≫ 

Ovi transferi su promenili fudbal! Hoće li Ronaldov u Juventus jednog dana biti istorijski?

Portugalac još nije potpisao za Juve, a mnogi se pitaju šta će njegov eventualan dolazak u Torino promeniti u fudbalskoj igri

  • 4

BIako je učešće na Svetskom prvenstvu sa reprezentacijom Portugalije završio u osmini finala, Kristijano Ronaldo je i dalje glavna fudbalska tema na svetu!

Tačnije, njegov prelazak iz Reala u Juventus! Transfer o kom svi bruje i u koji su sigurni, ali transfer koji se još nije dogodio.

Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo i da će se dogoditi, pogotovo što je Mančester junajted i dalje u igri. A kada je Junajted u igri, onda ta igra dobija neki drugačiji smisao...

Elem, vodićemo se pretpostavkom da će Portugalac ovog leta postati novi fudbaler Juventusa, kao što skoro svi svetski mediji tvrde.

Torino je u onom pravcu: Kristijano Ronaldo Foto: Tanjug/AP

Juventus je nedavno predstavio dresove za novu sezonu, dok je samo broj ''sedam'' ostao misterija. On je, navodno, rezervisan za Rondala i u Torinu se s nestrpljenjem očekuje zvančina promocija.

Postavlja se pitanje šta će ta promocija doneti modernoj fudbalskoj istoriji, odnosno kako će Ronaldov transfer, semo onog finansijskog aspekta za Juventus i Fijat, uticati na kreiranje nove fudbalske istorije?

Dok čekamo i to da vidimo, podsetićemo se nekih transfera koji su sasvim sigurno promenili fudbal. Jednostavno, on danas ne bi bio ovakav kakav jeste da ti transferi nisu realizovani.

Zinedin Zidan - iz Juventusa u Real!

Zidan i Jugović u dresu Juventusa Foto: Guliver/Bernd Lauter/Bongarts/Getty Images

Francuski mađioničar je 2001. godine za sumu od 75 miliona evra napustio Torino i preselio se u ''kraljevski klub''.

Postao je predvodnik prvih Galaktikosa i svojim golom doneo je Realu 2002. godine titulu prvaka Evrope. Takođe, prednodio je Real i do svih domaćih trofeja, ali je mnogo bitnije to šta je kao trener uradio u Madridu.

Osvojio je tri Lige šampiona, a pitanje je da li bi dobio priliku kao trener da kao igrač nije ostavio veliki trag i ostao u dobrim odnosima sa menadžmentom Reala.

Kristijano Ronaldo - iz Sportinga u Junajted, pa iz Junajteda u Real!

Ronaldo na jednom od mečeva u Primeri Foto: AP/Tanjug

Zidan i Real verovatno ne bi bili to što jesu da na terenu nisu imali Kristijana Ronalda, glavnog junaka ovog teksta.

Portugalac je za rekordnu sumu od 96 miliona evra prešao iz Junajteda u Real i sa ''kraljevskim klubom'' osvojio četiri LŠ. Pritom je oborio skoro sve rekorde koje je mogao da obori i upisao se u kartu besmrtnih.

VIDEO: Kristijano Ronaldo pozdravio Matićevog sina: Video sam da si kao ja

Međutim, vratićemo se u vreme kada ga je Aleks Ferguson ''prepoznao'' i doveo iz Sportinga. Ko zna šta bi se desilo i kako bi fudbal danas izgledao da Portugalac nije stasao na Old Trafordu.

Erik Kantona - iz Lidsa u Junajted!

Kantona je bio Bog Junajteda Foto: Guliver/ Mike Hewitt/Allsport

I Junajted verovatno ne bi bio to što jeste danas, da Ferguson 1992. godine sasvim slučajno nije doveo Kantonu.

Bio je jedan od najzaslužnijih za prvu titulu Đavola posle 30 godina, a sam podatak da je proglašen za igrača veka od strane navijača jasno govori kakav uticaj je Kantona imao na Junajted tih pet godina koliko je igrao.

Jednostavno, Kantona je bio ''najava'' modernog Junajteda koji je danas postao najtrofejniji engleski klub sa 20 titula.

Keni Dagliš - iz Seltika u Liverpul!

Enfild, dom fudbalera Liverpula. Foto: Wikimedia Commons/Eric The Fish

Junajted je na lestvici najtrofejnijih prestigao Liverpul koji je 1977. godine odradio posao veka. Doveli su Kenija Dagliša iz Seltika za 440.000 funti u nadi da će uspeti da zameni Kevina Kigena.

Ne samo da ga je zamenio, nego ga je i pretekao. Doneo je Liverpulu titulu prvaka Evrope 1978. godine, zatim učestvovao u još dve, postao ''kralj Kopa'', ali i čovek koji je i te kako učestvovao u pravljenu institucije od Redsa.

Tijeri Anri - iz Juventusa u Arsenal!

Anri na meču iz 2001. godine Foto: Guliver/ Phil Cole /Allsport

Francuz se jednostavno nije snašao u Torinu, posle odličnih partija u Monaku, a ko bi verovao da će njegov transfer u Arsenal obeležiti jednu fudbalsku eru.

Tobdžije danas ne bi bile to što jesu, a Venger ne bi bio toliko priznat trener da u špicu nisu imali Anrija. Ona titula 2004. bez poraza će se zauvek pamtiti, kao i njegovi golovi i majstorije. Podsetimo, Arsenal umalo nije osvojio i LŠ, kada su u finalu poraženi od Barselone rezultatom 2:1.

Dijego Maradona - iz Barselone u Napoli!

Maradona ''glumi'' Boga Foto: Tanjug/AP

Kad već pominjemo Braselonu, ne možemo a da ne pomenemo Maradonu.

Bio je vrhunski igrač kada je 1994. godine, ali je tek dolaskom u Napoli postao legenda. Svi znamo i taj problem koji je imao sa drogom, ali sve je to na neki način uticalo na fudbalsku istoriju.

Kao i na onu Napolijevu. S njim su osvojili jedina dva Skudeta, zatim i kup UEFA.

VIDEO: Smatraju ga ludakom i narkomanom, ali Maradona je sa loptom umeo ono što niko nije

Ronaldinjo - iz Barselone u Milan!

Ronaldinjo - mađioničar kakav se retko rađa Foto: AP/Tanjug

Brazilac je još jedan u nizu koji je iz Primere prešao u Seriju A i - uspeo! Mogao je da ide gde god hoće, ali je odabrao Rosonere.

Doduše, jeste mu trebalo malo više vremena za uspeh, ali je doneo Milanu titulu 2011. godine. Prvu posle 2004. i za sada poslednju.

Naravno, dosta je odradio na popularnosti Milana koja je u tom trenutku bila poljuljana.

Lionel Mesi - iz Njuelsa u Barselonu!

Mesiju ne ide u reprezentativnom dresu Foto: Tanjug/AP

Ovde je sve jasno, nema potrebe da se objašnjava.

Argentinac je izabrao Nou Kamp i postao jedan do najboljih igrača u fudbalskoj istoriji.

Postao je legedna kluba sa 24 godine i doneo je pregršt trofeja. Što evropskih, što domaćih.

Ronaldo - iz Intera u Real!

Ronaldo - nekada majstor fudbala, sada simpatični bucko Foto: AP/Tanjug

Pomenuli smo Galaktikose Reala kada smo govorili o Zidanu, ali oni definitivno ne bi bili to što jesu da Zuba nije stigao na Bernabeu.

Promenio je ''viđenje'' Reala te 2002. godine i doneo im brdo love od prodaje dresova. Pomogao je Realu da osvoji UEFA Superkup i par titula i za vrlo kratko vreme je ušao u legendu.

Luis Figo - iz Barselone u Real!

Figo pozira na Vembliju Foto: Tanjug/AP

Trebalo je imati mu*a i napraviti ovako nešto, ali je Portugalac 2000. odlučio da uzdrma fudbalski svet.

Kao i Ronaldo i Zidan, tako je i Figo bio predvodnik Galaktikosa. Učestvovao je u osvajanju Lige šampiona 2002. godine i dve titule u Primeri.

Veliki je broj fudbalera čiji su transferi promenili fudbalsku igru, ali bi ih pisali u nedogled.

Pomenućemo još dolazak Bergkampa u Arsenal iz Intera, Di Stefana u Real umesto u Barselonu, kao i Krojfov transfer iz Ajaksa na Nou Kamp. Tu su još Bufon i Nedved koji su iz parme i Lacija prešli u Juventus (obojica igrali Seriju B kasnije), zatim Roberto Bađo i njegov prelazak iz Fjorentine u Juve, onda Runijev u Junajted, Peleov u MLS ligu (Kosmos)...

Videćemo hoće li o Kristijanu Ronaldu ponovo neko pisati u ovom kontekstu, odnosno hoće li njegov potencijalni transfer u Juve promeniti fudbalsku istoriju.

VIDEO: Ronalda u Rusiji zbunili pomoću pogače i soli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    7. jul 2018 | 09:04

    prelazak Zidana tada za 75 miliona € je kao sada da neki igrač predje negde za 500 miliona € bukvalno! Takodje, transfer Zube iz Barselone u Inter je bila 32 miliona € i bilo je kao sad Neymar iz Barse u PSG, tako da uporedite Zidanov transfer i shvatićete da je najveći ikada u istoriji i ubedljivo najskuplji.

  • Vanja

    7. jul 2018 | 00:00

    Ferguson je 1 jedini.Neponovljivi.LEGENDA.

  • ....

    6. jul 2018 | 22:02

    Sa konja ma magarca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA