Istorija duela Zvezde i italijanskih klubova: Da li se ruše tradicije ili tradicije ruše tikete?

Na tradiciju najviše vole da se pozivaju ljubitelji sportskog klađenja i sportski komentatori

  • 0

Crvena Zvezda danas u 21:00 dočekuje Napoli u svom debiju u grupnoj fazi Lige Šampiona. Tribine će biti popunjene do poslednjeg mesta a očekivanja navijača se kreću u dijapazonu od dostojanstvenog poraza do ubedljive pobede.

Na tradiciju najviše vole da se pozivaju ljubitelji sportskog klađenja i sportski komentatori. Mnogi tiketi su prolazili a i padali zbog tradicija od po nekoliko decenija. Pa kako onda stoje crveno beli kada se pogleda tradicija sa italijanskim klubovima? Ne baš sjajno.

Zvezda se u svojoj istoriji do sada sastajala 31 put sa italijanskim klubovima u evropskim takmičenjima. 8 puta je izvojevana pobeda, 6 puta je bilo nerešeno a čak 17 puta su trijumfovali Italijani.

Foto: MNPress

Prvi put je to bilo daleke 1957. godine kada je u polufinalu tadašnjeg Kupa Pobednika Kupova, Crvena Zvezda igrala dvomeč sa Fiorentinom. Predvođeni Rajkom Mitićem, Šekularcem i Borom Kostićem, crveno beli su na starom stadionu "Avala" nesrećno izgubili, primivši gol u 88. minutu. U revanšu je bilo 0:0 i Fiorentina je otišla u finale gde je poražena od Di Stefanovog Reala sa 2:0. X protiv Napolija danas? 4.40 je kvota.

Prvu pobedu protiv italijanskih klubova Zvezda je ostvarila u Mitropa kupu 1962. godine. Crveno beli su pobedili 4:2 a golove su postigli Stipić u 9, Samardžić u 23. i 35. i Prlinčević u 37. minutu. Tada je bila goleada a može i danas lako da se desi. Da današnja utakmica bude najefikasnija Zvezdina utakmica, kvota je 7.

Foto: Promo

Mitropa kup je bio poprište duela Zvezde i njenog današnjeg protivnika 1966. godine. 23. marta na Marakani, golovima Ostojića u 61. minutu i Branimira Vratnjana u 82. crveno beli su slavili sa 2:0. Dva gola u mreži Napolitanaca bi sigurno doneli veliko slavlje na tribinama i za nekog ko bi to probao na kvotu 6.

Skočimo sada malo na skoriju istoriju. Najskorija pobeda Zvezde protiv italijanskih timova je bila 2005. godine u Kupu Uefa protiv Rome. Panući, Akvilani, De Rosi i Kasano nisu mogli ništa raspucanom Žigiću koji je sa 2 gola i asistencijom Puroviću, obezbedio pobedu od 3:1. Žigić i dalje ima kultni status među Zvezdinim navijačima a novi stari ljubimac je svakako Boaći. Boaćijeva 2 gola u Ligi Šampiona bi uvećali 3.5 puta ulog onome ko bi se opkladio na to.

Foto: A. Nalbantjan

I za kraj, setimo se poslednjeg duela Zvezde i Italijana. Posle poraza od 3:0 u Ređo Emiliji, "grof" Božović je najavljivao da protiv Sasuola nema predaje. U Beogradu, 25. avgusta 2016. godine, 1:1 nije bilo dovoljno da crveno beli prođu u grupnu fazu Lige Evrope. Iz ekipe iz 2016., danas u timu je jedino Slavoljub Srnić. Da li njegovo iskustvo u crveno belom dresu može da mu se vrati golom u Ligi Šampiona? Ako bi se Srnić upisao u strelce, 10 puta bi se vratio ulog onome ko bi to probao u okviru Zvezdinog specijala.

godine, Zvezda na putu do titule prvaka Evrope, nije nailazila na italijanske timove, ali je igrala u Italiji, u Bariju. Probajte u Meridianu "Da se ponovi Bari" na kvotu 1991jer sreća prati hrabre!

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA