Igrali su veoma samouvereno protiv Letonije, ali u kreativi su im protiv Rusije nedostajali Teodosić, Bjelica i Jokić, pa čak i protiv Turske. Dosta dobijaju od Bogdanovića, ali im treba više. I kao što je selektor Đorđević rekao pre nekoliko dana na konferenciji: odbrana funkcioniše u igri Srbiji, ali je problem faza šuta. I trenutno, nema mnogo šutera, osim Bobija kog ne možete da računate jer on do poena stiže kad je pod košem. Šut ima samo Bogdan. I to je veliki problem ako ste krenuli po medalju.

  • Ko bi u tom slučaju bio X faktor u timu Srbije?

- Ima tu par momaka, očigledno je na tom polju napredovao Stefan Jović, Vladimir Lučić takođe je pokazao na par mečeva, iako nije "top tier" igrač, gledao sam mečeve na kojima on to prosto nije. On bi mogao da proradi u nokaut fazi. Znam i da Milan Mačvan u dresu reprezentacije nije kao Mačvan u klupskom dresu. On i sa klupe donosi Srbiji mnogo više nego što je u bilo kom klubu. Ako bude bio pravi u nekoj neizvesnoj utakmici, mogao bi da bude ključni faktor.

  • Počeo si da pratiš košarku 1997. godine, konkretno od utakmice Jugosavija - Hrvatska?

- To je prva utakmica koju sam tada gledao onako neobavezno na "Eurosportu". Hrvati pogađaju ona tri slobodna bacanja, i pomislio da je Jugoslavija sad u problemu. I onda Đorđević, sa onom trojkom. Tada sam imao 16 godina, i poludeo sam, u stilu: ko je ovaj lik?! Poverio bih mu da uhvati bebu bačenu iz zgrade koja gori, ako to može da se prevede. Tada sam prosto morao da gledam svaku utakmicu Jugoslavije do kraja takmičenja, i za mene je Evropsko prvenstvo postao način gledanja.

- Kod nas nije bilo lako gledati to zbog kanala i jer košarka nije tako popularna, ali sam se snašao. Danas je mnogo lakše, toliko evropskih liga ima koje mogu da se gledaju i u Irskoj. Mogli smo pre samo da gledamo "hajlajtse" iz NBA i lokalne utakmice. Sada nije tako loše, imamo eksploziju liga koju gledamo online: ABA, Evroligu, ACB, tursku, grčku... to je tako kul. Ako hoćete da gledate Bundesligu, na desktopu je gledate besplatno, a preko mobilnog je to 5 evra mesečno, u HD kvalitetu. A to je džabe, skuplje plaćam pivo po pabovima u Dablinu. Što vam samo govori koliko je Dablin skup. Mnogo je dobro kada možete da gledate toliko liga, jer vi u Srbiji ne igrate isto kao što se igra u Španiji ili Turskoj. Mogao sam da vidim koliko je Sašin stil super.

  • Ko osvaja medalje na Eurobasketu?

- Medalje, uh. Španiji zlato, da. Ostalo je teško reći, zavisi od parova. A Hrvati, videćemo ih protiv Rusije, to je drugačiji izazov. Oni su kandidati za medalju, ali moraju dobro da igraju, a i oni kao i ostali hoće da izbegnu Španiju. Srbija je definitivno kandidat za medalju, i sa prvog mesta je još veći jer će izbeći Španiju malo duže. Slovenija je od tihog kandidata stigla do realnog, bar po mom mišljenju. Nikad ne možete da budete sigurni u nokaut fazi, isto tako ne možete da se oslonite na Litvaniju u nokaut fazi, da li će rano izgubiti, ko zna šta će biti sa njima? Mislim da su i Rusija, i Srbija i Letonija sposobni da osvoje medalju. Ali Slovenija igra jako dobru košarku, na Dragiću vidite da on to stvarno, stvarno želi. Za vaš tim je mnogo dobro kad imate tako motivisanog igrača.

Telegraf/Motorola Moto Z play
  • Za koga ćeš ti da navijaš?

- A ne, ne ne... navijam za igrače, ne za timove. "Ballin Europe" navija samo kada igra Irska. Samo želim da vidim neizvesne mečeve u nastavku. Mnogo sam srećan zbog toga šta se dešava recimo sa Mađarskom i Ukrajinom. Mađarima je toliko trebalo da se plasira u osminu finala. Adam Hanga je odličan ovog leta. I Ukrajinci isto, mnogi su poput mene rekli da su oni 23. ili 24. tim na prvenstvu, a evo ih u drugoj fazi. Baš mi je drago šta su uradili na takmičenju.

  • Na kraju, fudbalsko pitanje.

- O. ne.

Foto: Profimedia
Foto: Tanjug/AP
  • Pre utakmice Irska - Srbija si rekao da ćemo gledati 80 minuta dosade. Ali...

- Nije bilo dosadno, Irska je izašla da igra, a nismo dobili rezultat. Ali smo definitivno igrali protiv Srbije u prvom poluvremenu, što je bilo prijatno iznenađenje. A neprijatno iznenađenje je bilo to što je Srbija pobedila 1:0. Biće nam sad dosta teško. Teško je postići gol ekipi koja ima igrača kao što je Nemanja Matić, ali i pre smo uspevali da izađemo na kraj sa igračima svetske klase. Sad idemo u Vels, moramo da ih pobedimo, a oni imaju Gereta Bejla. To je ogroman izazov. Biću na toj utakmici sa prijateljima, rezervisali smo ulaznice još pre godinu dana, ili ipak u januaru. Ali opet, imaću veće nade od očekivanja, kako mi kažemo u Irskoj.

Daljinac

(Izveštači Telegrafa iz Istanbula: Bojana Mekić i Dragutin Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deni

    8. septembar 2017 | 22:38

    Eh kada bi i mi na ovim prostorima bili ovoliko zivlji i pricali srcem o Sportu,bez vredjanja druge ,kada bi prijateljstvo i ljubav vladala izmedju Bosnjaka,Srba,Hrvata,Slovenaca kada bi samo o dobrim stvarima diskutovali gde bi nam kraj bio.Kada bi Dragan iz Beograda odlazio na utakmicu i na pice sa Prijateljima iz Zagreba,Ili kada bi josip dolazio u Beograd isao na pice sa prijateljima,ili kada bi Muharem dolazio u Beograd isao u Zagreb na kafu,kada bi jozev dolazio u beograd isao u zagreb u skoplje ,kada bi svi ovi dolazili u provod i upoznavali nove ljude u Pristini,Skoplju ,Tirani i drugim gradovima ,gde mi to zivimo ljudi, krv nam je otrovana,neko je prosuo bolest na ovim prostorima unazad 30 godina da se mrzimo svaki dan sve vise i vise a neznamo da je drugacije bolje i mnogo lakse ljubav prijateljstvo ,sloga setnja po celoj bivsoj Jugi to je zivot bio ranije gde je to sve otislo

  • resavac

    9. septembar 2017 | 08:30

    Pa vidi u pravu si Beograd je prava metropola dolaze svi i niko ih ne gleda popreko i ako cujes i vidis recimo da je hrvat,siptar.nikome to nesmeta ajde idi ti slobodno u zagreb ili u pristinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA