≫ 

Vejd Jang pobednik Xross Challenge trke (VIDEO) (FOTO)

Završena je najteža enduro trka na svetu koja je proteklog vikenda održana na Tari

  • 1

Jedan od najboljih svetskih hard enduro vozača, Vejd Jang pobednik je Xross Challenge hard enduro trke koja je za vikend održana na Tari. Trodnevna trka ostaće upamćena kao najteža do sada zato što su vremenske prilike primorale, ne samo vozače, već i organizatore da pomere svoje granice.

>>> Surova borba protiv blata i klizavih uzbrdica: Ovo je Xross challenge, najteža trka na svetu!

Vozači su još jednom pokazali pravi duh hard endura jer su uprkos neprestanoj kiši padala i blatu koji su dodatno otežali izazov bili odlučni u svojoj nameri da savladaju teške prepreke.

Na petom izdanju najveće i najteže hard enduro trke u Srbiji učestvovalo je nešto više od 130 vozača koji su došli iz 12 zemalja. Trka je otvorena u petak 15. juna Prologom koji je po prvi put održan u Bajinoj Bašti, a na kome su takmičari polagali test agilnosti i spretnosti prelazeći motorima preko balvana, ogromnog kamenja i zemljanih skakaonica.

Preko brda, preko brega i potoka od snega: Hard enduro trka na Tari Foto: Atila Szabo

Kiša je sve vreme padala pa su prepreke bile klizave zbog čega su motori često proklizavali i zaglavljivali se. Za neke dodatni izazov, za druge glavobolja, ali svakako zabava za publiku koja je uživala u akciji.

Potom su usledila tri trkačka dana u kojima je pred vozačima bilo oko 200 km trasa na Tari. Na motorima prelazili kroz nepredvidive šumske terene, kamenjare, šance, nabujale potoke, strme nizbrdice i naporne uspone koji su zbog kiše bili potpuno rasklizani.

Motori su šlajfovali, proklizavali, otrzali se kontroli, blato je letelo na sve strane, a vozači su i poslednjim atomima snage pokušavali da ih obuzdaju i izbore se sa preprekama.

Motori sami beže od vozača Foto: Predrag Vučković

Najteže je bilo na ozloglašenoj “Mišolovci” koju ni oni najbolji nisu mogli da popnu iz prvog puta, a mnogima je bila nephodna pomoć publike da svoje motore izvuku na vrh uspona. Loši vremenski uslovi, kakvi se na Tari ne pamte poslednjih godina, primorale su i organizatore da na poslednjem trkačkom danu menjaju i skraćuju trasu trku zbog nabujalih potoka.

Iako ih je na start ispratila kiša, u ostatku trke vozače je konačno dočekalo sunce, što je značajno uticalo na raspoloženje pa su iako znojavi, blatnjavi, mokri i umroni, na cilj stizali sa osmesima na licima jer su savladali još jedan izazov.

Grupni dogovor Foto: Alex Dmitrovic

Ubedljivo najbrži vozač sva tri dana trke bio je Vejd Jang iz Južne Afrike jedan od Top 10 hard enduro vozača u svetu koji je prvi put na Xross Challenge.

Veoma sam srećan zbog pobede na Xross Challenge. Bila je sjajna trka, kiša je učinila sve još težim, a najteži su mi bili usponi u šumi koji su izuztno strmi sa veoma klizavim kamenjem, podsetili su me na Red Bull Romaniacs.

Pre trke održao sam radionicu lokalnim vozačima i mislim da se odmah video napredak. Hard Enduro je relativno nov u Srbiji, ali ako vozači nastave da voze i treniraju, onda sport kod vas ima lepu budućnost. Organizacija trke je bila super, staze su zahtevne, odlično obeležene, nadam se da ću doći i iduće godine - rekao je Jang.

Na drugom i trećem mestu u Pro klasi bili su Matija Zec iz Hrvatske i Miha Špindler iz Slovenije koji su i prošle godine imali isti plasman.

Medalja je tu Foto: Atila Szabo

Trka je bila jako dobra bila sva tri dana, organizacija je super. Danas je po meni bio najlakši dan, Hteo sam da napravim bolji rezultat ove godine, ali prvi i drugi dan vozio sam bez GPS-a i to mi je bilo teško, jer sam se puno gubio po šumi i izgubio dosta vremena na tome. Danas mi već i nije trebao GPS. Trka je bila teža nego prošle godine, bilo je brutalno teško, ali na ovako velikoj trci uvek naučiš nešto novo – rekao je Zec.

Neposredno pre početka trke Miha Špindler izjavio je kako se na Xross Challenge trci oseća kao kod kuće, ovo mu je bilo četvrto učešće i po četvrti put našao se na podijumu.

Ja sam zadovoljan, imao sam puno veću konkurenciju pa nije bilo lako, ali dao sam sve od sebe i evo na kraju mi se sve vratilo i na trećem mestu sam, što mi puno znači. Ove godine sam se puno borio sam sa sobom jer sam znao da imam teške protivnike. Trasa bila teža, a i s obzirom na vreme i organizacija je imala pune ruke posla i uspeli su da naprave tako da sve bude dobro, svaka čast za sve njih – rekao je Špindler.

U Expert klasi nabolji su bili Marko Petelin, Mirjan Rabar i Dino Floričić, u Hobby klasi trijumfovali su Severin Sajevec, Zoran Ivanović i Matić Kokot, među veteranima najbolji su bili Matevž Kovač, Nedeljko Matović i Samir Nesimović, a među damama pobedu je odnela Agnieska Smolinska, dok je druga bila Minja Cvetanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    18. jun 2018 | 14:10

    Nadamo se da su ove godine pokupili zutu traku kojom su obelezavali stazu, a ne kao prosle!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA