≫ 

Zvezda je samo jednom u istoriji prošla posle 2:3 u gostima: Tada je ispred Marakane ostalo 30.000 ljudi, a crveno-beli su zgazili rivala (VIDEO)

Posle tog meča sa Jenom, usledila su dva šoka od Ekerena i CSKA iz Kijeva

  • 19

''Poraz je poraz! Ne postoji onaj u sportu koji može da bude dobar.'' Upravo ćemo citatom trenera Crvene zvezde Vladana Milojevića početi ovaj tekst koji je osvrt na mečeve crveno-belih kroz istoriju, a koji su odigrani posle poraza od 2:3 u gostima.

Ovaj protiv Krasnodara je za Zvezdu ukupno četvrti koji su izgubili sa 3:2 u prvom meču, a u revanšu pokušali da nadoknade.

>>> Da li je Ristić stvarno IZDAO Zvezdu ili je samo pokazao koliki je profesionalac?

Dva puta nisu uspeli, jednom jesu. A upravo je taj koji su pobedili, jedan od najvećih koji su crveno-beli odigrali u istoriji. Bilo je to 1971. godine kada su u četvrtfinalu KEŠ izacili tada moćnu Karl Cajs Jenu.

U Nemačkoj je bilo 3:2 za domaćina, kada je sudija nepravedno isključio Dragana Džajića. Revanš - krcata Marakana i pobeda od 4:0.

Printskrin: Youtube

Prodato je oko 80.000 karata i prihod je bio skoro dva miliona tadašnjih dinara. Ipak, na tribinama je bilo čak 100.000 ljudi, dok je njih 30.000 ostalo ispred stadiona.

- Pa to je fenomenalna publika! Ne postoji protivnik koga ne bismo pobedili sa ovakvim vernim navijačima. Njima pripada velika zasluga što smo ovako ubedljivo pobedili - rekao je tada Slobodan ''Cole'' Janković.

Strelci su bili Đorić u 14. iz jedanaesterca, Filipović u 30, Ostojić u 60. i Karasi u 78. minutu.

Ekipu je sa klupe vodio legendarni Miljan Miljanić, a igrali su: Ratomir Dujković, Milovan Đorić, Branko Klenkovski, Miodrag Novković, Miroslav Pavlović, Vladislav Bogićević, Slobodan Janković, Stanislav Karasi (od 83. Trifun Mihajlović), Zoran Filipović, Jovan Aćimović i Stevan Ostojić.

Crveno-beli su prošli u polufinale gde su ispali od Panatinaikosa u onom sumnjivom meču u Grčkoj.

Naredni protivnik koji je Zvezdu dobio 3:2 kod kuće, a potom morao na Marakanu, bio je Žerminal Ekeren.

Provala oblaka dočekala je te 1997. godine Belgijance na Marakani, a na tribinama je uprkos toj oluji bilo 50.000 ljudi.

Zvezda je povela sa 1:0 golom Drulića u 18. minutu, da bi Ivan Dudić u finišu prvog poluvremena dobio crveni karton.

Ekeren je to iskoristio u 66. minutu preko Razdinskog i uspeli su da sačuvaju taj nerešen rezultat. Uprkos tome što je Zvezda poslednjih 25 minuta atakovala ka golu golmana Monsa.

Za crveno-bele su u tom meču, u okviru Kupa pobednika kupova, igrali: Jevrić, Živković, Dudić, Njeguš (Mićić) Marinović, Bunjevčević, Škorić, Pantelić, Drulić, Stanković, Gojković (Bošković). Trener je bio Milorad Kosanović.

CSKA iz Kijeva je bio naredni rival 2001. godine. Klub koji više i ne postoji neočekivano je slavio kod kuće rezultatom 3:2, a još ''neočekivanije'' nisu izgubili na Marakani.

Pjanović i Aćimović su postigli po gol u gostima, a u revanšu su mreže mirovale.

Na Marakani je bio oko 20.000 ljudi koji, a Zvezda je igrala u sledećem sastavu: Dišljenković, Marković, Lalatović, Matijašević, Glogovac, Lerinc, Gvozdenović, Ilić, Jelić, Aćimović, Pjanović. Trener je bio Slavoljub Muslin, sadašnji selektor Srbije.

Podsetimo, meč je odigran u okviru 1. kola Kupa UEFA, nakon što su crveno-beli u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ispali od Bajera iz Leverkuzena.

Marakana će i u četvrtak protiv Krasnodara biti krcata i svi se nadaju onom scenariju protiv Jene.

Ekeren i CSKA mogu da budu dobra ''škola'' i opomena, nikako teret.

Uostalom, nije džabe Vujadin Savić posle Krasnodara poručio:

- Očekujem pun stadion i veliku podršku narednog četvrtka. Verujem da ćemo svi učestvovati u ispisivanju novih stranica istorije našeg kluba.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    18. avgust 2017 | 22:35

    Moj tata je bio na Jeni , imao je 12 godina , 100 puta mi je prepričavao tu utakmicu. Tata i ja , zajedno na Ekerenu , ja 11 godina , pokisli kao miševi , a ja plakao posle 1-1 kao ta kiša tu noc. Deda , tata i ja protive Kijevljana.... 24.8 Tata ce posmatrati utakmicu sa neba siguran sam... :( a ja iz Osla... Valjda cemo doneti sreću našoj Zvezdi ovaj put. Zvezda do pobede !

  • The End

    19. avgust 2017 | 08:20

    Ova zvezda nema sanse..mec ce zavrsit 1-1 Rusi su za klasu bolji..to sto je 3-2 to je radi gresaka sudija..daj Boze da grijesim al igra zvezde nije ni do koljena Rusima..vidjecete..

  • казанџија

    18. avgust 2017 | 22:53

    Биће 2:2 у пролазима

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA