Da li su navijači Zvezde svesni koliko je meč protiv Spartaka važan? Njih petorica su 2005. znali, iako nisu imali novca za benzin, hranu i piće...

Šampionu Srbije je potrebna velika pomoć navijača ukoliko žele da se plasiraju u plej-of LŠ, a ovo je i kratka priča o tome kako su istu dobili pre 13 godina

  • 24

Bio je decembar 2005. godine...Ozbiljan minus je ''drmao'' Beograd i Srbiju, a Crvena zvezda je igrala protiv Rome u okviru 3. kola grupne faze Lige Evrope na Marakani!

Nekih 200 kilometara odatle, grupa mladića iz Republike Srpske dogovarala se, dan ranije, da idu na utakmicu i pomognu Zvezdi da se domogne pobede koja je ostavlja u igri za proleće.

Našlo se vremena, ali su bili u škripcu što se tiče finansija. Toliko da su njih četvorica odlučili da jednog klinca vode prvi put na utakmicu samo zbog toga što je ''za benzin'' bio potreban i peti član.

Jutro na dan utakmice i dalje se nije znalo hoće li krenuti put Marakane, ali su zajedničkom akcijom (da ne kažemo molba ''od vrata do vrata'') uspeli da obezbede dovoljnu količinu za put i karte.

Hranu i vodu, verovali ili ne, nosili su od kuće. ''Sramota'' zbog kese čvaraka, tegle ajvara, vekne hleba i balona vode sa bunara od pet litara definitivno je bila manja od činjenice da je njihovoj Zvezdi tada bila ''potrebna pomoć.''

Neposredno pred put za Beograd, još dok nisu ni znali hoće li ići, začula se rečenica jednog od njih:

Početak meča između Zvezde i Rome 2005. godine Foto: MN Press

- Neće Zvezda ništa izgubiti ako nas petorica ne odemo na utakmicu, ali definitivno hoće ako svaki navijač bude tako razmišljao i olako odustao. Na šta će tribine ličiti, sada kada je igračima i klubu podrška najpotrebija?

Tom rečenicom, 13 godina kasnije, navijači Crvene zvezde mogli bi ponovo da se vode.

Srpski šampion u utorak od 20.30 minuta igra jednu od dve najvažnije utakmice ove sezone - prvi meč 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Spartaka iz Trnave!

Meč posle kog bi Zvezda mogla da obezbedi evropsku jesen, najmanje grupnu fazu Lige Evrope. A tu je i plej-of za Ligu šampiona gde će crveno-beli protivnika saznati u 12.00 časova.

Činjenica je da bi se, u slučaju eliminacije Spartaka, mušema LŠ prvi put u istoriji ''tresla'' na Marakani s obzirom na to da je takav običaj i u plej-ofu.

Detalj sa meča Zvezde i Suduve Foto: A.Nalbantjan

Plej-ofu u kom Zvezda nikada nije igrala od nastanka istog. Najbliža je bila tome 2016. godine kada je na produžetke poražena od Ludogoreca, dosta kvalitetnijeg tima koji se umalo nije ''udavio'' u grotlu Marakane.

Atmosfera koju su Delije na tom meču napravile u dahu se opisuje, a verujemo da će se u zvezdaškim krugovima s ponosom prepričavati i u godinama ispred nas.

Iako je Spartak slabiji i manje atraktivan rival od Ludogoreca tada (ali i nekih drugih evropskih klubova), to ne sme da bude opravdanje za navijače koji jednostavno moraju da prepoznaju višestruku važnost.

Nije ova utakmica u utorak bitna samo za Zvezdu! Bitna je i za srpski fudbal koji bi višestruko profitirao, pogotovo što bi se ovaj uspeh nadovezao na onaj koji su večiti napravili prethodne sezone igrajući nokaut fazu LE.

Delije na meču protiv Suduve Foto: A. Nalbantjan

Za klub ona bi mogla da bude ''sveti gral'', utakmica posle koje bi navijači s ponosom mogli da zapevaju da se ''slavni dani prošlosti vraćaju''. Ali, da bi se to dogodilo moraće da ''zagrmi'' i za vreme te utakmice. Tribine Marakane u utorak ne smeju da se obrukaju...

Daleko od toga da su cene karata jeftine, ali sasvim sigurno nisu ni skupe s obzirom na važnost meča - sever i jug koštaju 700 dinara, istok 1.200, a zapad 1.500 dinara!

Cifre koje su manje od onih s kojima se grupa momaka sa početka ove priče susrela u smiraj 2005. godine. Za njih prepreke tada nije bilo, jer su bili svesni ''važnosti meča.''

(M.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa Melbourne

    6. avgust 2018 | 11:13

    Ja ne mogu da vjerujem da neko zivi u Srbiji a navija za Crvenu Zvezdu i da ne ode na tu utakmicu da podrzi ove hrabre momke, taj ne moze reci Zvezda je zivot. Ja sam zakleti navijac Zvezde od kad znam za sebe a tako su mi svi u porodici, ovde u Australiji ustajem u 4 sata ujutru da gledam Zvezdu ne bitno protiv koga igra a ako udje u Ligu Sampiona ili Evrope docicu barem na jednu utakmicu. Sram da bude sve one koji nece ici na utakmicu a imaju mogucnost i novac za kartu, ja da sam tamo isao bi obavezno da navijam za Spartak iz Subotice kad bude igrao evropski mec, najvjerovatnije ako bi mogao podrzao bi i komsije i ako smo rivali ali bi zbog srbskog fudbala dosao na Istok ili Zapad stadiona da ih podrzim, a sta da vam kazem za Zvezdu pa meni sad srce hoce da iskoci dok ovo pisem, na dan utakmice ne bi znao sta cu od srece, zato dragi moji ne pricajte mnogo nego svi na stadion dajte vjetar u ledja nasim igracima.

  • oladite malo mali klubovi mala utakmica

    6. avgust 2018 | 13:12

    tajspartak je jaci nego Real da igra sa svim svojim zvezdama koje je imao u istoriji..toliko su jaki da se i igraci barse smrznu kad cuju za njih..ja mislim da niko al bas niko van tog kluba ne zna nabrojati 2 igraca isto kao i zvezde..ljudi..igraju dva mala kluba toliko nebitna da su u onim gruppama za odstrel i na kojima trebaju ovi kaci nabijat gol razliku i drzat treninge..spustie se malo na zemlju koja zvezda koji spartak....kupus liga i jedni i drugi...hahah ono ovamo kao neki evropski derbi haha hahahhahahah

  • Dane

    6. avgust 2018 | 14:50

    Ciganska posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA