≫ 

I moja generacija je gubila, ali da te Hrvati ovako ponize: Peruničić besan na rukometaše Srbije

Bez dlake na jeziku, bivši reprezentativac naše zemlje u razgovoru za hrvatske medije analizirao poraz Srbije u Splitu na Evropskom prvenstvu

  • 15

Proslavljeni sprski rukometaš, jedan od najboljih koje je naša zemlja ikada imala, Nenad Peruničić, dao je intervju za hrvatske medije u kojem je govorio o debaklu naše selekcije protiv Hrvatske na otvaranju Evropskog prvenstva.

Tim Jovice Cvetkovića poražen je ubedljivo od "kockastih" 32:22 što se nimalo nije dopalo Terminatoru koji je tokom svoje prebogate karijere bio prava napast za sve rivale, tako iza Hrvate, protiv kojih je odneo nekoliko važnih pobeda.

- Čestitam vam. Red je i sportski čestitati nekom ko je bolji od tebe - bilo je prvo što je Perun rekao za portal Index.

Perun je bio idealan sagovornik zbog svog ogromnog iskustva i uspeha protiv Hrvata. U finalu Lige šampiona 1995. godine gotovo sam je u dresu Elgoriage pobedio Zagreb, a kao član SR Jugoslavije dva puta je razbio Hrvatsku na velikim takmičenjima: na EP 1996. u Sevilji i na SP u Egiptu 1999.

- Ha-ha, da, u pravu ste, nikad nisam od Hrvata izgubio. Najveći užitak mi je bilo igrati protiv svojih prijatelja, protiv momaka s kojima sam godinama igrao zajedno, s nekima od njih bio cimer. Hrvatska je i tada imala sjajnu generaciju, a mene je posebno inspirisalo da igram protiv njih, baš zato što smo bili pravi prijatelji, a složićete se sa mnom, nema većeg gušta nego u pravom sportskom dvoboju pobediti onoga ko ti je blizak. No, bila su to neka druga vremena. Puno se toga u međuvremenu promenilo. Hrvatska je miljama odmakla, a mi se nismo pomakli s onog mesta gde smo ostali kad se moja generacija oprostila  - rekao je Perun.

Foto: Telegraf

Bivši najbolji šuter sveta neprijatno je iznenađen odsustvom srčanosti kod Cvetkovićevih izabranika protiv Hrvata.

- Nije problem izgubiti. Posebno nije sramota izgubiti od boljeg, a Hrvatska je u ovom trenutku miljama daleko od Srbije. Ali nedopustivo je dozvoliti da te neko ponizi, a da se ti tome niti ne pokušaš suprotstaviti - boli, očigledno, poraz Peruničića.

- Moja generacija takođe je znala izgubiti sedam, osam razlike, ali mi smo imali onaj ''fajterski'' karakter, pogotovo kada bi igrali protiv ekipa koje su bile bolje od nas. Možda su oni tada bili bolji, ali to bi u nama probudilo dodatan inat. Ovo danas, ne znam šta bih rekao. Ekipa igra bez srca i bez karaktera. Bez hrabrosti. Hrvatska ima 12, 13 podjednako dobrih igrača, sastav igre, brzinu, rastrčana krila, nisi znao odakle dolazi opasnost, a mi već 20 godina igramo samo na bekove, krila nemamo, obrana ne postoji i tvrdoglavo guramo loptu Nenadiću, pa ako on nešto na inspiraciju napravi, super. Ako ne, ništa. Ponavljam, nisam puno očekivao, ali jesam neku borbu, neizvesnost barem koja bi nam dala vetar u leđa za utakmice protiv Islanda i Švedske. Ovako, pojma nemam šta bih očekivao od Srbije u nastavku turnira.'

Uporedio je Peruničić i stanje rukometa u Hrvatskoj i kod nas, i kaže, nije za poređenje.

- Iluzorno je bilo nadati se da ovakva Srbija može nauditi Hrvatskoj. Nakon odlaska prve vaše zlatne generacije, one Saračevića, Čavara i ostalih, krenuli ste od nule i u poslednjih 20 godina stvorili ste brend, imate sistem kakav nema niko na svetu, a kod nas u Srbiji sve se izgubilo. Mladi odlaze prerano, još nezreli, ne postoje treneri koji znaju raditi s mladim igračima, a klince za rukomet više nije briga. U moje vreme nismo trčali za prvom ponudom koja bi došla. Radili smo sa starim trenerima koji su crpeli život iz nas, ali mi smo znali šta želimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    13. januar 2018 | 23:03

    Nije sramota izgubiti od boljeg ali fajterski a ne kukavicki.

  • jokolo

    13. januar 2018 | 22:54

    Perun je ime u svjetskom rukometu, potpuno za sve u pravu, ne pravi trener igraca prijatelju, nego sam taj igrac...ako ne zelis da radis i uspijes dzabe najbolji trener na svijet nikad u tebe igraca nece biti..a situacija je takva da je rukomet na niske grane , savez smijesan, a para nema..a samim tim i zelje...nikad vise srbija nece imati jednog Perunicica...igrati u Kilu sa jednim Olsonom,Lovgrenom i Wislanderom...i biti naibolji igrac te ekipe..pametnome dosta...Nazalost kod nas ni takva imena nisu cijenjena...

  • Pfc

    13. januar 2018 | 22:43

    Hrvati jesu dve klase ispred nas i tri ako gledas klupski rukomet.. Kao rep su isto bolji al ne za klasu.. Oni dobro znaju sta znaci kad ih trenira Goluza imali su iskustva i dzaba im i BALIC, LACKOVIC, METLICIC.. a kako igraju kad im je sadasnji selektor.. Da je Vranes selektor Srbije onda bi svi videli da nemamo losu rep i bas bi voleo sa Vranesom da igramo sa Hrvatima i to kod njih.. Ne kazem da bi bili bolji al bi utakmica bila na jednu loptu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA