≫ 

Zmija mu je ušla u kolevku, sekunde su ga delile od smrti, a sada je jedan od najboljih napadača: Ovo je životna drama Dijega Košte (VIDEO)

Još kao klinac je proglašen za ''najprljavijeg'' igrača lige, a možda posle ovog teksta shvatite zašto je napadač Atletika jednostavno takav

  • 9

Vratio se - i odmah krenuo po starom! I da daje golove i da ulazi u klinč sa protivnicima! Jednostavno, to vam je Dijego Košta i njegovu prirodu niko ne može da promeni. Možda čak ni da ukroti.

Mnogi su pokušavali, ali su udarili u zid. Čelsi i Antonio Konte su to vrlo brzo shvatili, a jedini klub koji donekle može da se nosi sa njegovim temperamentom jeste Atletiko Madrid.

Brazilski napadač, koji ipak nastupa za reprezentaciju Španije, jedva je dočekao drugi debi u dresu Jorgandžija. U sredu veče Košta je ušao u 64. minutu meča protiv Ljeide, u 69. je odmah dao gol, da bi se samo dva minuta kasnije sukobio sa Horheom Feliksom. Sudija je sprečio veći incident.

- Da, to je onaj stari Dijego - otelo se Simeoneu u jednom trenutku.

Naravno da je onaj stari. Nikada i nije bio drugačiji. Još dok je igrao fudbal kao klinac u Brazilu, čak 85 odsto trenera ga je izglasalo kao ''najprljavijeg'' igrača lige.

Printskrin:Youtube

Sa devet godina je počeo ozbiljnije da igra u jednoj lokalnoj fudbalskoj školi i upravo tada je, pored fudbalskog umeća, pokazivao i svoju ratobornost.

O tome svedoče i izjave njegovog brata Žaira:

- Još kao dete je brzo gubio živce i hteo je da se bije. Čak su ga se i saigrači plašili. Nas dvojica smo bili veoma bliski, ali smo se često tukli na terenu. Jednostavno, bili smo strastveni obojica. Dijego nikada nije voleo da gubi. Ukoliko njegova ekipa slučajno ne pobedi, on je insistirao da se igra ponovo i ponovo sve dok ne dobije meč.

- Najlakše je gubio razum kada ga neko isprovocira. Bio je i osvetoljubljiv. Sećam se da ga je protivnički igrač toliko udario da je Dijego bio skroz krvav. Nije želeo na klupu. Nastavio je da igra i u jednom trenutku se samo okrenuo i pretukao momka koji ga je povredio. Bile su to batine koje će se dugo pamtiti.

Printskrin:Youtube

Koštu su tada zezali da je otrovniji od zmije koja je pokušala da ga ujede još dok je bio beba.

Mali Dijego, svega nekoliko meseci star, spavao je u krevetiću kada je njegova majka Hoseledia krenula iz kuhinje u njegovu sobu. To je trebalo da bude ''rutinska kontrola'', ali se pretvorilo u horor priču.

Priču koju je nekoliko sekundi delilo od stravičnog ishoda.

- Krenula sam u sobu da obiđem Dijega - počela je priču njegova majka:

- Dok sam se približavala krevetiću gde je spavao, učinilo mi se kao da sam videla delić crvenog repa. Da, bila je to jedna od najotrovnijih zmija ovde. Ukoliko ga ujede, to bi značilo smrt za moju malu bebu. Iskrvario bi za nekoliko minuta

- Drhtala sam od straha, ali sam bila svesna da samo ja mogu da ga spasim. Ne znam kako, ali sam se zatrčala i munjevitom brzinom ga uhvatila za ruke. Uspela sam da ga izvučem pre nego što se zmija zaletela na njega. Morate da shvatite, sekunde su odlučivale.

Printskrin:Youtube

Sam Bog je poslao njegovu majku u sobu. Kao da je želeo da celi svet godinama kasnije vidi kakvog fudbalera je poslao na zemlju.

Dijego je, jednostavno, bio predodređen da igra fudbal. Otac mu je dao ime po Maradoni, iako su ovaj bio Argentinac. A svi vrlo dobro znamo u kakvoj su ''ljubav'' Brazilci i Argentinci.

Nakon pomenutog fudbalskog detinjstav, Košta se sa 16 godina preselio se u Sao Paolo i zadužio dres FK Barselona Ibunia. Prema svedočenju njegovih roditelja, pobegao je od kuće kako bi se izvukao iz opasnog kraja i pristupanju bandi.

Ipak, tu su se javili prvi problemi. Novca nije bilo, a Košta je silno želeo da zaradi za sebe. Da kupi odeću i obuću, da ne živi u siromaštvu.

Zaposlio se u draguljarnici svoga ujaka i postao prodavac. Plata je bila dovoljna da se živi bez nekog finansijskog pritiska. Onaj fudbalski je imao od tadašnjeg trenera Paula Mure.

Mura je bio taj koji je koštu vratio na ''pravi'' kolosek. Te 2006. godine, kada je imao 18 godina, Košta je postigao pobednički gol, ali i zaradio isključenje zbog već pomenute naravi.

Foto: Tanjug/Ap
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Foto: Tanjug/AP
Foto: AP/Tanjug

Na tom meču su ga primetili skauti Brage kojima je Košta dao reč. Roditelji su bili protiv odlaska u Portugaliju i usledila je velika svađa.

- Supruga i ja smo bili protiv, ali smo decu naučili da poštuju to kada daju reč. Pustili smo ga da ide u Portugaliju - rekao je Koštin otac.

Sve ostalo je istorija. Košta se posle nekoliko sezona na pozajmicama ustalio u Atletiku. Posle dve fenomenalne sezone prešao je u Čelsi, pomogao Plavcima da osvoje titulu, a onda se vratio u Madrid.

U Londonu su mnogi shvatili da Košta nije samo ''loš dečko'' na terenu, nego i van njega. Barem što se tiče ljubavnog/seksualnog života.

Njegova tadašnja devojka Mišel Zuane optužila ga je da je pokušao da spava sa njenom sestrom na nekoj zabavi.

Printskrin: Newspapers

Potom je potvrdila i da je Košta nasrtao na njene prijateljice u pokušaju da ''obezbedi'' grupnjak.

Kao igrač Čelsija stekao je veliki broj ''neprijatelja'' na terenu:

- Pabla Zabaletu je hvatao za vrat tokom meča sa Mančester Sitijem.

- Džona O' Šeja je udario nogom u glavu, dok su obojica ležali na zemlji.

- Tadašnjeg defanzivca Liverpula Martina Škrtela je ''uhvatio za oko.''

- Emre Čan je ''video sve zvezde'' kada ga je Košta nagazio kramponima.

- Davida Luiza je, tokom meča Čelsi - PSŽ, udario glavom.

- Sa Lorenom Košćelnim je započeo tuču tokom derbi meča protiv Arsenala.

- Rajanu Šovkrosu iz Stouka je rekao da smrdi.

- Sudije su mu uvek bile na tapetu i često je zbog toga znao da bude sankcionisan.

Za kraj se podsetite nekih najzanimljivijih detalja iz njegove karijere, što se tiče tuča sa protivnicima. Možda sada shvatite zašto je Košta takav kakav jeste. Prirodan...

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne zaboravi junake sa Kosara

    5. januar 2018 | 21:07

    Bajro Zupic je za ovoga lek....

  • Donja Murtulica

    5. januar 2018 | 15:04

    Ma koliko da je dobar, momak ima problem.

  • Sasa

    5. januar 2018 | 17:41

    Ma lijepe prirode...agresivac ,no dok mu neko ne stane na put...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA