Zašto se ovaj navijač Junajteda ne pominje kao žrtva Minhenske tragedije? (FOTO)

Ime Vilijana Satinofa, kao žrtve Minhenske tragedije, možete videti samo u crkvi i na groblju, a bio je jedini navijač koji je uvek putovao sa klubom. Nažalost, put u Beograd mu je bio poslednji

  • 3
Foto: Facebook/MUST Foto: Facebook/MUST

Kada pominjemo Minhensku tragediju svi se sećamo tih mladića, fudbalera, trenera, sportskih radnika i novinara, ali retko gde ćete, skoro pa nigde, naići na ime Vilijana Satinofa. Navijača Mančester junajteda na kog su svi zaboravili, a koji je svoj život ostavio u minhenskom snegu.

Vilijan po godinama nije bio mladić, ali duhom svakako jeste jer je jedini navijač Junajteda koji je putovao s timom te godine. Kažu da je bio dobar sa Metom Bezbijem i da se zbog toga uvek nalazio u avionu. Međutim, Vilijan nije bio običan navijač.

Da bi objasnili po čemu je Vilijan bio značajan za Junajted, moramo se vratiti u prošlost. Ali, ne tako daleku prošlost. Samo par dana unazad. Pre nego što je poleteo za Beograd odakle se nikada nije vratio kući.

Vratićemo se u 31. januar te 1958. godine  kada je ekspedicija Mančestera putovala u London na meč sa Arsenalom. Meč je bio zakazan za 1. februara na Hajberiju, a ujutru je u hotelskoj sobi mrtav pronađen Džordž Vitaker, jedan od direktora Junajteda.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ekipa se, potrešena zbog iznenadne smrti biznismena, odmah nakon meča vratila u Mančester vozom, a u klubu se počelo spekulisati da bi jedna od direktora mogao da postane Vilijan Satinof, tada 47-godišnji Jevrejin, inače veliki navijač Junajteda. Njegova bliskost sa Bezbijem potvrđivala je da se nešto sprema, a očekivalo se da će sve biti ozvaničeno po povratku iz Jugoslavije.

Uživao je veliko poštovanje kod navijača jer je bio jedan od njih, ali su se njegovi snovi o funkciji na Old Trafordu nikada nisu ostvarili. Platio je užasnu cenu zbog ljubavi prema klubu. Poginuo je u nesreći i praktično odmah je zaboravljen. Mediji su izveštavali o smrti sportista, novinara i osoblja Junajteda, ali nijedno jedino slovo nije napisano o Satinofu.

57 GODINA OD MINHENSKE TRAGEDIJE: Šta se stvarno desilo i kako je ekspedicija Junajteda poginula?

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Štaviše, ređali su se i dokumentarni filmovi o Minhenskoj tragediji, ali nijedan reditelj nije koristio Vilijanovo ime u svom filmu. Bukvalno, nijednom ga nisu pomenuli. Nije im vredeo. Možda zato što je bio navijač?

Navijač ili ne, Vilijan je bio učesnik, ili bolje rečeno žrtva, Minhenske tragedije i svakako je zaslužio da mu se ime pomene barem na godišnjicu pada aviona. Ako ništa, mi smo ga pomenuli. A, pomenućemo i ime stjuarta Tomija Kejbla koji je, takođe, bio veliki navijač Junajteda i menjao se sa kolegom za smenu samo da bi bio blizu Bezbija i fudbalera.

Imena koja ne bi trebala da budu zaboravljena...

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA