≫ 

Da li da navijamo za Mesija i Ronalda ili za lakše rivale u Rusiji? Nikad luđe ključne kalkulacije za preostale učesnike Mundijala!

Čeka nas luda noć, naročito u Južnoj Americi

  • 1

Čitav fudbalski svet će ove večeri pod budnim okom pratiti poslednje mečeve kvalifikacija u kojima će se rešiti pitanje plasmana nekih od najjačih reprezentacija sveta na Mundijal u Rusiju. Dobićemo i odgovor da li ćemo na Svetskom prvenstvu gledati dva najbolja igrača sveta - Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.

U Evropi je manje više sve poznato, ostale su samo dileme u grupi A i B. Francuska ima meč loptu na svom terenu protiv Belorusije da obezbedi Mundijal, a Holandija mora da pobedi Švedsku sa 7:0 ukoliko želi da je skine sa 2. mesta i ode u baraž.

Ronaldo i Portugalija u grupi B imaju takođe priliku da na svom terenu pobedom nad Švajcarskom obezbede kartu za Rusiju. Svaki drugi ishod znači da Švajcarska ide direktno na Mundijal, a Portugalija u baraž.

>>> Kofer s milionima stiže u Srbiju: Evo koliko novca dobija reprezentacija od plasmana na Mundijal u Rusiji!

>>> Ruski huligani se raduju dolasku Srba na Mundijal: Sa vašim ultrasima ćemo da lomimo Engleze! (VIDEO)

Foto: Guliver/Valerio Pennicino/Getty Images

EVROPSKE KVALIFIKACIJE:

GRUPA A:

Francuska - Belorusija 20.45

Holandija - Švedska 20.45

Luksemburg - Bugarska 20.45

Francuska - Potrebna joj je pobeda da obezbedi 1. mesto. Može i remijem u slučaju da Švedska ne pobedi Holandiju.

Švedska - prvo mesto samo ako Francuska kiksne. Ako Francuzi izgube od Belorusije mogu i remijem do 1. mesta, ako remiziraju moraju da pobede Holandiju. Drugo mesto samo im je teoretski ugroženo, ne smeju da izgube 7 razlike od Holandije.

Holandija - mora da pobedi Švedsku sa 7 razlike da bi je pretekla na 2. mestu i obezbedila baraž.

GRUPA B:

Foto: Profimedia/AFP

Ronaldo i njegova Portugalija su u boljoj poziciji, jer imaju osiguran baraž, a imaju direktan duel protiv Švajcarske na svom terenu, gde im je potrebna pobeda za trijumf. Taj duel je na programu u 20.45.

Portugalija - Švajcarska 20.45
Letonija - Andora 20.45
Mađarska - Farska Ostrva 20.45

Portugalija - potrebna joj je pobeda za 1. mesto.

Švajcarska - pobeda ili remi joj donose 1. mesto, ako izgubi ide u baraž.

JUŽNOAMERIČKE KALKULACIJE:

Foto: Tanjug/Ap

Brazil - Čile 01.30

Ekvador - Argentina 01.30

Paragvaj - Venecuela 01.30

Peru - Kolumbija 01.30

Urugvaj - Bolivija 01.30

Tabela:

1. Brazil 38 (38:11)

2. Urugvaj 28 (28:18)

3. Čile 26 (26:24)

4. Kolumbija 26 (20:18)

5. Peru 25 (26:25)

6. Argentina 25 (16:15)

7. Paragvaj 24 (19:24)

E, ovo se već zove totalna ludnica! Osim Brazila i Urugvaja niko nije siguran, a šanse nemaju Venecuela, Bolivija i Ekvador.

Argentina je u najtežoj situaciji, jer mora da ide na pobedu na jednom od najtežih terena za goste, u Ekvadoru na 2.850 metara nadmorske visine, na kojem nisu pobedili punih 16 godina! Iako Ekvador nema ni teoretske šanse, tradicionalno protiv Argentine na svom terenu igraju odlično.

Moraće Gaučosi da se snađu kako znaju i umeju sa proređenim kiseonikom, jer ih jedino pobeda sigurno vodi na Mundijal ili bar u baraž, dok postoje i kalkulacije da se remijem domognu 4. mesta ili baraža, ali tada zavise od rezultata ostalih ekipa i moralo bi mnogo toga da im se poklopi.

Poraz bi verovatno značio i kraj svih nada, ali i tu postoje određene kalkulacije da Argentina završi na 5. mestu i ode u baraž.

Pogledajmo i koje su sve kalkulacije u igri:

ARGENTINA:

Foto: AP/Tanjug

Pobeda - Najverovatnije znači osvajanje jednog od prva četiri mesta i direktan plasman u Rusiju. Ni pobeda ne bi bila dovoljna ako Čile pobedi Brazil, a Kolumbija dobije Peru. Takođe, pobeda ne bi vredela ni ako Peru savlada Kolumbiju sa većom gol razlikom od one kojom bi Argentina pobedila Ekvador, pa bi uz pobedu Čilea, Argentina završila na 5. mestu i igrala baraž.

Remi - može da znači kraj svih nadanja, ali postoje kombinacije gde i on omogućava Argentini direktan plasman ili Mundijal. U slučaju remija Argentini ne odgovaraju sledeći rezultati - pobeda Paragvaja, pobeda ili remi Čilea (kao i minimalni poraz), kao i remi Kolumbije i Perua ili minimalna pobeda nekog od ova dva tima.

Uz ove rezultate Argentina ide direktno na Mundijal, a ako se ostvare dva od tri, ide u baraž:

- Pobeda Brazila nad Čileom sa dva ili više golova razlike.

- Pobeda Kolumbije nad Peruom ili pobeda Perua nad Kolumbijom sa dva ili više golova razlike.

- Venecuela izbori pobedu ili remi u Paragvaju.

Argentina može i porazom u baraž, ako se poklope ova dva rezultata:

- Paragvaj ne pobedi Venecuelu kod kuće.

- Kolumbija savlada Peru većom gol razlikom od one kojom Ekvador pobedi Argentinu.

OSTALE REPREZENTACIJE:

Foto: Tanjug/AP

Brazil je siguran na 1. mestu, a siguran kao učesnik je i Urugvaj, koji bodom rešava sve dileme, dok eventualnim porazom od Bolivije može da ga ugrozi poklapanje nekoliko rezultata (pobeda Čilea i ubedljiva pobeda Argentine uz ubedljiv poraz Urugvaja, kako bi njihova gol razlika od +10 bila dostignuta).

Čile i Kolumbija pobedom sigurno idu na Svetsko prvenstvo. Kolumbiji bi i remi bio dovoljan ako Argentina ne pobedi Ekvador, a Paragvaj ne pobedi Venecuelu sa 7 ili više golova, a u identičnoj situaciji je i Čile, koji ima postignut gol više, pa u slučaju da bude izjednačen sa Kolumbijom, biće bolje plasiran.

Peru pobedom sigurno ide u baraž, a možda i direktno, ako bi pobeda bila ubedljivija od eventualnog trijumfa Argentine. Ako remiziraju takođe mogu direktno na Mundijal, potrebno im je da Čile izgubi sa najmanje dva gola razlike, kao i da Argentina i Paragvaj ne pobede. Mogu do baraža čak i ako izgube, ali onda je potrebno da Argentina i Paragvaj ne pobede.

Paragvaj mora da pobedi. Mogu i do direktnog plasmana ako Peru i Argentina ne pobede, i Čile izgubi u Brazilu. Ako se dogode dva od ova tri ishoda, onda idu u baraž.

Mnogo je kombinacija i kalkulacija, a sve ćete najbolje videti kada počnu utakmice, jer mnogo toga zavisi i od drugih rezultata. Srbija je svoju brigu prebrinula i sada može da čeka nove rivale koji će joj se pridružiti u Rusiji 2018. godine.

Ostajemo pred dilemom, da li da navijamo za najbolje igrače sveta da se domognu Mundijala. Mnogi će reći ''kakvo je to Svetsko prvenstvo bez Ronalda i Mesija. Sa druge strane, ima i onih koji više priželjkuju lakše rivale, sa kojima bismo imali više šansi ukoliko bismo se našli u grupi.

CENTRALNA AMERIKA:

Foto: AP/Tanjug

Honduras  - Meksiko 02.00

Panama - Kostarika 02.00

Trinidad i Tobago - SAD 02.00

Meksiko i Kostarika su obezbedili plasman na Mundijal. Ostalo je još jedno mesto za direktan plasman i jedno koje vodi u baraž.

Amerika ima priliku da pobedom na gostovanju nad Trinidadom i Tobagom obezbedi Mundijal, a i bod joj obezbeđuje, u slučaju da Panama ne dobije Kostariku sa 8 razlike, što je faktički nemoguće.

Panama i Honduras vode bitku za baraž. Obe ekipe imaju po 10 bodova, ali Panama ima bolju gol razliku (-2), dok Honduras ima (-7).

Panama dočekuje Kostariku, a Honduras Meksiko. Obe ekipe mogu do direktnog plasmana samo ako SAD izgubi od Trinidada, a u slučaju pobede Panama osigurava baraž, dok Honduras zavisi od Paname. Potrebna mu je pobeda nad Meksikom i kiks Paname ili remi, ali u tom slučaju Panama mora da izgubi.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA