Opština Voždovac u novom ruhu: Ulaže se u najmlađe i u budućnost (FOTO)

Za četiri godine uložen je milionski budžet u obnovu i izgradnju škola i vrtića na opštini Voždovac

  • 0

Za samo četiri godine uložen je milionski budžet u obnovu i izgradnju škola i vrtića na opštini Voždovac. Obezbeđeni su uslovi da deca sa ove opštine bezbrižno provode predškolske i školske dane, rešeni su problemi koji su kulminirali decenijama.

Besplatne škole sporta tokom raspusta u "Šumicama" i "Banjici"

Uklanjanje azbestne zgrade 2016. godine u sastavu osnovne škole „Vojvoda Stepa“, koja je 40 godina čekala na rušenje i predstavljala opasnost po zdravlje dece i zaposlenih zbog samog materijala azbestnih ploča, samo je jedna od stvari kojom se beogradska opština Voždovac može pohvaliti.

Na tom mestu podignuta je nova školska zgrada sa 13 savremeno opremljenih kabineta, sportskom salom i sportskim terenom u dvorištu, u šta je uloženo 1,6 miliona evra. Nova škola je završena, a sa radom je počela tokom 2017. godine.

Foto: GO Voždovac

Da opština Voždovac brine o najmlađima, govori podatak da je u novom naselju Stepa Stepanović tokom 2015. izgrađen vrtić „Mala sirena“ u koji je upisano 500 dece, a za osnovce je otvorena nova škola „Danilo Kiš“ koju pohađa oko 1.000 đaka. U međuvremenu je pokrenuta akcija postavljanja ograda oko 16 osnovnih škola na Voždovcu, što je završeno krajem 2017. godine, a u 2014. obezbeđen je i video nadzor u saradnji sa policijskom stanicom „Voždovac“, u kojoj se nalazi centralni sistem nadzora.

Foto: GO Voždovac

Posle decenija održavanja časova fizičkog po učionicama, Opština je omogućila da đaci u OŠ „Jajinci“ 2012. godine dobiju novu salu za fizičko, površine 600 kvadratnih metara, a u vrednosti od 24 miliona dinara, kao i da se u osnovnoj školi „Vasa Čarapić“ u Zucu - posle 115 godina postojanja izgradi prva sportska sala i svlačionice u vrednosti od oko 30 miliona dinara.

Foto: GO Voždovac

Opština Voždovac je u novoj godini nastavila sa uređenjem školskih objekata i vrtića, pa je tako u toku renoviranje svlačionice i fiskulturne sale u OŠ „Vuk Karadžić“ u Ripnju gde se gradi topli tunel, koji će povezivati zgradu škole sa salom za fizičko.

Foto: GO Voždovac

Škola u Prnjavoru, koja je sazidana davne 1950, renovirana je pre 12 godina, ali to ni izbliza nije urađeno kako treba. Kada su počeli radovi na sanaciji, izvođači su zatekli situaciju u kojoj je pretilo obrušavanje zgrade. Za sanaciju temelje i građevinske radove, uloženo je oko četiri miliona dinara, te je ova škola napokon bezbedna, sa svim potrebnim uslovima.

REKONSTRUISANO 17 ŠKOLA

Ukupno je rekonstruisano 17 škola, od kojih tri imaju izdvojena odeljenja. Da bi najmlađi imali osnovne uslove za boravak u školama uređeni su toaleti u 12 škola, renovirane su kuhinje, stepeništa, plafoni, sanirani su krovovi u OŠ „Jajinci“ u Rakovica selu, OŠ „Vasa Čarapić“ u Belom potoku, OŠ „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu, OŠ „Bora Stanković“ i OŠ „Branislav Nušić“, a zamenjeni su i podovi i renovirane učionice. U adaptaciju škola u protekle četiri godine uloženo je više od 130 miliona dinara.

Foto: GO Voždovac

Kako bi svih 5.400 mališana u 30 vrtića na Voždovcu imalo zdrave uslove boravka - rekonstruisani su objekti, zamenjena stolarija, uređeni toaleti, kuhinje, sanirani podovi i krovovi, postavljena tartan podloga na igralištima, a u toku je proširenje kapaciteta vrtića u Ripnju.

Posebna pažnja se poklanja deci i omladini u nameri da im se obezbedi zdravo i sigurno odrastanje i bolji uslovi školovanja, ističu u opštini Voždovac.

BEZBEDNO ODRASTANJE DECE

- U protekle četiri godine pažnju smo posvetili bezbednom odrastanju naše dece i poboljšanju uslova boravka u obrazovnim ustanovama. Uložili smo oko 130 miliona dinara za rekonstrukciju toaleta, kuhinja, učionica, sanaciju kovova, ogradili smo škole, postavili video nadzor, izgradili sale za fizičko - ističe predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Trenutno se radi na sanaciji škole u Ripnju, a planiramo da nastavimo sa uređenjem svih objekata, kako bismo zaokružili proces rekonstrukcije škola i vrtića na Voždovcu - kaže predsednik beogradske opštine i dodaje da su novoizgrađeni objekti rezultat odlične saradnje sa Gradom i Republikom, na šta je, kako kaže, posebno ponosan.

"SVET OČEKUJE NJIH"

Zato svakog 1. septembra svim đacima prvacima kojih godišnje na Voždovcu ima oko 1.700, Opština za početak školovanja daruje rančeve i pernice, a do sada su 800 najboljih voždovačkih đaka Vukovaca i đaka generacija nagradili tablet računarima i knjigama, kao podstrek za dalje uspešno školovanje.

Fotografije najboljih učenika i đaka generacije svih osnovnih i srednjih škola sa Voždovca, svake godine, postavljaju se na dva bilborda, ispred voždovačkog centra „Šumice“, kao i na početku Ustaničke ulice u pravcu ka Dušanovcu. Bilbordi nose naziv „Svet očekuje njih” čime opština Voždovac želi da da pozitivan primer za mlade da postižu što bolje rezultate.

Opština Voždovac na svojoj teritoriji ima ukupno 25 škola i 30 vrtića.

Pogledajte i prilog o akciji opštine Voždovac:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA