Sve o Trnavi, timu koji preti Zvezdi: Krenuli sa dna, Srbin ih odveo na vrh, a navijači Beograd pamte po najvećoj tragediji (VIDEO)

Fudbalski klub iz Trnave predstavlja malo evropsko osveženje, sa kojim će se najverovatnije upoznati i Crvena zvezda. Zanimljiva im je i navijačka grupa, koja je već isticala poruku "Kosovo je Srbija" na svojim utakmicama

  • 6

Spartak Trnava je pre duela sa Legijom iz Varšave u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio skoro pa otpisan, ali je naneo težak udarac Poljacima sa 2:0 i mirno čeka revanš na svom stadionu. Vreme je da i vi upoznate ovu ekipu!

Zbog kazne UEFA, Spartak će pred praznim tribinama dočekati rivala, a to je bio slučaj i sa utakmicom protiv Zrinjskog koji je sa ukupnih 2:1 eliminisan.

>>>U Legiji vlada rasulo, Zvezdi se sve otvorilo: Izjava Miroslava Radovića otvorila Pandorinu kutiju u Varšavi! (VIDEO)

Ipak, odlična, odmerena, pametna i kontrolisana partija kakvu je ova ekipa pružila protiv Legije bila je dovoljna i da zaintrigira navijače Crvene zvezde, koji čekaju rasplet ovog dvomeča zbog ukrštanja u trećem kolu. Šta ih čeka ako Trnava potvrdi prvi trijumf?

Izraz lica Miroslava Radovića sve govori o okršaju sa Trnavom Foto: youtube.com

Slovaci su na dobrom putu da overe 3. kolo jer je Legija u velikim problemima i unutrašnjim previranjima, dok se treneru dobro poljuljala i pozicija, sada je sve u njihovim rukama i samo sebe mogu da upropaste.

Mnogi su ovaj rezultat okarakterisali kao senzaciju ili iznenađenje, ali iza svega stoji dugotrajan i mukotrpan rad.

PAD, USPON I VRHUNAC SA SRPSKIM TRENEROM

Tim je prošle godine prvi put u istoriji postao šampion samostalne Slovačke, čine ga uglavnom domaći igrači, dok ekipu vodi Radoslav Latal, nekadašnji fudbaler Čehoslovačke i Češke, koji je germansku disciplinu stekao igrajući za Šalke od 1994. do 2001. godine.

Trenersku karijeru počeo je 2007. godine, sa Košicama je osvojio slovački Kup 2014, ali je već uspešnu ekipu preuzeo ovog leta, i to od Nestora El Maestra, trenera srpskog porekla koji je kod nas poznati  kao Nestor Jevtić.

U pitanju je brat nekadašnjeg čuda od deteta Nikona Jevtića El Maestra, kod kog ćemo ovaj put zaobići prezimenjačke egzibicije i preći na fudbal.

El Maestro je kovao plan za titulu Foto: youtube.com

Jevtić se kalio u Šalkeu, Hanoveru, Hamburgu i bečkoj Austriji kao trener, ali je tek u Trnavi kao prilično mlad trener (rođen 1983. godine) dobio šansu da samostalno vodi ekipu.

Uspeo je da se izbori za titulu iako je imao dosta jeftiniji tim od Slovana iz Bratislave i Žiline, usput je odbio unosnu ponudu iz Austrije, ali je sada preuzeo CSKA iz Sofije i prepustio mesto trenera Latalu.

-  Kada sam dolazio, nadao sam da mogu biti bolji od prethodnika, da sezonu završim bolje, jer je prošle godine Spartak bio šesti u ligi. Nadao sam se da ćemo biti treći, jer bi to podrazumevalo kvalifikacije za Ligu Evrope. To je bio realan cilj - govorio je svojevremeno El Maestro.

Klub je bio pre te šeste pozicije u daleko goroj situaciji, davne 1998. godine je posle dominacije zbog finansijskih problema poslat u 3. ligu, zbog sličnih problema je u 2. ligi bio i u 21. veku, ali su jača sponzorstva uspela da oporave klub.

Ekipa se 2002. vratila u najjači rang, vratili su se i navijači, koji su već u 6. kolu uživali u pobedi nad Žilinom sa 3:1 na krcatom stadionu u Trnavi, dostojno se klub nadigravao i sa Slovanom, što je donelo četvrto mesto na kraju sezone. U sličnom tempu se nastavilo, klub je uvek bio u samom vrhu, ali je tek sada napravio najveći korak do trona i prve titule posle 45 godina.

SLAVNI DANI KLUBA

Spartak je bio šampion Čehoslovačke pet puta, stigao je do polufinala Kupa evropskih šampiona 1969, kada se beleži zlatno doba kluba, koje je okončano 1974, kada se stiglo do četvrtfinala takmičenja koje je danas nasledila Liga šampiona.

U polufinalu 1969, Trnava je prvo izgubila od Ajaksa sa 3:0, a zatim pobedila sa 2:0 golovima Kune do 49. minuta, posle čega su dugo drhtali Velibor Vasović i Johan Krojf.

Čak je i moćni Krojf nekada drhtao od Trnave Foto: Profimedia/AFP

SADAŠNJI KADAR I NOVIJA EVROPSKA ISTORIJA

U timu koji je srušio Legiju, nema zvezda i skupih pojačanja, pored devetorice slovaka aduti su bili Čeh Rada u veznom redu i austrijski napadač Ego.

Ostali igrači su Čudi, Grešak, Godal, Tot, Conka, strelac Grendel, Sloboda, Kadlec i Jirka, dok su sa klupe ušli Austrijanac Mizenbok, Hladik i Vlasko, koji je postigao pogodak u 93. minutu za 2:0.

Od stranaca su tu Hrvat Filip Dangubić, Bosanac Senad Jarović i gruzijski vezista Vaktang Čanturišvili - jasno je po letimičnom pogledu na spisak da ekipa nema raskošnu igru, već disciplinu i taktiku, uostalom, bila je tek peta najefikasnija ekipa lige iako je šampion.

Bilo je i promena, tim su napustila četiri standardna igrača, došlo je osam novajlija, najviše se u Trnavi sada uzdaju u Jakuba Radu, iskusnog igrača koji je došao na pozajmicu iz Mlade Boleslav.

Uz Radu, odskače i Marvin Ego koji je prošle godine imao 12 golova i 11 asistencija, a prethodno je nosio dres mlade reprezentacije Austrije.

Pobeda nad Legijom potvrda je prethodnog rada, ali i veoma lošeg stanja Poljaka, pošto Trnava nije oduševila partijama protiv Zrinjskog u dvomeču. Uz to, ekipa je loše počela prvenstvo Slovačke porazom od Senice, ekipe koja je prošle godine ispala u niži rang. Sve to jasna je naznaka i Crvenoj zvezdi da nema čega da se plaši ukoliko dođe do okršaja.

Trnava je držala čas Legiji, sada preti Zvezdi Foto: youtube.com

Naročito posle godine iskustva u grupi Lige Evrope, dok Trnava ovako daleko nije još dogurala. Do sada joj je maksimum bio plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope 2014. protiv Ciriha (2:4), dok je prošle godine došla do 3. kola protiv Austrije Beč, koja je dalje prošla posle penala.

Ipak, valja istaći i da je Trnava uvek igrala tvrdo i da se nije nijednom obrukala u kvalifikacijama u poslednjoj deceniji. Sa Lokomotivom iz Moskve je 2011. igrala 1:1 i 0:2, sa Paokom 1:1 i 0:1 u sezoni 2015-16.

Od naših predstavnika, za Trnavu je branio Ivica Kralj u sezoni 2008-2009, kada je kratku trenersku epizodu imao Vladimir Vermezović.

NAVIJAČI I STADION

Navijači važe za jednu od boljih navijačkih grupa, okupljeni su pod zastavom Ultras Spartak, a ekipa ima najveći prosek podrške na utakmicama, naročito otkad je osvojena šampionska titula.

Od 1998. do 2006, navijači su negovali intenzivnije bratstvo sa navijačima Banik Ostrave, dobri odnosi su se održali do današnjeg dana, a najveće rivalstvo je tradicionalno sa Slovanom iz Bratislave.

Stadion Antona Malatinškeho predstavlja pravi engleski objekat od skoro 20.000 mesta, na idealnoj je lokaciji u centru grada, rekonstruisan je do 2015. i sigurno će delovati primamljivo i Delijama, koje su napravile spektakularan ambijent prošle godine protiv Sparte, koja u Pragu ima slično stadionsko zdanje.

U solidnom broju je navijačka grupa Slovaka došla i na nedavno gostovanje Zrinjskom, ali nažalost, pamte se ultrasi iz Trnave i po velikoj beogradskoj tragediji iz 2011. godine.

Tada je 22-godišnji Tomaš Čeman poginuo u autobusu zbog suludog poteza kada je promolio glavu iz autobusa kroz šiber, posle čega je udario u nadvožnjak visine 4,3 metra i preminuo.

Transparent standardan i za sever, UEFA je prozvana uz komentar: Vi ne brinete za fudbal, nego za novac Foto: youtube.com

Prema rečima drugih putnika, Čeman je bio pod uticajem alkohola i želeo je da sedne na krov, što je bilo kobno, pa Beograd zbog ove tragedije uvek budi tužna sećanja među navijačima.

Takođe, Delije će sigurno imati simpatije za Slovake i zbog podrške Srbiji, jer je poznato da su na evropskoj utakmici protiv Tirane podigli transparent "Kosovo je srce Srbije", što možete pogledati ovde.

Ultrasi iz Trnave u nekoliko navrata nisu odoleli zovu našeg večitog derbija, gde su izabrali jug i navijače Partizana kao domaćine - i na svom stadionu, južna tribina je njihova pozicija.

VIDEO - Žurka pred severnom tribinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdas

    25. jul 2018 | 13:16

    Nocas sam sanjao da je zvezda pobedila suduvu 3:0

  • zufer avdija ponos hrvatskog severa -IDEA

    25. jul 2018 | 13:06

    Pa kao sto su i sto ce izbaciti ovaj raspalu legiu tako ce izbaciti i ove sa kupališta zvizdu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA