≫ 

Otvorene 10. "Gej igre"! Među hiljadama sportista je i jedan Saudijac koji može biti mrtav ako se vrati kući (VIDEO)

Zanimljiva manifestacija odigrava se u Parizu, dugine boje dominiraju

  • 10

Najveća sportska manifestacija osoba homoseksualne orijentacije počela je u petak u Parizu gde je, na jednom od lokalnih stadiona, prodefilovalo više hiljada učesnika.

Zvaničan naziv smotre je "Gay games", ovo su desete po redu, a organizatori, pored toga što okupljaju homoseksualce da se druže i pre svega nadmeću (ove godine u 36 disciplina), šalju i važnu poruku koja ima za cilj dapodigne svest građana o ugroženim pravima gej i transrodnim grupacija.

Ono što je posebno zanimljivo je da su na igrama prisutni sportisti iz Rusije, Egipta i Saudijske Arabije, zemalja u kojima su LGTB grupe u totalno obespravljenom položaju.

Iz Saudijske Arabije stiže jedan jedini takmičar koji će predstavljati svoju zemlju iako je tamo za gej osobe propisana smrtna kazna.

Ceremonija otvaranja održana je na stadionu u zapadnom delu Pariza uz defile od blizu 13.000 sportista iz 91 države koji su sa ponosom šetali i mahali zastavama, veselili se, družili, pevali...

Otvaranju Igara prisustvovala je gradonačelnica Pariza En Hidalgo, a brojne akrobatske i plesne grupe, u duhu veselja i radosti, upotpunile su događaj.

Foto: Profimedia

Vredi reći da na "gej igrama" pravo takmičenja imaju i "strejt" osobe, zapravo svi ljudi dobre volje koji na taj način podržavaju LGTB pokret i zastupaju njihova prava na jednakost.

Nisu se ni pojedini Egipćani libili da dođu, iako u toj zemlji gej osobe završavaju u zatvoru.

I za Francusku su takođe gej igre veliki izazov budući da je između 2016. i 2017. godine u toj zemlji primetan značajan porast nasilja koje je povezano sa homofobijom, od čak 15 procenata.

Za lokalnu zajednicu igre su od izuzetnog značaja, jer se očekuje profit od 58 miliona evra od priliva navijača iz čitavog sveta.

Sledeće Igre biće održane u Hong Kongu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    5. avgust 2018 | 15:00

    U disciplini skok na motku napeto do samog kraja. Mnogo kandidata u borbi za prvo mesto.

  • Qqqq

    5. avgust 2018 | 15:07

    Kad procitam ovako nesto, ponadam se da nikada necemo uci u evropsku uniju. Njima trebaju gej igre?! Kao da vas na bilo kom takmicenju pitaju za seksualnu orijentaciju. U pitanju je samo sodoma i gomora.

  • Srba

    5. avgust 2018 | 14:02

    Bolest je uzela maha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA