≫ 

FUDBALSKE IZBEGLICE UŠLE U LIGU ŠAMPIONA: Ne igraju na svom terenu 24 godine, vodi ih čovek koji je zavio srpski fudbal u crno (VIDEO)

Karabag, ili ''Barselona sa Kavkaza'' kako ga zovu, postao prvi azerbejdžanski klub koji je ušao u grupnu fazu LŠ * Sa klupe ih predvodi dobro poznato ime u Srbiji - Gurban Gurbanov

  • 2

Poslednji sudijski zvižduk Alberta Undijana Maljenka u sredu veče u Kopenhagenu, označio je početak jedne divne bajke.

Barem za Karabag, koji je u dvomeču bio bolji od šampiona Danske i koji je zasluženo obezbedio ulazak u grupnu fazu Lige šampiona.

Suze njihovog trenera Gurbana Gurbanova jasno su pokazivale veličinu uspeha ovog azerbejdžanskog tima kog iz milošte zovu ''Barselona sa Kavkaza.''

Čovek koji je zavio u crno fudbal u Srbiji i Crnoj Gori tokom kvalifikacija za EP 2004, već devet godina je na klupi Karabaga i još 2013. je postao najuspešniji azerbejdžanski trener.

Foto: Guliver/Gabriele Maltinti/Getty Images

Dok je igrao za nacionalni tim, Gurbanov je dao SCG dva gola u Podgorici, zatim i pobednički u Bakuu. Koštao je Plave gubitka pet bodova iz dva meča koji su na kraju i presudili da ne odemo na šampionat.

Karijeru je završio 2006. godine, preuzeo Nefči, a zatim i Karabag s kojim je osvojio četiri titule prvaka Azerbejdžana.

Ali ovo nije priča o treneru Gurbanovu, ovo je priča o klubu koji ima milionsku podršku i samo nekoliko hiljada navijača na domaćim utakmicama.

Klubu koji pune 24 godine ne igra na svom stadionu, u svom gradu.

Foto: Guliver/Gabriele Maltinti/Getty Images

A sve zbog Nagorno - Karabah sukoba i rata između Jermenije i Azerbejdžana. Grad u kom su osnovani davne 1951. godine, Agdam, pao je pod kontrolu Jermena. To je prouzrokovalo preseljenju tima u Baku.

Upravo zbog svega toga, Karabag je postao simbol svih izbeglica.

Kapiten kluba Rašad Sadigov je izbeglica koji je 1993. godine proteran. Vezni igrač Gara Garajev, takođe. Jamal Ojagov, jedan od navijača kluba, priznao je kako je za njih izazov organizovati fanove koji su napustili svoje kuće i raštrkali se širom zemlje.

- Mi smo tim iz Agdama koji svoje mečeve igra u Bakuu. To je čudan paradoks i to je i te kako neprijatno.Svima nam nedostaje dom - jasan je bio Ojagov.

Na poslednjem meču u Agdamu, na stadionu je te 1993. godine bilo 8.000 ljudi. Sada igraju pred par hiljada na nacionalnom stadionu ''Tofik Bakhramov'', dok na evropskim mečevima napune stadion. Setite se onih 30.000 protiv Rozenborga i Visle.

Njihov stari stadion je poprilično oštećen tokom rata, a Agdam je sada najveći ''grad duhova'' u svetu. Oko 6.000 ljudi je izgubilo život, a tokom rata su ostali bez trenera Alahverdija Bagirova. Bagirov je poginuo tokom sukoba i kasnije je proglašen nacionalnim herojem.

Klub je do 2001. godine imao velikih finanisjskih problema, da bi zatim sponzor postala Azersun Holding kompanija. Ista ona koja se brine i za izbeglice Nagorno - Karabah regije.

Samo dve godine ranije, Karabag je postao prvi azerbejdžasnki klub koji je ostvario pobedu u gostima protiv Makabija iz Haife (2:1).

Zatim su sa Gurbanovom na klupi postali drugi azerbejdžanski tim koji je dospeo u grupnu fazu LE, sada i prvi koji se plasirao u LŠ.

Printskrin: Youtube

Prve sezone sa Gurbanovom na klupi, Karabag je osvojio kupi i izborio igranje u Evropi. Izbacili su Rozenborg, a u tim je od 18 igrača čak 17 bilo iz Azerbejdžana. Zatim je pala i Honka, ali je Tvente bio prejak.

Već sledeće sezone bili su bolji od Metalurga i Portdauna, da bi napravili iznenađenje i izbacili Vislu. Borusija iz Dormunda je bila sledeć rival i ispali su.

U sezoni 2013/14 osvojili su prvu titulu po dolasku Gurbanova, ali su im za to bili potrebni stranci. Imali su čak osmoricu, mada je kostur ponovo bio od domaćih igrača. Prošli su Valetu u kvalifikacijama za LŠ, međutim nisu Salcburg.

Ipak, ušli su u grupnu fazu LE pobedom protiv Tventea u dvomeču. Te 2014. godine su postali i prvi azerbejdžanski klub koji je ostvario trijumf u grupnoj fazi. Pao je Dnjipro rezultatom 1:0.

Grupnu fazu LŠ su sada obezbedili izbacivanjem Šerifa u 3. kolu, a zatim su u plej-ofu srušili Kopenhagen. Pobeda od 1:0 kod kuće i gol Ndlovua za poraz od 2:1 koji je bio dovoljan za odlazak u grupe.

Naravno, otišli su u četvrti šešir i od 18.00 časova će saznati ko će od evropskih velikana doći u Baku. Nema šta, zaslužili su da ih ugoste.

(M.M.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made in SRB

    24. avgust 2017 | 13:56

    Nisu oni izbeglice posto je ta oblast vekovima Jermenska

  • Šestić

    24. avgust 2017 | 16:26

    Svaka čast za ovu ekipu iz godine u godinu sve su jači

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA