≫ 

Dnevna doza istorije fudbala: Svi prvi mečevi na svim Mundijalima do sada, od onog u Urugvaju do ovog poslednjeg u Brazilu

„Igrali smo s Meksikom i padao je sneg, jer je bila zima na južnoj hemisferi“, sećao se kasnije Lisjen Loran koji je u 19-om minutu te utakmice postigao prvi ikada gol na Mundijalima. „Jedan od mojih saigrača je centrirao loptu, a ja sam pažljivo pratio njen let i dočekao je na volej svojim desnim stopalom. Svi su bili zadovoljni, ali nije da smo se valjali po zemlji — niko nije shvatao da se pisala istorija“

  • 0

Prizor „obračuna“ Čilea i Italije na Svetskom prvenstvu 1962, na Nacionalnom stadionu u Santijagu de Čileu. Levo je italijanski defanzivan David pokušava da se domogne lopte, praćen pogledom čileanskog napadača Leonela Sančeza (desno, br. 11). Čile je tog 2. juna slavio sa 2-0 pred oko 66.057 svojih navijača, a utakmicu danas zovu „Bitka za Santijago“. Dva Italijana su isključena, iako tada još uvek nisu postojali kartoni; izmisliće ih upravo sudija ovog meča Ken Aston. Foto: Profimedia

Bliži se otvaranje prvog Mundijala na ruskom, pa čak i na slovenskom tlu uopšte, bliži se taj prvi sudijski žvižduk koji će pokrenuti odmeravanje snaga između fudbalskih reprezentacija domaće Ruske Federacije i Saudijske Arabije. I kako se taj prvi zvižduk i dodir s loptom bliži, nestrpljenje je sve veće, groznica je sve jača, nadanja i očekivanja su u sve slabijem dodiru sa realnošću. Stoga nije zgoreg, da se podsetimo svih dosadašnjih „prvih mečeva“ na Mundijalima, počev od onog u Urugvaju pa zaključno sa onim u Brazilu.

URUGVAJ '30.

Prvi mečevi na prvom Svetskom prvenstvu u organizaciji FIFA-e igrali su se 13. jula te 1930. godine, u 15 časova po tamošnjem vremenu, a sastali su se Francuska i Meksiko na stadionu „Positos“ pred 4.444 gledaoca te Sjedinjene Države i Belgija na stadionu „Parke sentral“ pred 18.346 posmatrača. Svi mečevi su igrani u Montevideu; glavni stadion bio je naravno „Sentenario“, sa kapacitetom od 90.000 gledalaca najveći u tom trenutku van Britanije, ali su korišćena i pomenuta dva.

Amerikanci su bili ubedljivi i pobedili su 3-0 (Mekgi 23, Flori 45, Pateno 69), kao i Francuzi koji su tukli Meksikance sa 4-1 (Loran 19, Langije 40, Mašino 43, 87; Karenjo 70). Mi smo sutradan dobili Brazil 2-1, a tri dana nakon toga Boliviju 4-0. Bili smo pobednici grupe, ali smo rezultatom 6-1 ispali u polufinalu od Urugvaja koji je osvojio trofej pobedom nad Argentinom 4-2 u finalu.

„Igrali smo s Meksikom i padao je sneg, jer je bila zima na južnoj hemisferi“, sećao se kasnije Lisjen Loran koji je u 19-om minutu postigao prvi ikada gol na Mundijalima (Mekgi je za Amere zabio u 24-om). „Jedan od mojih saigrača je centrirao loptu, a ja sam pažljivo pratio njen let i dočekao je na volej svojim desnim stopalom. Svi su bili zadovoljni, ali nije da smo se valjali po zemlji — niko nije shvatao da se pisala istorija. Brzo rukovanje i nastavili smo sa utakmicom. Nije bilo ni bonusa, svi smo bili amateri u to doba, svi do jednog“.

VIDEO: Svetsko prvenstvo u Urugvaju 1930. godine

ITALIJA '34.

Takmičenje po grupama je odbačeno za ovaj Mundijal u korist direktne nokaut-faze. Devet povlašćenih ekipa — Argentina, Brazil, Nemačka, Italija, Holandija, Austrija, Čehoslovačka i Mađarska — nisu mogli da se sastanu u osmini finala. Mi ovoga puta nismo igrali jer nismo prošli kvalifikacije, koje su počele da se igraju počev od ovog turnira; bili smo poslednji u grupi sa Švajcarskom i Rumunijom (sa „sajdžijama“ smo igrali 2-2, a izgubili od komšija 2-1).

Svih osam mečeva osmine finala, kojima je turnir otvoren, igrali su se istovremeno, 27. maja u 16 časova i 30 minuta, na osam stadiona u osam različitih gradova, tako da se ne može govoriti o prvom meču, ali može o prvim mečevima. Italijani su uništili Amerikance rezultatom 7-1, Španci dobili Brazil 3-1, Austrijanci tesno Francuze 3-2, Mađari prilično teško Egipćane 4-2, Čehoslovaci tesno Rumune 2-1, Švajcarci Holanđane 3-2, Nemci lagano Belgijance 5-2, i Šveđani Argentince 3-2.

Italijani su podigli trofej pobedom u finalu nad Čehoslovačkom od 2-1 posle produžetaka. Naša slovenska braća još jednom će igrati finale, po čemu su na Mundijalima „naša“ daleko najuspešnija reprezentacija.

VIDEO: Italija 7-1 SAD, osmina finala Svetskog prvenstva 1934.

FRANCUSKA '38.

Format sa prethodnog Mundijala zadržan je, ali postoji nekoliko važnih stvari koje treba pomenuti. Mi se ponovo nismo plasirali; u grupi smo ovoga puta bili samo sa Poljskom, ali pošto su oni nas dobili u Varšavi 4-0 a mi njih u Beogradu svega 1-0, oni su otišli dalje. To će biti njihovo jedino učešće na Svetskim prvenstvima sve do 1974. godine. Identičnu sudbinu imali su Holanđani, samo što će oni na svom prvom narednom doći do finala. Rumunima će posle ovoga prvi nastup biti u Meksiku 1970. Urugvaj i Argentina su odbili da učestvuju jer je ovo bio drugi uzastopni Mundijal na evropskom tlu.

Osmina finala se igrala na osam različitih stadiona, u osam različitih gradova, ali ovoga puta je postojao meč koji se može nazvati prvim. Igrali su ga Švajcarska i Nemačka (Treći rajh), a završen je bez pobednika 1-1; Nemci su poveli u 29-om minutu golom Gauhela, a poravnao je Abeglen u 43-em. To se desilo 4. juna na stadionu „Park prinčeva“ pred 27.152 gledaoca.

Narednog dana odigrani su preostali mečevi. Međutim, dva meča osmina finala morala su da se ponove: onaj prvi, između Švajcaraca i Nemaca sada je rešen u korist prvih rezultatom 4-2, dok su Kubanci u ponovljenom odmeravanju snaga izbacili Rumune sa 2-1. Italija je u finalu tukla Mađarsku 4-2 i odbranila titulu svetskoga šampiona.

VIDEO: Švajcarska 1-1 Nemačka, osmina finala Svetskog prvenstva 1938. U ponovljenom meču Švica je tukla Treći rajh sa 4-2

BRAZIL '50.

Brazilci su predložili a FIFA prihvatila, najčudniji format ikada primenjen na Mundijalima, ili bilo kom drugom turniru. Naime, da bi se igralo što više utakmica i da bi zaradili što više novca te donekle vratili ono što su uložili u gradnju stadiona, domaćini su osmislili sledeće: 16 ekipa (na kraju ih je bilo 13) biće podeljeno u četiri grupe po četiri ekipe, pobednici grupa oformiće finalnu u kojoj će svako igrati sa svakim. Mi smo bili u grupi sa Brazilom i naravno, bili smo drugi, doduše zamalo (dobili smo Švicu 3-0 i Meksiko 4-1, ali smo izgubili od „karioka“ 2-0).

Meč za titulu između Urugvaja i Brazila, koji je Urugvaj dobio 2-1, bio je jedan od dva poslednja meča, ali nije bio finale u striktnom smislu: stvari su se samo tako veličanstveno poklopile, da baš ta utakmica odlučuje o pobedniku Mundijala i prvaku sveta. Igrala se na stadionu „Marakana“ u Riju de Žaneiru pred 199.854 uplakana gledaoca, dok je ona manje važna između Švedske i Španije odigrana na stadionu „Pakaembu“ u Sao Paulu.

Tako da se ne može govoriti o poslednjem, završnom meču turnira, već o završna dva, ali se može govoriti o prvom. Prvi je bio igran na Marakani 24. juna u 15 časova po tamošnjem vremenu, pred „svega“ 81.649 ljudi, između Brazila i Meksika. Domaćin je tukao protivnika sa 4-0, golovima Ademira u 30-om i 79-om minutu, Žaira u 65-om i Baltazara u 71-om.

VIDEO: Brazil 4-0 Meksiko, otvaranje Svetskog prvenstva 1950.

ŠVAJCARSKA '54.

I na ovom turniru je primenjen čudan format: četiri grupe imale su po četiri ekipe, od kojih su dve bile povlašćene a dve nepovlašćene; povlašćeni timovi nisu igrali jedni protiv drugih, a u slučaju nerešenih rezultata išlo se u produžetke, čak i u mečevima po grupama (ako bi i tada bilo nerešeno, meč bi bio remi).

Prvog dana turnira, 16. juna u 18 časova, sastali su se u Grupi 1 Brazil i Meksiko (5-0) te Jugoslavija i Francuska (1-0), a u Grupi 3 Urugvaj i Čehoslovačka (2-0) te Austrija i Škotska (1-0). Za nas je zabio Miloš Milutinović. Sa Brazilom smo 19. juna igrali 1-1 nakon produžetaka, tako da smo na kraju bili drugi u grupi, ali tek posle nesrećnog žrebanja (gol-razlika, koja je bila ubedljivo na strani „karioka“, tada se nije gledala), pa su nas u četvrtfinalu rezultatom 2-0 izbacili Zapadni Nemci koji će posle u finalu iznenađujuće tući „Moćne Mađare“ sa 3-2.

VIDEO: Jugoslavija 1-0 Francuska. Prvog dana Svetskog prvenstva 1954. igrale su se četiri utakmice istovremeno

ŠVEDSKA '58.

Mundijal koji se te godine igrao na severu Evrope konačno je počeo da poprima nama „normalni“ format: četiri grupe po četiri ekipe, svako igra sa svakim, a gol-razlika određuje položaj na tabeli u slučaju istog broja bodova; nema produžetaka u slučaju remija posle devedeset minuta.

Svi prvi mečevi po grupama igrali su se 8. juna u 19 časova, osim jednog: dvoboj domaće Švedske i Meksika u Grupi 3 na stadionu „Rosunda“ u Stokholmu pred 34.107 gledalaca počeo je u 14 časova. Šveđani su pobedili 3-0, golovima Simonsona u 17-om i 64-om minutu, te Lidholma iz penala u 57-om. Što se ostalih mečeva tiče, branioci trofeja Zapadni Nemci tukli su Argentinu 3-1, Severna Irska je iznenadila Čehoslovačku sa 1-0, Francuska je sahranila Paragvaj sa 7-3, mi Jugosloveni smo podelili bodove sa Škotskom 1-1, Mađari su igrali 1-1 sa Velsom, Brazil je dobio Austriju 3-0, a Sovjetski Savez igrao 2-2 sa Engleskom.

Mi ćemo naposletku biti drugi u grupi iza Francuske (njih smo dobili 3-2 u direktnom okršaju, ali smo kiksnuli protiv Paragvaja 3-3, iako smo tri puta vodili), ali će nas u četvrtfinalu ponovo izbaciti Zapadna Nemačka, ovoga puta sa 1-0. Polako smo im postajali mušterije. Što se finala tiče, u njemu je Brazil tukao domaćina Švedsku sa 5-2, i osvojio svoj prvi naslov prvaka sveta.

VIDEO: Švedska 3-0 Meksiko, otvaranje Svetskog prvenstva 1958.

ČILE '62.

Prvoga dana ovoga turnira, 30. maja, igrale su se četiri utakmice istovremeno, u 15 časova. Urugvaj je tukao Kolumbiju sa 2-1, Brazil Meksikance 2-0, Argentina Bugarsku 1-0, a domaćin Čile Švajcarsku 3-1.

Mi smo svoj prvi meč igrali sutradan, ali smo izgubili od Sovjetskog Saveza 2-0. Međutim, pošto smo u preostala dva meča dobili Urugvaj 3-1 pa potom i Kolumbiju ubedljivo 5-0, bili smo drugi u grupi. Pogađajte sa kim smo se ponovo sastali u četvrtfinalu, i kome smo se ovoga puta osvetili rezultatom 1-0. Ipak, u polufinalu zaustavili su nas Čehoslovaci koji su slavili sa 3-1, a u borbi za treće mesto izgubili smo od domaćina 1-0. Brazil je u finalu dobio ČSSR 3-1.

VIDEO: Čile 3-1 Švajcarska, otvaranje Svetskog prvenstva 1962. godine. Ovo je jedna od četiri utakmice koje su se igrale istovremeno

ENGLESKA '66.

Prvi meč prvog i poslednjeg Mundijala koji je do danas održan u zemlji koja je izmislila fudbal, odigran je na stadionu „Vembli“ 11. jula sa početkom u 19 časova i 30 minuta, pred 87.148 gledalaca gladnih pobede svojih ljubimaca. Domaći su se suočili sa prvim prvakom sveta Urugvajem, ali nisu usrećili svoje navijače.

Bilo je bezgolno. U izjavu engleskog selektora Alfa Ramzija da će njegovo „beskrilno čudo“ pokoriti svet (igrali su u uskoj formaciji, bez klasičnih krila) verovalo je malo ljudi posle toga, ali su oni na kraju posle produžetaka tukli Zapadnu Nemačku 4-2, u onom čuvenom i do dana današnjeg kontroverznom finalu. Šta su ono beše ustanovili, je l’ bio gol ili nije?

VIDEO: Engleska 0-0 Urugvaj, otvaranje Svetskog prvenstva 1966.

MEKSIKO '70.

Niko toga još uvek nije bio svestan, ali na prethodnom Mundijalu počeo je niz katastrofalnih utakmica na otvaranju, niz koji će potrajati dosta dugo. Na ovom prvom meksičkom sastali su se domaćin i Sovjetski Savez 31. maja u 12 časova po lokalnom vremenu, pred 107.160 gledalaca koji su napunili stadion „Asteka“.

Kao i na prethodnom Mundijalu, na ceremoniji otvaranja dečica su nosila zastave i dresove zemalja učesnica (organizator je jedino dodao balone, i to mnogo balona), nas ponovo nije bilo, a prvi meč — odigran po svirepoj podnevnoj vrelini — završen je bez golova. Prvu ikada zamenu na mundijalskoj utakmici izvršili su Rusi na poluvremenu, kada je Anatolij Puzač ušao umesto Viktora Serebrjanikova. Naime, ovo je bilo prvo Svetsko prvenstvo na kojem je FIFA dozvolila da se vrše zamene.

Poslednji meč igrali su Brazil i Italija. „Karioke“ su pobedile „azure“ sa 4-1 i uzele treći naslov svetskoga prvaka.

VIDEO: Meksiko 0-0 Sovjetski Savez, otvaranje Svetskog prvenstva 1970. godine

ZAPADNA NEMAČKA '74.

13. juna na Valdstadionu u Frankfurtu (danas stadion „Komercbank arena“), nakon svečane ceremonije otvaranja (ovoga puta bez dece, sa odraslima u narodnoj nošnji i ogromnim kolapsirajućim loptama; mi smo bili predstavljeni nošnjama svih republika i pokrajina), Svetsko prvenstvo je po prvi put u istoriji ekskluzivno otvorila Jugoslavija, koja se pred 62.000 ljudi sastala sa Brazilom. Opet je bilo 0-0, iako smo zapravo imali šansu i da pobedimo, uprkos terenskoj dominaciji „karioka“, ali smo na kraju bili prvi u svojoj grupi, ispred aktuelnog šampiona, pre svega zato što smo tukli nesrećni Zair sa 9-0. Odigrali smo 1-1 sa Škotskom, sa kojom je Brazil igrao 0-0, tako da smo imali bolju gol-razliku.

Nije se, međutim, odmah pristupilo nokaut-fazi, već je sada isprobano nešto novo: dve najbolje plasirane ekipe po grupama formirale su dve nove grupe, a mi smo se obreli u onoj sa Zapadnom Nemačkom, Poljskom i Švedskom. Bili smo poslednji, bez ijednog osvojenog boda: sada nije bilo Zaira za iživljavanje. Pobednici grupa su otišli u finale: tamo je Zapadna Nemačka slavila nad Holandijom rezultatom 2-1, dok je Poljska osvojila treće mesto minimalnom pobedom nad Brazilom.

VIDEO: Brazil 0-0 Jugoslavija, otvaranje Svetskog prvenstva 1974.

ARGENTINA '78.

Prvi meč ovog turnira između Zapadne Nemačke i Poljske igrao se 1. juna u 15 časova na stadionu „Monumental“ u Buenos Ajresu, pred 67.579 gledalaca. Nećete verovati, ali ponovo je bilo 0-0, po četvrti put zaredom. Format je bio identičan onom sa prethodnog prvenstva sveta. Mi se nismo kvalifikovali. Holandija je ponovo došla do finala, i ponovo izgubila od domaćina. Ovoga puta 3-1, posle produžetaka.

VIDEO: Zapadna Nemačka 0-0 Poljska, otvaranje Svetskog prvenstva 1978. godine, kada je praksa da prvi meč igra domaćin zamenjena onom po kojoj igra branilac trofeja

ŠPANIJA '82.

Trinaestog dana meseca juna u 20 časova po lokalnom vremenu — nakon do tada neviđeno grandiozne ceremonije otvaranja na koje su Španci doneli divovske figure istorijskih ličnosti obučene u narodne nošnje različitih krajeva te šarolike i prelepe zemlje — neko je napokon, posle dvadeset godina, uspeo da postigne gol na prvom meču Mundijala.

Bio je to belgijski fudbaler Ervin Vandenberg koji je u 62-om minutu zatresao mrežu branioca trofeja Argentine, koja je u svojim redovima imala Maradonu, Osvalda Ardiljesa i Marija Kempesa. Meč je završen tim minimalnim rezultatom 1-0. Što se kaže, „jedan k’o nijedan“. Svejedno mršavo.

Što se nas tiče, na turnir smo po običaju otišli uvereni da osvajamo, a takmičenje smo završili u grupi, iza Severne Irske i Španije a ispred Hondurasa, kojeg smo jedino i uspeli da pobedimo. Nije da smo bili katastrofalni, uostalom, imali smo isti broj bodova kao Španci od kojih smo poraženi 2-1; ali, imali smo slabiju gol-razliku koja je presudila, pošto su domaći izgubili od Severne Irske sa kojom smo mi igrali 0-0. Italija je u finalu tukla Zapadnu Nemačku 3-1 i osvojila svoj treći naslov svetskoga prvaka.

VIDEO: Argentine 0-1 Belgija, otvaranje Svetskog prvenstva 1982. godine. Prvi gol na prvom meču Mundijala posle dve decenije.

MEKSIKO '86.

Ceremonija otvaranja na stadionu „Asteka“, pred 96.000 gledalaca, bila je prilično eksplicitna, barem po ondašnjim standardima i kada se uporedi sa prethodnim Mundijalima, sa muškarcima i ženama koji su bili obučeni vrlo oskudno, u „odeću“ inspirisanu astečkom nošnjom. Meč između Italije i Bugarske tog 31. maja počeo je ponovo u 12 časova, tačno u podne. Italijani su dominirali i poveli u 43-em minutu golom Alesandra Altobelija, ali ih je potpuno šokirao Nasko Sirakov koji je u 85-om minutu poravnao na 1-1. Tako je i ostalo.

Nas, naravno, ponovo nije bilo. Bilo je, međutim, „Božije ruke“ Dijega Armanda Maradone koji je svoju Argentinu odveo u finale u kojem je tukla Zapadnu Nemačku sa 3-2.

VIDEO: Italija 1-1 Bugarska, otvaranje Svetskog prvenstva 1986.

ITALIJA '90.

Svakako najglamuroznija i najpomodnija ceremonija otvaranja nekog Mundijala do tog trenutka, a mnogi će se reći ikada, odigrala se na stadionu „Đuzepe Meaca“ 8. juna pred 73.780 gledalaca. Prva utakmica počela je u 18 časova, a susreli su se branilac titule Argentina i afrički autsajder Kamerun, koji je ostao sa igračem manje u 61-om minutu.

Šest minuta kasnije, Kamerun je dao gol i poveo, a strelac je bio Omam-Bijik. Dva minuta pre kraja Kamerunci su ostali sa devet igrača na terenu, nakon jednog jezivog starta Benžamena Masinga nad „sinom vetra“, Klaudijom Kaniđom, koji je u igru ušao na poluvremenu, ali „gaučosi“ nisu uspeli da izjednače, tako da je prvi meč ovog prvenstva sveta, iako ponovo razočaravajući što se golova tiče, doneo veliko iznenađenje.

Mi smo, kao što znate, stigli do četvrtfinala, gde nas je posle boljeg izvođenja penala zaustavila upravo Argentina, koja je došla do finala i izgubila 1-0 od Zapadne Nemačke, kojoj je to bilo treće uzastopno finale, četvrto u pet prethodnih Mundijala.

VIDEO: Argentina 0-1 Kamerun, otvaranje Svetskog prvenstva 1990. godine. Čuveni start Benžamena Masinga nad Klaudijom Kaniđom, kada je samog sebe izuo iz kopački pa dobio crveni karton.

SJEDINJENJE DRŽAVE '94.

17. juna igrana su dva meča, ali je samo jedan bio prvi: onaj koji je na stadionu „Soldžer fild“ u Čikagu pred 63.117 gledalaca počeo u 15 časova po lokalnom vremenu, nakon spektakularne ceremonije otvaranja na kojoj su nastupali Opra Vinfri i Dajana Ros, koja je neobjašnjivo uspela da promaši gol sa par metara tokom svoje tačke.

U utakmici koja je poznata i po tome što su se igrači klizali i padali po terenu, što je bila upravo posledica ogromnog broja ljudi koji su učestvovali u ceremoniji otvaranja, Nemačka se sastala sa Bolivijom i pobedila 1-0 golom Jirgena Klinsmana u 61-om minutu. Golman se tom prilikom okliznuo i pao, dok je istrčavao posle jednog dugog pasa Lotara Mateusa, tako da je mreža ostala nebranjena.

U drugom meču tog dana, od 19 časova i 30 minuta, na stadionu „Koton boul“ u Dalasu pred 56.247 gledalaca sastali su se Španija i Koreja. Bilo je za prvi dan neverovatnih 2-2 (Španci su vodili 2-0 do pet minuta pred kraj). Mi smo se raspali kao zemlja a naš deo bivše Jugoslavije bio je pod sankcijama, pa nismo učestvovali, zbog čega je Brazil lako osvojio turnir, posle boljeg izvođenja penala u finalu sa Italijom. Roberto Bađo, možda najbolji fudbaler sveta u tom trenutku, imao je promašaj karijere.

VIDEO: Nemačka 1-0 Bolivija, otvaranje Svetskog prvenstva 1994.

FRANCUSKA '98.

Neki kažu da je ceremonija otvaranja ovog Mundijala na stadionu „Francuska“ 10. juna bila „egzistencijalistička i pretenciozna“, ali mi kažemo da je bila simpatična i vesela, možda pomalo detinjasta, što ne bi trebalo da smeta nikome jer spas fudbala leži u tome, da ga do kraja života doživljavamo na isti način na koji smo to činili kada smo bili deca: kao igru.

Uglavnom, prvi meč su pred 80.000 ljudi od 17 časova i 30 minuta igrali Brazil i Škotska. „Karioke“ su povele golom Sezara Sampaja u 5-om minutu, ali je u 38-om iz penala izjednačio Džon Kolins. Škotska su se srca slomila u 74-om kada je Tom Bojd postigao auto-gol. U drugom meču tog dana, onom između Maroka i Norveške, koji se od 21 časa igrao na stadionu „Moson“ u Monpeljeu, bilo je ponovo 2-2.

Francuzi su osvojili svoju prvu titulu prvaka sveta protiv Brazila, pobedom od 3-0. Hrvati su bili treći. Mi smo u osmini finala ispali od Holandije. Sećamo se one Mijatove slavne prečke, a neki se možda sećaju i šta bi bilo da je tom prilikom zabio.

VIDEO: Brazil 2-1 Škotska, otvaranje Svetskog prvenstva 1998.

JAPAN I JUŽNA KOREJA '02.

Najsimpatičnija ceremonija otvaranja Mundijala održala se u Seulu 31. maja. Potom je od 20 časova i 30 minuta po lokalnom vremenu počela utakmica između Francuske i Senegala. Afrikanci su ponovo iznenadili favorite i golom Bube Diopa u 30-om minutu slavili pred 62.561 gledaocem. Francuzi su kao branioci titule doživeli potpuni sunovrat i bili poslednji u svojoj grupi. Na kraju turnira je Brazil pobedio Nemačku u finalu 2-0 i trofej podigao po peti, rekordni put. Mi se nismo bili kvalifikovali.

VIDEO: Francuska 0-1 Senegal, otvaranje Svetskog prvenstva 2002.

NEMAČKA '06.

Svetsko prvenstvo se vratilo u Evropu, i po drugi put u Nemačku, koja je nakon klasične „švapske“ ceremonije otvaranja (sa gomilom ljudi u bavarskoj nošnji, odnosno „lederhozeu“) tog 9. juna na stadionu „Alijanc arena“ u Minhenu pred 66.000 ljudi igrala prvi meč protiv Kostarike. Poveli su golom Filipa Lama već u 6-om minutu, ali je izjednačio Paulo Vančop u 12-om. Nemce je u vođstvo vratio Kloze u 17-om, a isti igrač je povisio na 3-1 u 61-om minutu. Na 3-2 je ponovo smanjio Vančop u 73-em, a konačnih 4-2 je postavio Torsten Frings u 87-om. Ovoliko golova, šest, viđeno je na otvaranjima prethodna četiri Mundijala zajedno.

U drugom meču tog dana, u Gelzenkirhenu, Ekvador je tukao Poljsku 2-0, a u završnoj utakmici Italija je pobedila Francusku posle boljeg izvođenaj penala (Zidan je dobio crveni u 110-om minutu). Mi smo se kvalifikovali, ali bolje da nismo: Holandija nas je dobila 1-0, Argentina nas je sahranila 6-0, a onda nas je dobila i Obala Slonovače sa 3-2. Bili smo na poslednjem 32. mestu u ukupnom plasmanu.

VIDEO: Nemačka 4-2 Kostarika, otvaranje Svetskog prvenstva 2006, kada je praksa da prvi meč igra branilac trofeja zamenjena onom prvobitnom po kojoj igra domaćin

JUŽNA AFRIKA '10.

Prvog dana turnira koji se po prvi put igrao na afričkom tlu, nakon vrlo zabavne ceremonije otvaranja, igrale su se ponovo dve utakmice. Prva je bila na stadionu „Soker siti“ u Johanesburgu, a sastali su se domaćin i Meksiko. Južnoafrikanci su nošeni zvučnim talasom najiritantnijeg muzičkog instrumenta koji je ikada izmišljen, vuvuzele, poveli u 55-om minutu golom Sipivea Čabalale, a konačnih 1-1 postavio je Rafael Markez u 79-om. U drugom meču Urugvaj i Francuska igrali su bez golova.

Turnir je osvojila Španija, po prvi put u svojoj istoriji, pobedom nad Holandijom koja je igrala svoje treće finale, ponovo nesrećno. Srbija je ispala u prvoj fazi: nakon poraza od Gane 1-0 i pobede nad favorizovanom Nemačkom istim rezultatom, uspeli smo da izgubimo od Australije 2-1 i da ponovo budemo poslednji u grupi, samo sada 23. u ukupnom plasmanu.

VIDEO: Južna Afrika 1-1 Meksiko, otvaranje Svetskog prvenstva 2010.

BRAZIL '14.

Svečana ceremonija otvaranja drugog Svetskog prvenstva u ultimativnoj zemlji fudbala odigralo se 12. juna na stadionu „Arena Korintijans“. Tu je sa početkom od 17 časova po lokalnom vremenu pred 62.103 gledaoca počeo i prvi meč turnira između Brazila i Hrvatske. Najblaže rečeno, Hrvati su teško pokradeni od strane japanskog sudije Juičija Nišimure, i domaćin je pobedio sa 3-1. Komšije su dobre počele, Marselo je postigao auto-gol u 11-om minutu, ali je u 29-om izjednačio Nejmar, koji je iz penala povisio u 71-om. Oskar je u nadoknadi vremena postavio konačan rezultat.

Na kraju se miljeništvo kod sudija Brazilcima teško osvetilo u polufinalu protiv Nemačke, kako su potučeni do nogu i poniženi na stadionu „Mineirao“ u Belo-Horizonteu rezultatom 7-1. Nemci su i osvojili trofej golom Gecea u 113-om minutu, u finalu protiv Argentine. Nas nažalost nije bilo u Brazilu.

VIDEO: Brazil 3-1 Hrvatska, otvaranje Svetskog prvenstva 2014.

VIDEO Jedan je Maradona! Čuveni fudbaler poslao Srbiji poruku pred Mundijal:

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA