≫ 

Da li ste zaista svesni šta su fudbaleri Srbije uradili u ovim kvalifikacijama?

Ovo nije samo jedan običan plasman na Mundijal...

  • 50

Srbija je na Svetskom prvenstvu u Rusiji! Neki će reči KONAČNO i verovatno su u pravu!

To je prvo veliko takmičenje još od 2010. godine. U međuvremenu smo propustili tri (dva EP i jedno SP) i upravo zbog tog velikog pritiska moramo da odamo posebno priznanje reprezentativcima. Da nismo obezbedili put u Rusiju...o tome ne smemo ni da razmišljamo.

>>> Morao sam da prošetam Cara Dušana po Beogradu: Prijović pokazao brutalne tetovaže i genijalno objasnio onu najmoćniju (VIDEO)

>>> Srbiju čeka težak posao u Rusiji: Da bismo ušli u 3. šešir, moraćemo da navijamo za ove tri reprezentacije!

Ono što je svakako bitno jeste i činjenica da mi još nismo svesni kakav uspeh su izabranici Slavoljuba Muslina napravili. Neki će reći da je to samo još jedan Mundijal, ali za Srbiju to nije običan Mundijal.

GRUPA U KOJOJ SU TRI SELEKCIJE BILE NA PRETHODNOM EP, A JEDNA IGRALA I POLUFINALE

Verujemo da nikada u istoriji, ranije jugoslovenskog, sada srpskog fudbala nije bilo ovoliko MORANJE kao što je to slučaj u ovim kvalifikacijama.

Foto: Vladimir Milovanović
Foto: Vladimir Milovanović
Foto: Vladimir Milovanović

Pritom, Orlovi realno i nisu imali baš toliko sreće prilikom žrebanja grupa. Neki će reći ''pa nema Nemačke, Engleske, Španije, Italije, Belgije...''

Da, ali zato su tu tri reprezentacije koje su učestvovale na prethodnom EP u Francuskoj. Ne zaboravite da je Vels igrao polufinale, Irci prošli u drugu fazu, Austrija igrala nerešeno sa budućim šampionom Portugalijom u grupi.

Kao i dve selekcije iz bivšeg SSSR-a, a poznato je da smo na tim mestima znali da izvršimo kolektivno fudbalsko samoubistvo.

MITROVIĆ, TADIĆ, STOJKOVIĆ...KLJUČNI IGRAČI NISU PUNO IGRALI U KLUBOVIMA

Deset mečeva - šest pobeda, tri remija i samo jedna poraz - svakako je nešto na šta Orlovi mogu da budu ponosni. Najbolja gol razlika u grupi, čvrsto prvo mesto u odnosu na Republiku Irsku i Vels.

I to sa momcima koji na početku kvalifikacionog turnira nisu bili vodeći igrači u svojim klubovima. Većina ni sada nisu. Pa, pogledajte Aleksandra Mitrovića. Naš razbijač je dao šest golova na sedam mečeva, a u Njukaslu nije ni na klupi.

Mitrogol je prethodnu sezonu, takođe, proveo u Čempionšipu. Naravno, ni tamo se nije naigrao...

Foto: Telegraf

Vladimir Stojković dugo nije branio, ali nas je u nekoliko navrata pošteno spasio. Štaviše, jedan je od najzaslužnijih što idemo u Rusiju. Tadić je kod Kloda Puela dobijao mnogo manje minuta nego koliko je zaslužio, dok je u dresu Orlova posle pet kola kvalifikacija bio najkorisniji igrač.

Direktno je učestvovao u 11 od 12 golova koliko je Srbija dala nakon gostovanja u Tbilisiju. Da ne pominjemo i ostale fudbalere, kao na primer Rukavinu koji je na nekoliko odradio značajan posao, a u dresu Viljareala nije mnogo igrao. Setite se kako je ''pogodio Mitrovića u obrvu u Kardifu.''

- Možda im ne ide u klubovima, ali ovde vlada pobednička atmosfera - precizno je Muslin objasnio taj fenomen pred okupljanje za duele sa Austrijom i Gruzijom.

MUSLINOV ''POTPIS'' I NEVEROVATAN PSIHIČKI MOMENAT ORLOVA

Kada smo već kod Muslina, nikako ne smemo da ga zaboravimo! Prvi put se našao u ulozi selektora i sjajno je to odradio.

Ukrotio je ove naše ''bandite'', napravio hegemoniju u timu i prvi put posle dužeg vremena, kao neko ko predstavlja selektora, imao je jasan taktički plan - borbeno i čvrsto pozadi, a nagrada za trud će doći i ispred protivničkog gola.

Foto: Vladimir Milovanović

Koliko je momcima usadio pobednički mentalitet govori i podatak da smo se bezbroj puta psihički vraćali u ovim kvalifikacijama.

Gubili smo od Irske, Velsa (dva puta), Gruzije, Austrija je dva puta izjednačila na Marakani, a sve te mečeve nismo na kraju izgubili. Čak smo se protiv Austrijanaca vratili i u Beču, kada smo u 88. izjednačili na 2:2, ali se dogodila ta nesreća u 90. minutu.

Neke ranije selekcije su doživljavale potop kada prime gol, ali ne i ova. Ova je znala da se vrati. Upravo to je bila jedna od glavnih karaktersitika Muslinovog tima kroz kvalifikacije.

RASTEMO NA RANG LISTI, BITNI BODOVI I ZA KLUBOVE

Foto: Telegraf

Zatim, tu su i bodovi koji su veoma bitni u budućnosti. Popraviće se nacionalni koeficjent koji će ubrzo biti presudan za srpske klubove u evropskim takmičenjima.

Ovi bodovi u kvalifikacijama  doneće nam i bolju poziciju prilikom određivanja grupa za EP 2020. godine. Nažalost, nismo uspeli da se plasiramo u B ligu nacija, jer smo doživeli poraz u Austriji.

Taj 21 osvojen bod u kvalifikacijama poprilično je podigao rejting reprezentacije i doneće značajan pomak na rang listi. Ipak, taj kiks u Beču koštaće nas neodlaska u treći šešir prilikom žrebanja grupa 1. decembra u Moskvi. Nada postoji, ali dve slabije reprezentacije od nas moraju da prođu baraž i plasiraju se na SP.

VRAĆEN JE KULT REPREZENTACIJE

Najvažnije smo ostavili za kraj, a to je povratak kulta reprezentacije.

Foto: Telegraf

O tome smo već nekoliko puta govorili. Ako se sećate, Telegraf je za vreme Tomislava Karadžića pisao o tome u tekstu ''Zašto ste nam ubili volju da gledamo fudbalsku reprezentaciju Srbije?''

Mislimo da se ta volja vratila kod većine srpskih navijača, a dokaz za to su i karte više koje se traže za utakmice Orlova. U Beču ih je bilo oko 25.000, protiv Gruzije 45.000, a setite se samo i krcate Marakane protiv Velsa.

Zato je veoma važno da mnogi shvate da Orlovi nisu izborili samo plasman na SP. Ne, ovo je VELIKA POBEDA SRPSKOG FUDBALA i najava nekih boljih dana. Uostalom, zar Crvena zvezda i Partizan to krajev avgusta nisu i najavili?

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BELGRADE

    10. oktobar 2017 | 13:53

    Hahah evo sav sam se uzbudio.Hahaha Da slavimo ovo? Imali smo laku grupu i to je ČINJENICA!!!! Uzdižete ovu ekipu i ovaj plasman kao da je neki uspeh...malte ne u rangu košarkaša,odbojkaša...Uspeh su napravili košarkaši,vaterpolisti,odbojkaši,odbojkašice,Ivana,Novak,Maksimovićka,Mandićka,Štefanek....A ovo što su fudbaleri napravili NIJE NIŠTA!!!! Ja sam samo realan,nisam paljevina.Da su bar lepo igrali..nego sve na sreću i loše protivnike.A tamo ni grupu neće proći.Mi kada smo imali i daleko jače timove nismo prolazili zbog mentaliteta naših fudbalera.Nije isto biti odbojkaš,završiti neke škole i biti uspešan sportista ili samo biti fudbaler.I to prosečan kao svi naši,osim Matića i nekada Ivanovića.

  • Ja sam

    10. oktobar 2017 | 13:37

    Prosli jedva najslabiju grupu...

  • ДР

    10. oktobar 2017 | 16:05

    Какве везе има шешир са нашом безвезном игром!? Први или последњи, исто му дође, немамо ни минималне шансе да добијемо било кога!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA