≫ 

Kineski pisac koji svaki dan proda 1.000 knjiga, promoviše u Srbiji svoje novo delo (FOTO)

S obzirom da je jedan od najboljih i najpopuranijih savremenih kineskih pisaca odabrani novinari su morali unapred da postave pitanja, a odnosila su se uglavno na novu knjigu i posetu Međunarodnom sajmu knjiga gde je bio počasni gost

  • 1

Kineski pisac, Ju Hua, koji boravi u Srbiji kao gost Ministarstva kulture i informisanja, bio je i gost izdavačke kuće "Geopoetika" koja je upravo objavila njegovu najnoviju knjigu "Sedmi dan" i tom prilikom je razgovarao sa novinarima.

Roditelje su mu ubili Nemci, preživeo je Aušvic i prevodio 20 godina za Tita: Ivan Ivanji nam je otkrio sve o svom "lepom životu u paklu" (FOTO)

Prema rečima pisca, roman "Sedam dana" štampan je pre tri godine a već je dočekao da mu tiraž pređe milion, a predstavlja književni osvrt na savremenu Kinu.

Ju Hua, kome je "Geopoetika" objavila najpoznatiji romane "Živeti" (2009) i "Zapis o prodavcu krvi" (2014) kazao je da je bio odušsevljen našom zemljom gde je već bio tokom Sajma knjiga i to je bio jedan od razloga što je prihvatio da nas ponovo poseti.

Inače, roman "Živeti", kako je rekao, koji je objavljen pre 20 godina do sada je prodat svake godine u milion primeraka, a dnevno se proda do 1000 primeraka. Ovaj roman je preveden na 35 jezika i još na osam jezika nacionalnih manjina koje žive u Kini.

S obzirom da je jedan od najboljih i najpopuranijih savremenih kineskih pisaca odabrani novinari su morali unapred da postave pitanja, a odnosila su se uglavno na novu knjigu i posetu Međunarodnom sajmu knjiga gde je bio počasni gost.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše to što neki Kinezi sa nostalgijom govore o periodu Kulturne revolucijme Ju Hua je rekao d aje to bilo vreme socijalne ravnopravnosti, a sada je došlo do raslojavanja na bogate i siromašne i mnogi ljudi to doživljavaju kao nepravdu.

Bilo je govora i o cenzuri i kako je kineski pisci izbegavaju Ju Gua je kazao da mnoge kolege u drugim sredinama zavide kinerskim piscima što su državni službenici koji sede kod kuće i pišu. On je objasnio da knjige i ako ih vlast ne odobri do čitalaca ipak stignu putem, interneta ili tako što se stampaju u drugim zemljama.

Ju Hua dosledno i smelo piše o nepravednostima kineskog društva koje ugrožavaju običnog čoveka. Najnoviji roman je nadahnut istinitim događajima što je navelo neke kineske kritičare da autoru zamere na preteranoj dokumentarnosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pelagija

    9. jun 2017 | 17:29

    Procitajte roman Ziveti od ovog autora i necete se pokajati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA