≫ 

Teniseri pre 20 godina ne bi mogli da igraju sa povredama koje danas podnosi Đoković: Intervju sa bivšim Noletovim trenerom koji vredi pročitati! (VIDEO)

Jedan deo svoje karijere Novak Đoković je proveo i u akademiji nemačkog stručnjaka

  • 4

Dik Hordof nemački teniski trener i menadžer tenisera bio je u jednom trenutku deo teniskog razvoja  Novaka Đokovića kada je ima 15 godina.

>>> Rekao je Noletu: "Sine, vrati krst sa Hilandara" a on je samo podigao majicu: "Tata, nikad neću skrenuti sa Božijeg puta" (FOTO)

Đoković je bio kod Hordofa u akademiji nekoliko nedelja, pa je nemački stručnjak i menadžer mao priliku da se uveri u kvalitete našeg asa. Osim toga, Hordof je i aktuelni menadžer Janka Tipsarevića.

  • Tokom saradnje sa srpskim teniserima Jankom, Novakom šta je na vas ostavilo najveći utisak?

-  Dolazim iz Nemačke, gde Srbi čine oko 10 odsto populacije. Kao član Teniskog saveza Nemačke uvek dajem primer srpskih tenisera. Kao Nemcu malo mi je bilo žao što je pet srpskih tenisera rangirano bolje od nemačkih. Radio sam sa Borisom Pašanskim, Jankom Tipsarevićem, ali sa Novakom nisam, on je dolazio kao junior u moj teniski kamp na šest nedelja.

Foto: Tanjug/AP

-Pažljivo sam pratio njegovu karijeru i impresivno je kako igra. Radio sam sa Dušanom Lajovićem, a Marko Miladonović je poslednji sa kojim radim i pratio sam ga na Australijan Openu. Srpski teniseri ulažu mnogo teškog rada, posvećeni su, Srbija je zemlja sa bogatom sportskom istorijom. Možda imaju više volje za napredak. Imate mnogo dobrih igrača, Janko je prvi pokazao to, pa Novak. Oni su kao idoli, mladi se ugledaju na njih, što znači da će Srbija imati još više dobrih igrača.

VIDEO: Pogledajte ceo intervju sa Dikom Hordofom za Telegraf

  • Koje su mane naših tenisera i da li ih uopšte imaju? Znamo da nisu savršeni, ali...

- Niko nije savršen, ali nema previše mana jer su i teniseri i teniserke uspešni. U zapadnoj Evropi imamo bolju infrastrukturu, ovde su stvari malo fleksibilnije, ali to na kraju nije važno. Važno je kako koristite reket koji držite u rukama. Motivisani su, koriste svoje mogućnosti i dobre su sportske ličnosti, zbog toga su i dobri.

Foto: Telegraf
  • Gospodine Hordof, radili ste i radite sa najvećim imenima u svetu tenisa. Šta po vašem mišljenju odlukuje tenisere koji su dobri i šta bi trebalo da poseduju mladi teniseri koji će tek postati zvezde?

- Potrebno je mnogo treninga, ali ima mnogo tenisera koji mnogo treniraju. Igrači koji napreduju vole tenis, naporno rade, posvećeni su profesiji i to je nešto što svako mora da poseduje ukoliko želi da postane dobar teniser.

  • Koji su to parametri po kojima vi ocenjujete da li cete raditi sa nekim teniserom ili ne?

- Za mene je konekcija sa igračem jako važna. Znate, provodite mnogo vremena sa njim i morate da uživate u tome. Igrao sam tenis kao junior i kada sam odlučio da radim u ovom sportu, želeo sam da radim sa dobrim osobama.

Foto: Telegraf
  • Ko je za vas trenutno od mlađih tenisera najprespektivniji i ima šansu da bude broj 1 a ko je trenutno najbolji teniser i najveća zvezda?

- Ima mnogo mladih i posvećenih tenisera od 18. do 20. godine. (Andrej) Rublev, (Denis) Šapalov... Onaj koji je već uspeo je (Aleksandar) Zverev iz Nemačke, trenutno je negde oko petog mesta na listi. Po meni, oni najviše obećavaju.

  • Koliko se po vašem mišljenju promenio tenis danas? Češće se povređuju, prekidaju karijere...

-  Govorimo o povredama Novaka, Mareja, ali ne bismo smeli da zaboravimo da recimo pre dvadeset godina niko od njih ne bi mogao da igra sa tim povredama. Igrači su danas prosfesionaliniji, imaju veće timove, lekare, nutricioniste, čime se karijere prolongiraju. Normalno je da oni koji igraju u 35. ili 40. godini se povređuju. Dakle, ne povređuju se češće, već duže igraju i time pokazuju koliki su profesionalci.

Šta bi po vašem mišljenju Novak trebalo da radi kako bi se što pre oporavio i vratio na teren?

- Nisam doktor, ali mislim da Novak ima dobrog stručnjaka uz sebe. Pričao sa sa njim pri povratku iz Australije. Imao je konzervativni pristup, jer smatram da nije dobro ići na operaciju prerano. Ne znam da li je čekao predugo, ne mogu da sudim jer nisam stručan za povrede lakta, ali verujem da ima pametne ljude oko njega koji ga savetuju. Video sam da je imao malu intervenciju, nadam se da će se vratiti brzo i biti u staroj formi.

  • Šta misliteo mogućem povećanju nagradnog fonda na turnirima koji bi pomogao slabije rangiranim teniserima, tj. o toj Novokovoj ideji?

- Diskusija o novcu od nagrada nije nova stvar. Pre nekoliko godina došlo je do velikog povećanja fonda nagrada i nisam bio srećan, jer mislim da nije poveća dovoljno. Turniri bi trebalo da plaćaju više igračima. Igrači moraju da pokrivaju troškove, da plaćaju doktore. Ukoliko grend slem turnir ostvari preko 200 miliona profita i plaća 7 ili 8 procenata igračima, mislim da to nije prohvatljivo i da bi trebalo da budu plaćeni više. Sa druge strane, ne sviđa mi se ova ideja o sindikatu, mislim da neće uspeti. Igrači moraju da koriste svoje mogućnosti unutar ATP i mislim da bi trebalo da imaju svoje predstavnike koji će se starati da je tenis kvalitetniji i da se bolje igra.

VIDEO: Pogledajte i kako je opisao anegdotu sa Novakom Đokovićem:

(Dragana Ivanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rakovdolac

    22. februar 2018 | 13:06

    Nole je legenda... Najveci srpski sportista ikada Srpski sportista br.1 za sva vremena Zbog cega on nema tu popularnost kod nas ja mogu samo da predpostavim.Vreme ce pokazati da sam u pravu. Sve cestitke za Noleta!

  • mika

    22. februar 2018 | 18:04

    Noleeee,Noleeeee!!!🥇🥇🥇🥇🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

  • Vladimir

    22. februar 2018 | 13:05

    Teniseri su pre 20 i vise godina bili ljudi, a sada su mašine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA