Dobra godina za pčelare: Ministar u poseti Pčelarskoj zadruzi "Med i Voće" (FOTO)

- Ova godina je od strane stručnjaka ocenjena kao povoljna za pčelare - izjavio je ministar Milan Krkobabić

  • 1

- Ova godina je od strane stručnjaka ocenjena kao povoljna za pčelare, a ovom najsavremenijom tehnologijom pravimo pravi iskorak u razvoju pčelarstva. Nadamo se da ćemo uskoro ovde imati i više faze prerade - rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, prilikom današnje posete zemljoradničkoj zadruzi "Med i Voće" u Vlasotincu.

Poznat datum kada će biti rešeni predmeti građana koji su zaduženi u švajcarskim francima

- Do sada su veoma vidljivi i opipljivi efekti ove naše akcije i to nas jako raduje. Nema nam spasa ako se ne okrenemo selu, poljoprivrednoj proizvodnji i zadrugama - izjavio je Krkobabić.

Pčelarskoj zadruzi "Med i Voće" u Jablaničkom upravnom okrugu koja se od 2013. bavi proizvodnjom i prometom pčelinjih proizvoda - meda, polenovog praha, pčelinjeg voska i satnih osnova i koja trenutno ima 300 košnica, dodeljeno je 12,4 miliona dinara iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog oživljavanju zadrugarstva, za opremu za savremeno pčelarstvo.

Milan Krkobabić posetio je zemljoradničku zadrugu "Med i Voće"-Foto: Kabinet MBPRR

Tako je ova zadruga nabavila kontejnerski objekat, automatsku mašinu za izradu šećernih pogača, mašinu za izradu satne osnove, električni otklapač saća, opremu za vrcanje meda, sušaru za polen i opremu za kontrolu pčelinjih proizvoda, opremu za unapređenje zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica, 150 paketnih rojeva i 150 DB košnica, Jenter aparat za proizvodnju matičnjaka i kargo prikolicu.

Direktor ZZ "Med i Voće" Zoran Stojiljković naglasio je da je projekat na kome su svih 15 zadrugara zajedno radili ocenjen kao dobar i zahvalio Vladi Republike Srbije na ovoj značajnoj investiciji za njihovu zadrugu.

Poseti zadruge prisustvovao je i doajen zadrugarstva, najstariji zadrugar u Srbiji, devedesetogodišnji Bogomir Stojiljković, doktor agronomije, dugogodišnji pčelar i član ove zadruge.

Milan Krkobabić posetio je zemljoradničku zadrugu "Med i Voće"-Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Realizacijom ovog projekta prinosi meda koje zadruga planira da porizvede na svojoj farmi biće uvećani na 30 i više kilograma meda po košnici,planirana je proizvodnja voska oko 2 kilograma  po jednom društvu, propolisa oko 0,7 kg, kao i više od 100 pčelinjih društva i matica na godišnjem nivou.

Izradom satnih osnova i pčelinje pogače kako za sopstvene potrebe, tako i za tržište, zadruga će ostvariti pozitivan finansijski bilans sa tendencijom rasta u naredne 3-5 godina.

Predsednik akademijskog odbora za selo, akademik Dragan Škorić, pozvao je zadrugare na predan rad, korišćenje savremene opreme i udruživanje.

Milan Krkobabić posetio je zemljoradničku zadrugu "Med i Voće"-Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Kako je poznato, geografski položaj opštine Vlasotince je vrlo pogodan za pčelarstvo  zbog brojnosti pčelinjih paša, a budući da je u pitanju najsavremenija oprema, realizacijom ovog Projekta stvaraju se uslovi za obnovu i razvoj pčelarstva na široj teritoriji, jer zadruga adekvatnom opremom može da pruži usluge i drugim pčelarima i da motiviše veću proizvodnju i broj kooperanata u cilju ostvarivanja šireg ekonomskog interesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA