≫ 

Đoković uz pesmu kultnog benda proslavio pobedu nad Špancem: Obožavam ih, oni su, jednostavno, besmrtni (FOTO)

Srbin u sjajnom raspoloženju posle novog trijumfa u Melburnu

  • 4

Jedan od najčešće ponavljanih utisaka Novaka Đokovića u odgovoru na pitanje - kako se oseća u Melburnu povodom svog povratka, bio je: ”Kao da nikada nisam prestajao da se takmičim…”. Prikazana igra protiv Španca Ramos-Vinjolasa je možda najviše podsećala na Novaka iz šampionskih dana: agresivnog, dominantnog, borbenog (ali i vidno nervoznog), na momente "ubitačnog" i laserski preciznog.

Naravno, uz odlične poteze ide i po neki lošiji, što se u večerašnjem “programu” odnosilo na nekoliko loše izvedenih “dropova”, previše neiznuđenih grešaka (naročito pri propuštenim brejk-loptama), uz koje su se potkrale i neke duple servis-greške (3). Evidentno je da proces adaptacije na novi servis još traje, ali je i u tom smislu intenzitet, jačina, raznovrsnost i korisnost Novakovih početnih udaraca podsećao na “stare dobre dane”, zadovoljavajuće uparenim sa obećavajućih 37 vinera.

>>> Novak silni ide dalje! Srbin "počistio" Španca, sledi mu korejska senzacija (FOTO)

Takođe je jasno da je Đokoviću izuzetno odgovarao večernji termin, prijatniji klimatski ambijent i prilika da izrazi tradicionalni srpski inat što je i ovaj meč zakazan na Margaret Kort Areni, što možda malo buni strastvene navijače šestostrukog osvajača Austrelijen Opena.

- Dopada mi se ovaj teren, pa možda i ostanem ovde do kraja! - sa podosta ironije se našalio Novak u obraćanju publici na kraju meča. I kada ne bismo ulazili previše u to “šta je pisac hteo da kaže” moguće je da je kombinacija slabijeg ranga i tenzije na relaciji Savet igrača/Novak Đoković i ATP organizacija dovela do primene ovakvih kriterijuma za raspoređivanje mečeva koji u najvećoj meri ne odgovaraju interesovanju koje vlada za povratak Đokovića takmičarskom tenisu.

Foto: Tanjug/Ap

Naravno, nikoga ne treba podsećati na to da je, dok se osećao kao “fajter”, bio živi remetilački faktor teniskog establišmenta i ustrojstva “Federer-Nadal” na vrhu teniske piramide i sustizao i postavljao sijaset novih teniskih rekorda u brišućem letu od turnira do turnira, Novak Đoković tada bio najbolji za sebe. Imao je najbolji odnos prema igri, takmičenju, izazovima; redefinisao tenisku stvarnost svojim “revolucionarnim” stavom, stvarao teniski mit naočigled podjednako šokirane i oduševljene publike, veličan kao ambasador “druge teniske planete”…

Da li je Novak Đoković zato možda želeo da se na ATP turneji ponovo oseća kao “anderdog”, igrač koji se svojom igrom i stavom bori da pobedi na terenu i istovremeno promeni sve što ga u tenisu okružuje? Moguće… Izbor prvih saradnika bi mogao da se interpretira i kroz takvu optiku. Agasi je bio jedan od većih pojavnih buntovnika belog sporta (sve sa šatiranim pramenovima, jarko-šarenim majcama i u dzins-print sorcu), Štepanek – vragolan, provokator, povremeno i veoma nekorektan (gest prema Tipsareviću). Obojica fenomenalni igrači, jedinstveni, neponovljivi i uvek sa drugačijom “agendom” od ostalih igrača. U tom okruženju “stari” Novak bi mogao da vaskrsne, u “unapređenoj” verziji koja ne bi sebi dozvolila preterane fizičke napore i spoljne pritiske karakteristične za njegov put od “proboja” do prošlogodišnje pauze.

U vezi sa tim, ono što je izazvalo najviše zebnje na tribinama i interesovanje na konferenciji za medije je povreda zbog koje je Novak morao da traži medicinski tajm-aut početkom drugog seta.

- Problem sa nogom se pojavio danas na meču, što je u tom trenutku predstavljalo donekle i iznenađenje za mene. Odlučio sam se da uzmem medicinski tajm-aut, iako zam osećao da mi takav bol i povreda neće toliko smetati da bi me sprečila da završim meč. Jasno je da je ona prouzrokovana naporima iz meča sa Monfisom. Ne treba zaboraviti da se nisam takmičio šest meseci, i da telo još nije u stanju u kome je bilo pre, tako da je ovo za mene sasvim očekivana reakcija na napore iz prekjučerašnjeg meča - objasnio je kakve je prirode povreda koja je tretirana u dva navrata tokom meča danas.

Foto: Tanjug/Ap

Utisak koji je Novak ostavio je da će biti više nego spreman za meč sa Čungom, čiji je napredak, uspon na rang-listi i osvajanje prvog Nekst-Džen turnira mladih ATP asova u Milanu opisao sa biranim rečima hvale.

- Mečeve u drugoj nedelji će odlučivati nijanse. Čung je drugačiji, mnogo kvalitetniji i zreliji igrač od našeg prvog meča u Australiji pre nekoliko godina. Pobeda koju je danas ostvario protiv Zvereva je jedna od najvećih u njegovoj karijeri, što znači da će biti izuzetno motivisan i na visokom nivou samopouzdanja za naš meč. Njegova igra je kompletna, snažna, ne pravi puno grešaka i svestan sam zahteva koje će meč protiv takvog protivnika nositi sa sobom - Đoković ističe važnost vrhunske pripreme za ostvarenje pobede protiv sjajnog koreanca.

Na kraju meča - malo zabave; sa razglasa se “ori” mega-hit australijskih rok-legendi AC/DC – “TNT”. Novak “rifuje” na reketu-gitari, publika vrišti kao da je na koncertu Brajana Džonsona, braće Jang i družine.

- Obožavam taj bend, “mejt” (druškane – u australijskom engleskom slengu)! Oni su, jednostavno, besmrtni! - kaže Novak, i ponovo oduševljava publiku.

Osvajanjem sedme titule u Melburnu 2018. Novak Đoković bi postao najtrofejniji teniser na Austrelijen Openu svih vremena. Što duže traje ovaj turnir, i Novak Đoković u njemu utisak je sve snažniji da bi i on mogao da već ovoga puta ostvari status “besmrtnosti” i pridruži se svojim rok-idolima kao neko koga će Australijanci, i sav teniski svet, na taj način priznavati i slaviti!

(Specijalni izveštač iz Melburna, Vuk Brajović)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA