≫ 

Intervju, Miloš Bosančić: Vezista napokon otkrio razlog zašto nije uspeo u Zvezdi, pa poručio: Voleo bih da karijeru završim na Marakani!

Srpski vezista Slovana govorio o sezoni u Zvezdi, vremenu u Partizanu, ali i ostalim fudbalskim temama

  • 7

Obeležja Slovana iz Libereca u hotelu gde se nalazi i eksepdicija Čukaričkog, bili su jasan pokazatelj da se ekipa iz Česke za nastavak sezone takođe priprema u Limasolu.

Naravno, prva asocijaciija na Slovan jeste nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, ali i Partizana, Miloš Bosančić. Fudbaler koji sa svojih 30 godina može da kaže da je legenda kluba.

>>> MIROSAVLJEVIĆ RAZBIO BRATIĆA! Potpredsednik Čuke pobedio trenera u nožnom tenisu kao Novak Nadala 2015. na Rolan Garosu (VIDEO)

Vedar, nasmejan i uvek raspoložen za priču, kao i dok je nosio crveno-beli dres, popularni Boske je bez problema pristao na razgovor sa izveštačem Telegrafa koji prati Brđane na Kipru.

- Ja sam u Slovanu kao kod kuće. Zvao me je direktor koji je igrao sa mnom kada smo osvojili titulu. Nas dvojica smo se često čuli, a kada je video da sam slobodan zvao me je da se vratim. Lepo su me primili. Jeste da sam ostavio dubok trag, ali nisam očekivao tako lepu dobrodošlicu. Čak su i mediji bili zainteresvani, iako se oni baš nešto preterano i ne zanimaju oko stranaca - počeo je Bosančić priču za naš portal:

- Kada sam došao, oni su bili pri dnu tabele. Organizovali su se da igraju što bolje Evropu i domaća liga je ispaštala. Bili su 15. na tabeli sa 13 bodova, da bi mojim, ali i dolaskom još dvojice fudbalera, završili u sredini tabele.

O njegovoj karijeri se malo toga pisalo po odlasku iz Crvene zvezde, a period između Marakane i LIbereca proveo je u Aziji.

Foto: Profimedia

- U Zvezdi sam raskinuo ugovor i pojavila se opcija u Kini. Ja jesam želeo da idem ''preko'', ali nisam razmišljao tolkiko daleko. Ipak, ponuda je bila finansijski odlična.Potpisao sam ugovor na godinu i po dana za Hangžu Grintaun u leto 2015. godine. Kinezi nisu zaboravili da sam u Koreji igrao dobro, a oni korejsku ligu i te kako cene. Ispalo je, na kraju, kao da sam dolazio iz Koreje, a ne iz Zvezde. Nažalost, u Zvezdi nisam nešto puno i napravio - priznaje Bosančić koji se prisetio svog početka u najmnogoljudnijoj zemlji sveta:

- Igrao sam odlično. Moja prva utakmica je bila protiv Šangaj Šenhue. Na drugoj strani Demba Ba, Moreno, Tim Kejhil...ozbiljna imena. Dobijemo ih 4:1, a ja upišem tri asistencije. Svi pitaju ''ko je ovaj'', a ja sam samo bio željan fudbala. Ostanemo u ligi, što je i bio cilj na kraju. Ja odigram fenomenalnih šest meseci, ali se promeni trener u međuvremenu. Uprava mi kaže da taj Korejanac ne računa na mene i ostale strance. Trener hoće druge. To je kod njih normalno.

Posle Kine na red je došla i epizoda na Tajlandu.

- Imao sam još godinu dana ugovor i valjalo je sad naći neku sredinu. U Evropu nisam mogao, jer je bio kraj februara. Srećom, pa se pojavio taj poziv sa Tajlanda. I njihov fudbal je sada u ekspanziji. Liga je korektna, atmosfera na stadionu je lepa...Ali, priznajem. Nikada ne bih otišao tamo da sam bio u drugoj situaciji - rekao je Bosančić i dodao:

- Otišao sam u najboljim godinama i čini mi se kao da sam izgubio tu godinu. Šteta. Finansijski je bilo korektno, ali sam fudbalskii dosta izgubio. Kvalitet treninga nije dobar, teško se i moglo raditi na 40 stepeni. Uveče treniraš, malo ševa i centaršutevi i to je to. Uđeš u taj neki ritam i baš mi je trebalo vremena da se vratim. Sigurno jedno dva ili tri meseca kako bih se navikao na češki fudbal ponovo.

''VRATIO BIH SE U ZVEZDU, PRETHODNI PUT SAM IMAO DOSTA PROBLEMA''

Foto: Marko Todorović

Crvena zvezda je nezaobilazna tema kada je u pitanju Bosančić. Došao je 2014. na Marakanu kao neko oko koga bi trebalo da se zasnima igra, ali je Ljuticu Bogdana 1a napustio već narednog leta.

Za naš portal, Bosančić je konačno otkrio šta se to desilo te nije ostavio dublji trag u Zvzedi.

- To je bio jedan težak period u mom životu, taj dolazak u Zvezdu. Da se razumemo, uopšte se ne kajem! Međutim, desile su se neke privatne stvari u mom životu, o kojima ne bih da pričam, i te stvari su me totalno poremetile. Toliko da nisam bio spreman da dam maksimum. Probao sam da to izguram najbolje što znam. Neke utakmice su bile dobre, neke loše, ali kakva su bila očekivanja generalno nisam pokazao šta je trebalo - priznaje Bosančić:

- Došao sam u klub pun motivacije, ali te stvari u privatnom životu su me izbacile iz koloseka. Prosto su me odvele na drugu stranu. Ništa protiv toga nisam mogao. Mnogo mi je krivo zbog toga. Silno sam želeo da se pokažem u Zvezdi. Ja sam raskinuo ugovor u Koreji i odbio nekoliko ozbiljno dobih finansijskih ponuda. Ništa, sem Zvezde, me nije zanimalo.

- Onda je usledio i već poznati konflikt sa Mijailovićem. Svi smo bili nervozni, jer je ekipa nešto slabije igrala. Sve je to počelo da utiče na slabije partije i na atmosferu. Generalno, nisam imao sreće. Možda je nisam ni zaslužio. Ponavljam, nije mi krivo što sam došao, ali jeste što mi se kockice barem malo nisu namestile. Svi mim koji smo igrali tada, nismo imali sreću s obzirom da smo se našli u pogrešno vreme u klubu. Taj period kao da je bio prolazni za sve ovo što se sada dešava.

Foto: crvenazvezdafk

Pominjao se i sukob sa Nenadom Lalatovićem koji je Bosančića tada trenirao na Marakani.

Veliki je klub, pritisak je to. Sporečkaš se malo, ali ništa bitno. Evo, baš smo se ovde videli i uvek ćemo se ispričati. I sa Đukićem isto. Ranije sam imao neki konflikt, ali tada sam bio klinca sa 18 godina. Videli smo se u ponedeljak i srdačno smo se ispozdravljali i ispričali. Ništa to nije lično. Jednostavno, kad krenu trening i utakmice onda te drma i adrenalin pa nešto ''izleti'' - bez uvijanja je rekao vezista Slovana.

Nisu Bosančića terali iz kluba tog leta 2015. godine.

- Bilo je šansi da ostanem u Zvezi i posle leta, pogotovo posle teškog načina na koji sam došao. Uprava je želela, ali... Oprostio sam i dosta novca Zvezdi. Bukvalno je bilo onako kako sam rekao. A rekao sam da ću igrati samo za hranu i benzin - podseća Bosančić.

Na pitanje da li bi se vratio u Zvezdu ukoliko bi stigao poziv, Bosančić je rekao:

- Normalno. Ja bih se u Zvezdu uvek vratio. Meni je želja da karijeru jednog dana završim u Zvezdi, a sada...videćemo šta će da bude.

''NIŠTA RUŽNO O PARTIZANU, TO JE KLUB U KOM SAM NAUČIO DA IGRAM FUDBAL. IPAK, TEŠKO ĆE PROĆI PLZENJ''

Foto: partizan.rs

Pored Zvezde, jedini klub u Srbiji za koji bi igrao je možda Čukarički.

Za Zvezdu i Partizan sam igrao, možda bi Čukarički bio jedini klub. Znam se sa Mirosavljevićem, Matijaševićem, Lalatovićem koji mi je bio trener u Zvezdi. Postojala je neka varijanta da možda dođem, ali smo to više kroz zezanje pominjali. Ipak,  iskreno mislim da još nije vreme da se vratim u srpski fudbal. Imam 30 godina i mogu još u Evropi da igram. Dobro se osećam i što da ne iskoristim to - priznao je Bosančić, a potom se dotakao i Partizana:

S druge strane, u Partizan se nikada ne bih vratio. Međutim, nikada ništa loše nisam pričao o njemu kao što se u medijima napravila slika. Niti ću pričati. Ja sam u tom klubu proveo devet godina i nemam šta ružno da kažem. Taj klub je mene naučio da igram fudbal. Prošao sam sve selekcije i bio najbolji igrač EP do 19 godina kao član crno-belih. 

- Karijeru jesam počeo u Zvezdi, oduvek mi je želja bila da igram za Zvezdu, ceo život navijam za nju, kao i moja porodica. Nikad nisam ni krio da sam navijač crveno-belih i to nije ništa strašno. 

Interesovalo nas je i da li je Bosančić Česima više zanimljiviji zbog toga što je igrao za oba beogradska večita rivala.

- Njih interesuje večiti derbi, oduševljeni su njim. Pitaju kako je to kad igraju Zvezda i Partizan. Evo, imam jednog kondicionog trenera, Čeha, koji non-stop dolazi u Beograd da gleda derbi - otkriva  nam iskusni vezista koji je na jednom od derbija u crveno-belom dresu bio jedan od najboljih na terenu.

Njegov Slovan je nedavno igrao baš protiv Partizana u prijateljskom meču (2:0 za Čehe), a Viktorija iz Plzenja je naredni rival crno-belih u Evropi. Logično, Bosančić je bio idealan sagovornik da govori o šansama srpskog šampiona u tom meču.

Foto: Tanjug/AP

Plzenj igra agresivno i čvrsto kao što smo mi igrali protiv Partizana. Plus su tehnički potkovaniji i bolji. To je jedna kompletna ekipa. Mi smo ih nadigrali u ponedeljak. Gledajući tu utakmicu, teško Partizan može da prođe. Mada, uz pun stadion u Beogradu... Ja bih voleo da prođu. I zbog dobrobiti za srpski fudbal.

Viktorija deluje premoćno ove sezone, a Bosančić je pokušao da objasni u čemu je tajna njihovog uspeha.

- Oni su već prvaci države. Samo jedan remi imaju. To je klub koji je nekoliko godina unazad igrao evro-takmičenja i napravio je neki sistem. Drže dobre češke igrače na okupu. Puštaju ih samo ako stigne neka ''ludačka'' ponuda. Ukoliko je dobra, a ne moraju da ga puste, oni ga ostavljaju i povećavaju mu ugovor. Neki su odlazili, pa su se sada vratili. Uslovi su im sjajni, a imaju i super trenera. Dosta zarade od Evrope i nemaju potrebu da prodaju. Dovedu dobrog Čeha i završe posao.

Za razliku od Plzenja, Sparta očigledno ima drugačiju politiku. Uprkos tome, za sve u Češkoj je bilo iznenađenje što su ispali od Zvezde.

Prolaz Zvezde je za mene bio veliko iznenađenje. Ja sam očekivao da će Sparta to lagano da prođe. Svi u Češkoj su razočarani partijama Sparte, dok su me crveno-beli prijatno iznenadili. U obe utakmice su razbili Spartu. Iznenađen sam što znam kakva je češka liga, s druge strane nisam iznenađen, jer znam da su doveli dosta igrača. Bili su neuigrani, trener stranac, a oni nisu navikli da im trener bude stranac - jasan je Bosančić.

Njegov Slovan je trenutno ispred Sparte na tabeli i zajedno sa njima, ali i Slavijom, boriće se za mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

- Tu smo pri vrhu. Slavija je ispred nas, a Sparta iza. Međutim, Sparta je mnogo jaka. Imaju odlične igrače, sada su se ponovo pojačali. Doveli su Stančua iz Anderlehta, vidim da je i Kanga sve završio sa njima. Oni će biti zanimljivi ove godine, a nama je prva utakmica s njima u Pragu. Ako ne izgubimo, možemo da se nadamo.

- Slavija je, s druge strane, uzela sve naše trenere. Taj direktor što je mene doveo u Slovan je otišao u Slaviju i povukao trenere. Hteo je i mene da vodi i mene, ali ja imam ugovor do leta i onda će sačekati da budem slobodan. Ali, videćemo. Još ne znam šta ću.

PENAL PROTIV SLAVIJE I JAGNJE SA ČAVEZOM

Zanimljivo, Bosančić protiv Slavije umalo nije izazvao incident krajem oktobra prethodne godine. Podsetimo, dao je gol iz penala i slavio pred njihovim navijačima.

Pazi, to je utakmica u kojoj igraš protiv najboljeg češkog kluba. Ne trenutno prvog na tabeli, nego kluba u istoriji. Imap motivaciju da se protiv najboljeg prikažeš u najboljem svetlu. I onda ti proradi neki adrenalin... Lomi se rezultat, ja igram, maltene, utakmicu života. Sve držim pod kontrolom i uživam u fudbalu. Zatim sam dao gol i hteo sam da skinem dres, ali me je saigrač zaustavio. Ništa loše nisam mislio, samo sam hteo da proslavim gol.

- Navijači su mi zviždali pre penala, ja sam samo hteo da proslavim gol, a onda su krenule čaše piva ka meni. Nisu igrači Slavije bili toliko ratoborni, možda golman malo više od ostalih. Međutim, ja sam posle utakmice pitao redara da li mogu da uđem u njihovu svlačionicu. Pustio me je i ja sam se izvinio. Trener Slavije je bio čovek koji je vodio Slovan kada smo osvojili titulu.

Kad god ima nekoliko slobodnih dana, Bosančić skokne do rodnih Golubinaca.

- Tamo se najlepše osećam i najkvalitetnije odmorim. Sa svojim prijateljem Čavezom uvek okrenem neko jagnje i uživamo - priznaje Bosančić.

Foto: Privatna arhiva/Telegraf

Upravo mu je jedan od prijatelja u maju 2017. godine poslao nesvakidašnju fotografiju sa stadiona Partizana. Jedan od navijača imao je Bosančićev dres iz vremena kada je ovaj igrao u Humskoj.

- Drugar mi je bio na utakmici, fotkao i poslao: ''Ej, brate, vidi ovo'' Pomislih: ''Šta je ovo, samo mi još to treba.'' Bilo mi je smešno pa sam stavio na Instagram da imam za uspomenu - rekao je Bosančić.

Za kraj, pitali smo Bosančića koji gol u karijeri mu je najdraži.

- Bilo je dosta lepih golova, ali mi je najdraži iz sezone kada smo osvojili titulu. Igrali smo kući protiv Mlade Boleslav i gubili 1:o u 90. minutu. u 91. smo izjednačili, a ja sam u 93. dao gol za pobedu iz voleja. Tu se ''prelomilo'' za titulu, ''skočili'' smo i osvojili pehar kasnije. Sumnjam da ću negde dati toliko bitan gol, Daj Bože da bude, ali za sada mi je ovaj gol najdraži - završio je Bosančić razgovor za Telegraf.

(Mario Marić - izveštač Telegrafa sa Kipra)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aleksandaR

    1. februar 2018 | 12:01

    Nije uspeo, hahahahahahahah!!! Covek zaradio milione i nije uspeo, pa sta treba da uradi i postigne da bi uspeo!!??!!??

  • Srdjan

    1. februar 2018 | 09:35

    Nemoj da se vraćaš

  • Car

    1. februar 2018 | 16:13

    Ti si decko niko i nista i to jedmostavno moras da shvatis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA