≫ 

Igrali su NBA košarku pre svih u Evropi: Film o neponovljivoj generaciji jugoslovenskih košarkaša! (VIDEO)

Pre tačno 30 godina juniorska selekcija Jugoslavije predvođena Divcem, Rađom, Kukočem, Đorđevićem, Ilićem, postala je šampion sveta, a kasnije najavila velike dometze

  • 3

Dokumentarni film „250 stepenika“ posvećen je generaciji jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u italijanskom gradiću Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u košarci predvođena legendarnim trenerom Svetislavom Pešićem. Trideset godina kasnije Divac, Kukoč, Đorđević, Rađa i ostali saigrači ponovo su na okupu.

>>> Dođite na drugi sprat da se izljubimo ko ljudi! Najemotivnija priča o prijateljstvu košarkaša Srbije i Hrvatske u vreme rata u Jugoslaviji! (VIDEO

Proslava 30 godina od ovog uspeha biće održana 25. septembra. Filmska ekipa produkcije PGMnetwork prešla je put koji su do svetskog vrha prošli i sami igrači. To je značilo odlazak u Pirot, na Staru Planinu, Sarajevo, Igman, Bormio...

Bilo je to vreme kad se šampioni nisu stvarali u klimatizovanim dvoranama već su na put ka osvajanju sveta krenuli u stočnim vagonima, spavali su u trošnim planinarskim domovima, trčeći uz strme i opasne stepenice na planini Igman koje i jesu simbol ove jedinstvene avanture.

Pravo na san o svetskoj tituli niko nije mogao da im oduzme. Čak ni moćni Amerikanci, budući NBA i All-star igrači koje je trenirao čuveni Leri Braun. Svoju moć su dokazali u dva međusobna okršaja koji predstavljaju sinonim za nešto što mi danas zovemo jugoslovenska škola košarke...

Zanimljivo je da su posle Bormija, vodeći igrači ove generacije osvajali i semiorske titule šampiona Evrope 1989, 91, kao i svetsku titulu 1990.

- Činjenica da su u toj ekipi igrali velikani poput Vlada Divca, Tonija Kukoča, Aleksandra Đorđevića, Dina Rađe i ostalih, a da ih je sa klupe predvodio  Svetislav Pešić bila je dovoljno veliki izazov koji ne bih uspeo da savladam bez pomoći iskusnijeg kolege, Aleksandra Miletića.

- On nam je zakazao prvi sastanak sa Karijem Pešićem. Posle nekoliko minuta razgovora sa njim bilo je jasno da će priča o Bormiju i zaista biti ispričana. Pozvao je jednog po jednog igrača i lako ih uverio da bi svi zajedno trebalo da budu glavni glumci u filmu - objašnjava autor filma Vladimir Pajić.

Pogledajte trejler filma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA