≫ 

Pet velikih dilema pred ovaj Rolan Garos, jedna se tiče Đokovića!

Iako će nedostajati neki od najboljih tenisera i teniserki današnjice, sva su očekivanja da će aktuelni Rolan Garos biti pravi spektakl “belog sporta”; Nadal favorit, ali ne i apsolutni, jer svoje šanse imaju Zverev, Tim pa možda ponovo i Đoković; kod žena skoro potpuno izjednačeno, uzbudljivo i neizvesno

  • 1

U godini u kojoj će pedantni domaćini nizom prigodnih manifestacija i programa obeležiti stogodišnjicu od “odlaska u legendu” krajem Prvog svetskog rata čuvenog francuskog avijatičara po kome je turnir i dobio ime – Rolan Garos međunarodnoj sceni predstavlja pet “francuskih poslastica” na svom teniskom meniju.

>>> Tri punjene vešalice, kobasica i teletina pa onda na teren: Đoković otkrio odakle dolazi prava energija!

Prva – da li je Nadal kadar da po 11. put osvoji Otvoreno prvenstvo Francuske?

Druga – da li je Đoković u stanju da opravda nadanja da će upravo ovaj turnir, u zanimljivom sudbinskom krugu, označiti njegov povratak u prepoznatljivu formu i pobednički rezultatski niz time što bi došao da njegovih završnih rundi?

Treća velika dilema bi bila- jesu li Zverev i Tim (ako ne i Dimitrov) u stanju da uđu u svoje prvo (polu)finale jednog Grend Slem turnira i time opravdaju već višegodišnja očekivanja onih koji najavljuju smenu generacija u vrhu svetskog tenisa,

Četvrta, ko će sve od ostalih mladih igrača – Pui, Šapovalov, Rubljov, Kačanov, Ćorić, Edmund i Cicipas (ako već nema Kirijosa, Čunga, Kokinakisa) ostaviti “svoj znak” na pariskoj šljaci, posle zapaženih uspeha na ostalim turnirima ATP turneje?

Najveća dilema Rolan Garosa - Može li Rafa Nadal do 11. titule?Foto: AP/Tanjug

Peta je svakako priča za sebe – koja će igračica, posle ispadanja u prvom krugu prošlogodišnje pobednice Jelene Ostapenko, neuništive Venus Vilijams i bivše polufinalistkinje Grend Slemova Johane Konte – uspeti da održi mentalnu i fizičku snagu, stekne šampionsko samopouzdanje iz kola u kolo, sačuva se od povreda i bude “za dlaku bolja” od svojih protivnica, u konkurenciji koja dugo nije bila ovako izjednačena na jednom WTA takmičenju ovog, najvišeg nivoa?

Naravno, ne treba sumnjati u to da će uvek nepredvidiva šljaka prirediti i još iznenađenja – poput eliminacije Karlovića i pet setova Gofena u pobedi protiv Hasea, a tu se svakako treba “uzdati” i u neke od kvalifikanata – među kojima imamo veliki broj igrača koji su veoma iskusni i poznati po nekim izuzetnim rezultatima iz bliske teniske prošlosti (Bernard Tomić, Sergij Stahovski…). Kod žena, to se skoro i podrazumeva, iako bi barem prvih osam igračica WTA liste (plus, najverovatnije, Marija Šarapova) trebale da opravdaju uloge favoritkinja (barem) u prvim rundama.

Dobre igre iz Rima najavljuju bolje izdanje Novaka Đokovića nego na prethodnim turnirima Printskrin: Twitter/@livetennis

Osim ako se ne desi neki bitniji “baksuz” ili prognozirani kišni dani ne poremete ritam njegove strateški zapanjujuće složene igre, Nadal je skoro svačiji favorit za odbranu titule u Parizu. Uz sve “politički korektne” izjave date na uvodnim konferencijama za medije, ono što najviše “priča” u njegovo ime je činjenica da je tek u Madridu izgubio prva dva seta, a posle 50 uzastopno osvojenih na ovoj podlozi, i da je superiornim osvajanjem Mastersa u Rimu “zazvonio na strahopoštovanje” kod svojih protivnika  i čistu bojazan od njegovih loptica koje se registrovano vrte preko 3000 puta oko svoje ose pri Rafinom tipičnom forhendu u ovim uslovima.

Jedan od igrača koji na ovom turniru svakako ne bi trebali da imaju apriori bojazan od Rafe jer, između ostalog, i ima bolji rezultat u njihovim međusobnim mečevima, pomalo se iznenadno izborio za to da njegovi navijači širom sveta opet imaju razlog da u njega veruju i zajedno “kuju planove” za nova velika dela.

Nadamo se da ćemo ovaj poljubac videti ponovo: Novak Đoković sa trofejom Rolan Garosa Foto: Guliver/Dennis Grombkowski/Getty Images

Naravno, nije dovoljno misliti da se Novak Đoković “vratio” samim time što je odigrao dva poprilično neizvesna seta protiv Nadala u Rimu, ali ako se otvori žreb a on bude brzo i efikasno “deaktivirao minu” dnevnih nastupa po velikim vrućinama na njegovom daljem putu u drugu nedelju turnira moglo bi se desiti i to da se na Filipu Šatrijeu razviju panoi “Đoko, ti to možeš!” onog tamo petka ili nedelje.

U stanju takmičarske svesti u kome smo ga upamtili iz Rima, i Novak bi mogao da poveruje da je “sada taj momenat” koga bukvalno mora iskoristiti – ali, pre svega, pod uslovom da je znatno više fizički “fit” i izdržljiv nego što je bio tek do nedavno. To će morati da dokaže odmah od prvog kola (sa ne baš tako zavidne pozicije 20. nosioca u 2018) i ne dozvoli još jedan poraz na šljaci od igrača koji se nalazi van prvih 100 na svetu (sto četrdeseti Kližan u prvom kolu Barselone, sada brazilac Dutra Silva 134. Igrač ATP konkurencije).

Momak koji vreba iz senke: Aleksandar Zverev Foto: Tanjug/Ap

Iako Novak nikada nije izgubio u prvom kolu Rolan Garosa, imperativ ubedljive pobede će imati motivacioni aspekt za svaki dalji nastup pred njemu emotivno naklonjenom pariskom publikom.

Nažalost, posle još jednog nesrećnog povlačenja Krajinovića i Troickog posle obnovljenih povreda, kao i poraza Đerea u prvom kolu, boje Srbije će u glavnom žrebu braniti još samo Dušan Lajović i Aleksandra Krunić, koji će se već u drugom krugu naći u poziciji da se svojski potrude da ostvare prvorazredne senzacije turnira – pobedom nad Aleksandrom Zverevom i Karolin Garsijom. Znajući šta su Duci i Aleks činili tokom svojih karijera – nikako ne bi bilo fer otpisati ih pred ovakvim izazovima…

Dominik Tim, jedini igrač koji je dve godine uzastopce uspevao da dobije Nadal na šljaci pred Rolan Garos, i ove godine izgleda “lepo i ubitačno”. Ako bi on već protiv kvalifikanta Ivaške mogao da “parira po nivou destrukcije” koju je Berankisu naneo Saša Zverev (drugonavedeni mogući finalista u Parizu), ne bi postojao bolji način da austrijanac i nemac trasiraju put ka (barem) svom prvom Grend Slem polufinalu. No, svako malo opuštanje – kome su obojica skloni na ovako dugačkim turnirima – moglo bi da bude fatalno protiv igrača koji to umeju da iskoriste – a među kojima se nalaze i miljenici domaće publike Pui, Gaske, Monfis i belgijanac Gofen (pogotovo posle bolnog pada i povrede upravo na Rolan Garosu 2017).

Ženski turnir biće nikad neizvesniji Foto: AP/Tanjug

Članovi gorespomenute grupe mladih asova “u nadiranju” (Pui, Šapovalov, Cicipas itd.) moraće da pokažu da su se adaptirali na parisku šljaku, ambijent - i mentalno sazreli da ne pokleknu već u prvoj nedelji Grend Slema. Iako su Šapovalov i Cicipas otišli daleko na prethodnim turnirma turneje na ovoj podlozi (kanađanin – polufinale Rima, grk – finale Barselone) a Edmund (pobedio Đokovića u Madridu) i Ćorić (briljirao na Mastersima američke “sunčane turneje”) takođe opravdali svoje mesto među najvećim nadama za izuzetnu tenisku budućnost - igrati mečeve na tri dobijena seta u dvonedeljnoj seriji će temeljito testirati njihovu izdržljivost i konsistentnost. Za uzdanicu i primer ne moraju da traže nigde dalje do svojih spomenutih “Neks Džen klasića” i bilo bi zanimljivo videti da se još jedan od njih “uzdigao” barem do nivoa Čunga ili Edmunda na Austrelijen Openu ovog januara.

Ako je Jelena Ostapenko prošle godine dokazala da je u moći tada 47 igračice sveta da osvoji Otvoreno prvenstvo Francuske za dame, a ove godine ispadne u prvom kolu (trenutno rangirana na mestu broj 5), onda bi i ove godine neizvesnost i iznenađenja bili važniji aspekti po kojima bi se razvijala situacija u WTA žrebu.

Ipak, neporecivo je da su Halep, Svitolina, Kvitova i Karolina Pliškova pokazale dobru formu pred takmičenja u Parizu – a da bi uz malo dodatnog truda Voznjaki, Muguruza, Šarapova, Kasatkina i “domaće” Garsija i Mladenović mogle da izbore svoje mesto u drugoj nedelji turnira kod Bulonjske šume. U poslednje vreme, dame nam priređuju zaista epohalne mečeve, i sva su nadanja da će nas oduševiti nekim sledećim klasicima upravo u Parizu.

Ovako se slavi pobeda na šljaci: Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Iako će, po trenutnim najavama, oči publike i ogranizatora biti skoro podjednako usmerene ka nebu kao i ka terenu – ne treba očekivati da će “spoljni faktor” do te mere uticati na ishode u svim konkurencijama na Rolan Garosu. Ove godine se u Parizu dokazuje “čist” kvalitet – a toga su svesni i domaćini turnira – priredivši nikad raznovrsniji i zanimljiviji promotivni program turnira koji će se odvijati na više tačaka širom “grada svetlosti” kao podršku za očekivani sjajan tenis. Koga nema – a tu su Federer, Marej, Kirijos, Raonić, Čung i Serena – bez njih se može, ali se ama baš niko ne brine da će Rolan Garos 2018. biti upamćen po nedostatku uzbuđenja, virtuoznosti, strasti i raznovrsnih demonstracija teniske veličine njegovih glavnih aktera.

“Izvini, neću moći, na Rolanu sam!” glasio je glavni slogan prošlogodišnjeg Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu. “Znaš sve – još iz sedamnaeste!” mogla bi da bude njegova ovogodišnja verzija. I retko gde ćete videti i osetiti zapravo koliko je tenis viteški sport – kao na Rolan Garosu! U to ime – uživajte u sledeće dve nedelje najboljeg svetskog tenisa!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Radoje

    28. maj 2018 | 17:53

    Ma koji Nadal, kad Nole proradi,a valjda cemo i to doziveti,a i cuo sam da kradom krka meso,auuuu kada se otkaci...to Nole,i mesozderi i vegani su za tebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA