DAN KOJI JE ZAUVEK PROMENIO BEOGRAD: Ovako je prestonica preživela Prvi svetski rat!

Na današnji dan, pre 101. godine, Austrougarska je objavila rat Srbiji. Ovo će vrlo brzo uključiti i ostale svetske sile i prerasti u najveći sukob koji je svet do tada video - Prvi svetski rat

  • 3

U sam osvit Prvog svetskog rata Beograd se još jednom našao na testu. Srpska prestonica tek što se oporavila od balkanskih ratova, a spremalo joj se novo razaranje. O tome kako je Beograd živeo u osvit Prvog svetskog rata saznajemo iz tadašnjih brojeva Politike.

Na današnji dan, pre 101. godine, Austrougarska je objavila rat Srbiji. Ovo će vrlo brzo uključiti i ostale svetske sile i prerasti u najveći sukob koji je svet do tada video - Prvi svetski rat.

O tome kako je Beograd, tek oporavljen od balkanskih ratova, dočekao novi sukob saznajemo iz tadašnje Politike. Sudeći po tim člancima, Beograd je i ove događaje dočekao mirno i dostojanstveno, kao i mnogo puta u svojoj istoriji.

Sremska ulica i Palata Albanija 1940. godine. Foto: Facebook/old.belgrade Sremska ulica i Palata Albanija 1940. godine. Foto: Facebook/old.belgrade

- Jučerašnji dan u Beogradu koji je očekivan sa pojmiljivim uzbuđenjem protekao je sasvim mirno i prestonica nije izgubila gotovo ništa od svoga običnoga, redovnoga tipa. Iako su centralna nadleštva i diplomatski predstavnici napustili Beograd još preksinoć, ipak je vrlo malo sveta pošlo odavde da nađe skloništa negde u unutrašnjosti Srbije. Naprotiv, broj stanovništva se samo povećao jer je u toku jučerašnjeg dana stiglo na hiljade putnika brodovima iz Šapca, Zemuna i Zabrežja - piše Politika od 27. jula 1914. godine o tome kako je protekao prvi dan mobilizacije.

Ipak, situacija se promenila već sutradan. Beograd je bombardovan već prvog dana rata, 28. jula. Napad je trajao šest dana, pa je prva, ratna Politika izašla tek 4. avgusta. Simbolično, naslov na prvoj strani je glasio: "Pod austrijskim metcima".

(Telegraf.rs/Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • He

    28. jul 2015 | 17:04

    I na ovakcom tekstu nema komentara, a na glupostima kolko hoces!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA