≫ 

Krstajića može da brine samo jedna stvar posle Kostarike: Tih ''15 minuta'' Orlovima više ne sme da se događa!

Čim je Kolarov dao gol, Orlovi su se (ne)svesno povukli na svoju polovinu i dozvolili protivniku da krene da preti. Iako je do tog trenutka bio impotentan

  • 17

Smireno i strpljivo, bez pritiska da se svim silama krene na gol, pametno...ovo su bile odlike fudbalske reprezentacije Srbije na meču protiv Kostarike, istovremeno i razlozi pobede Orlova na otvaranju grupe E na Svetskom prvenstvu.

Greške iz prošlosti su očigledno, u velikoj meri, ispravljene, a pristup igrača Srbije umnogome je podsetio na onaj koji je Gana 2010. imala upravo protiv naše selekcije.

>>> Meni je od 92. bačena kocka da se borim kroz život: Nikad veće emocije Krstajića posle pobede nad Kostarikom

Naši momci delovali su zrelo na terenu i čini se da je ova generacija u svom zenitu, što bi trebalo iskoristiti ovde u Rusiji. Kosturu ekipe iz kvalifikacija pridodati su mladi igrači, kao i jedan od najboljih vezista sveta - Sergej Milinković Savić. Kombinacija u koju su mnogi sumnjali pre početka Mundijala.

Meč sa Švajcarskom biće istorijski. Kvota na pobedu Srbije je 2,85, a na trijumf bez primljenog gola čak 4,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Srbija - Švajcarska.

Orlovi su protiv Kostarike potvrdili sve one reči koje su izlazile iz njihovih usta tokom pripremnog perioda - da su ekipa! Sjajno su pokrival jedan drugog, uprkos sitnim propustima, a tokom svih 90 minuta viđena je prava timska igra.

Međutim, jedna stvar i te kako može da brine selektora Orlova Mladena Krstajića!!! Ona se najbolje oslikala u periodu između 60. i 75. minuta, kada je Kostarika bila dominantnija na terenu.

Detalj sa meča Srbija - Kostarika, Dušan Tadić u prvom planu Foto: AP/Tanjug

Od onog trenutka kada je Aleksandar Kolarov postigao gol iz slobodnog udarca, Srbija se kao programirana povukla na svoju polovinu. Bez razloga. Kvalitetnija je od protivnika i trebalo je da nastavi da gazi, kao što je krenula od početka drugog poluvremena. Trebalo je da dotuče protivnika.

Jeste, reći ćete da su Orlovi i imali sijaset prilika za ubedljiv rezultat, ali one su došle upravo onog trenutka kada je naš tim ''odlučio'' da ponovo igra fudbal - poslednjih 15-ak minuta!

U međuvremenu, negde oko tih 20 minuta posle gola Kolarova, videli smo ofanzivniju Kostariku, ali samo zbog toga što im je Srbija to dozvolila. Opet je proradio taj naš mentalitet ''povuci se čim daš gol'', iako možda to i nije bila ideja.

Ali, mi Srbi kao da smo rođeni s tim ''povlačenjem'' koje proradi uvek kada ne treba. Orlovi jesu sačuvali gol protiv Kostarikanaca, međutim, uopšte nije bilo potrebe da se meč uvodi u neizvesnu završnicu.

Vladimir Stojković na meču sa Kostarikom Foto: AP/Tanjug

Nije bilo potrebe da se Stojković ''guzi'' u 67. minutu i krade vreme, kao i da svi sem Mitrovića budu na našoj polovini. Da, odbranili smo se i to je sjajno, ali ne bi trebalo zaboraviti Kembelovu šansu iz 72. minuta koju je Milenković sjajno osujetio. Ko zna kako bi se rezultat odvijao da je Kostarika, ne daj Bože, izjednačila tada.

A izjednačila bi ni iz čeka. Samo zbog toga što se Srbija povukla i dozvolila rivalu da se pita na terenu. Kostarikanci to nisu kaznili, ozbiljnije reprezentacije verovatno hoće. Zato Srbiji ne smeju da se događaju ''crne minute'' u trenutku kada je bolji rival na terenu i kada se praktično sama pita za sve.

Od ubedljivog poseda lopte od 62 - 38 u našu korist do gola, spali smo na 60-40 za Kostariku u drugom delu. A te cifre naš protivnik je ''nabio'' najviše od 60. do 75. minuta, jer su Orlovi posle, kao što ste i videli, nizali šansu za šansom.

Analiza poseda lopte sa meča Srbije i Kostarike Printskrin: InStat

Imala je Kostarika i do kraja meča veći posed lopte, ali je sasvim normalno da u poslednjih 10 minuta braniš stečenu prednost. Rukavina je zamenio Tadića, a Srbija je ''rutinski'' odradila taj finiš.

Odradila i pokazala sve ono što smo naveli na početku ovog teksta. Ali, potrebno je iskoreniti tu srpsku boljku bespotrebnog povlačenja koju iz godine u godinu manifestuju i naši klupski predstavnici u evropskim mečevima.

Međutim, tih 15-20 minuta nikako ne može da umanji sjajnu partiju Orlova i zaslužen trijumf protiv Kostarike. Krstajić je šahovski nadmudrio Ramireza, čini se i usadio tu neku dozu nemačkog mentaliteta s kojim se susretao u Bundes ligi.

Još sam da se malo ukroti i ovaj naš srpski...

VIDEO Orlovi na utakmicu izašli sa pesmom Beogradskog sindikata:

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Rusije, Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. jun 2018 | 08:58

    Umesto Kostica je trebao da udje Radonjic

  • Zoran

    18. jun 2018 | 09:01

    Odlično da je i jedan novinar primetio da nije sve bilo bajno i da smanje malo o tim hvaljenjem kao da su osvojili prvenstvo. Ali mi smo takvi nakon pobede dižemo u nebesa a nakon poraza bacamo u blato bez analize i izvlačenja loših i dobrih pouka iz svega toga. Pravi navijač i stručnjak nebi trebao biti euforičan nego obratit pažnju i napravit analizu loših stvari kojih je bilo a bilo ih je od sansi Mitrovica i Kostića do kontre tri na jedan koju je Kostić početnički upropastio.

  • Gile

    18. jun 2018 | 09:03

    To se zove mentalitet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA