Prvi put posle 18 godina, Partizan ima istog trenera na početku sezone!

Trenerski kontinuitet posle skoro 20 godina nastavlja Miroslav Đukić

  • 23

Iako Partizan poslednjih decenija može da se pohvali brojnim titulama šampiona Srbije, osvojenim kupovima i igranjem u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope, ono što klubu nedostaje jeste trenerski kontinuitet.  Voleli aktuelnog trenera Miroslava Đukića ili ne, tek on je uspeo da se dve sezone u nizu zadrži u klubu tokom leta, što nije bio slučaj od "zlatne ere" Ljubiše Tumbakovića i 1999. godine!

>>> Stojković brani protiv Rudara! Partizan rešio veliku dilemu

Upravo je popularni Tumba rekorder na klupi crno belih, kako po stažu, tako i po rezultatima, koji su došli kao posledica kvaliteta, ali i kontinuiteta rada sa ekipom. U periodu od 1992. do 1999. godine osvojio je 5 titula prvaka države, uz dva nacionalna kupa. Svoje uspehe krunisao je individualnim priznanjima za trenera godine u Jugoslaviji (1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1998).

Tumbaković sa ekipon Partizana u sezoni 1994/1995; Foto: MN Press

Od tada do danas, rezultati su, uz povremene padove i uspone ostali, ali su se treneri menjali kao na traci, a Ješić, Reber, Avram Grant, Drulović i Rašović, samo su neki od stručnjaka koji će po stažu u klubu ostati zapamćeni kao "epizodne uloge". Svi oni, baš kao i treneri poput Nikolića, Milinkovića, Jokanovića, Mateusa i Stanojevića nisu uspeli da najmanje u dve sezone za redom tokom letnjih priprema obave prozivku najboljih igrača crno-belih.

Ipak, najviše šansi za tako nešto imali su Jokanović, Aleksandar Stanojević i Marko Nikolić.

"ZLATNA ISPUŠTENA KOKA"  - JOKANOVIĆ

Posle prvog Đukićevog mandata u klubu 2007. godine kada je preuzeo reprezentaciju Srbije, aktuelni menadžer Fulama Jokanović, u decembru iste godine, seo je umesto njega na klupu crno-belih i odmah doneo duplu krunu navijačima, a taj uspeh ponovio je i u sezoni 2008/2009. Ipak, već na početku nove sezone, 5. septembra ugovor sa klubom je sporozumno raskinuo pa se krenulo u potragu za novim vođom.

Jokanović je danas u FUlamu i jedan od najperspektivnijih trenera u Premijer ligi; Foto: Guliver/Alex Morton/Getty Images

EKSPERIMENT STANOJEVIĆ

Najmlađi trener u istoriji kluba, tada tridesetčetvorogodišnji Stanojević, ekipu je u aprilu 2010. godine preuzeo od Gorana Stevanovića koji apsolutna ništa nije uradio sa crno-belima.

Za razliku od njega, mladi i perspektivni "Stanoje" vratio je titule u Humsku, a uveo je po drugi put svoj tim u grupnu fazu Lige šampiona i postao prvi srpski trener koji je u tome uspeo. Ipak, po odlasku Mladena Krstajića sa pozicije sportskog direktora kluba, 2012. godine, i on je otpušten, a na njegovo mesto, doveden je Avram Grant koji je završio sezonu 2011/2012.

Impulsivna reakcija Stanojevića iz vremena dok je vodio Partizan; Foto: Tanjug/AP

UVEK NA USLUZI KLUBU - MARKO NIKOLIĆ

Još jedan na listi onih kojima je malo falilo da obave letnju prozivku makar dve sezone u nizu je Marko Nikolić. Tokom karijere vodio je ekipe, Rada, Vojvodine, Olimpije, sada je u Videotonu, a crno-bele vodio je tokom dva mandata. Važi za čoveka koji je "uvek na usluzi" klubu. Ipak, najduže se zadržao u periodu decembar 2013 - mart 2015. godina.

- Velikom većinom glasova, doneli smo jednu nepopularnu odluku, u cilju da Partizan ostvari zacrtane ciljeve. Razlog za smenu je neispunjavanje rezultatskih ciljeva na početku prolećne sezone. Rastali smo se u prijateljskom tonu, i u ovom trenutku kreće potraga za novim trenerom.

U opticaju su imena koja su se već pojavila u javnosti, naravno, tu mislim na ono što je realno, a to su Milinković i Drulović -  rekao je član Upravnog odbora Milomir Gligorijević prilikom smene Nikolića.

Uvek je tu za Grobare, Marko Nikolić; Foto: Marko Todorović

ČOVEK KOJI "UVEK PREŽIVI"- MIROSLAV ĐUKIĆ

Posle više nego uspešnog 1. mandata iz 2007. godine kada je preuzeo četvrtoplasirani Partizan i  posle 11 godina pobedio Zvezdu na Marakani i vratio titulu u klub, usledio je novi poziv prošle sezone. Njegova povratnička sezona ekipi nije donela željenu titulu, ali je zato osvojen Kup Srbije, treći put zaredom, a igrala se i grupna faza Lige Evrope i potom šesnaestina finala, što svakako nije zanemarljiv uspeh.

Zanimljivo, jedan je od retkih koji nije osvojio titulu, a pružena mu je šansa od strane uprave da nastavi dalje. Bilo je priča da "niko ne želi da vodi" crno-bele, neki su govorili i da Đukić ne sme biti otpušten zbog visokog obeštećenja...

Uprkos tome što ga svako malo smenjuju, Đukić je uspeo da "izdrži" i ostane na klupi viceprvaka Srbije dva leta u nizu. Kao što je navedeno, prvi put od ere Ljubiše Tumbakovića. Mnogi navijači priželjkuju da se ta zlatna era Partizanove istorije ponovi, a možda baš ova letnja prozivka koja 20 godina nije viđena od strane istog trenera, bude prvi vesnik nove istorije.

 VIDEO: Đukiću i Sumi na treningu proterali kroz noge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola

    4. jul 2018 | 17:05

    Bravo za uoravu ostavili Djukica sada nemaju sta da brinu mogu gledati utakmice i navijati za Djuku,a mi navijaci sedecemo kuci i cekati neko bolje vreme u Partizanu.

  • NENAD

    4. jul 2018 | 17:18

    Nazalost zbog novca ostaje jos ovu sezonu.Nikad u zivotu nisam video ovakvog trenera sve mu smeta teren umor sudije .Ako je to tako obuci frak i idi u spaniju budi gospodin a pusti ovu decu da igraju kao kod Nikolica.Neznam dali si se ikad upitao zasto te navijaci teraju ali kad bi znao lepo bi spakovao prnje i otisao tamo odakle si dosao.Bojim se posto si prepotentan neces to uraditi,da se na kraju ne desi da odes u paketu sa upravom

  • Sale

    4. jul 2018 | 20:39

    Katastrofa šta uradiš od kluba đukić i ilijev...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA