HDZ odlučio: Ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" ostaje u Jasenovcu

- Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku - kaže hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković

  • 6

Ploča sa ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu do daljnjeg, poručio je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Hrvatski sveštenik načisto poludeo: "Logor smrti u Jasenovcu je laž"! Zadrto brani NDH i zločine ustaša

Preokret: Pokušali da optuže Srbe, a svi privedeni zbog požara su državljani Hrvatske

- Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo da da preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do marta 2018. godine. Kada veće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka da napravimo zakonski okvir i preduzmemo druge mere - kazao je Bošnjaković a prenosi Index.hr.

Ministar pravosuđa tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče ne postoji. Ponovio je da je grb HOS-a, unutar kojeg je ZDS, službeno registrovan i priznat.

- Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom ratu bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima - rekao je u intervjuu koji je dao Večernjem listu.

Foto: Facebook/Hrvatska uživo

Bošnjaković kaže da su na saborskom Odboru za Ustav prihvatili tezu da ploča s pozdravom "ZDS" u Jasenovcu može vređati ljude koji su tu stradali zbog nacionalne i rasne pripadnosti. On, zapravo, ne krije da se odugovlači s rešavanjem jer, napominje, dobro je da o tome odlučuje savet, "da se ta priča ne bi rešavala na brzinu i pod tenzijama”.

Bošnjaković je još jednom potvrdio da se Plenkovićeva vlada ne usuđuje da se suprostavi ustaškom nasleđu.

Foto: Facebook/Hrvatska uživo
Foto: Wikipedia/Petar Milošević , Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Iako mu postojeći zakoni daju legitimitet da skine ustaški pozdrav, premijer je, nespreman da se zameri radikalnoj desnici.

HNS-ovi Predrag Štromar i Srđan Gjurković, obećavali su da će skinuti ploču u roku mesec dana od njihovog ulaska u vladu. Naime, dok su bili u opoziciji govorili su da je strašnije od same ploče ćutnja vlasti na sramotni natpis u Jasenovcu. Samo mesec dana vlasti HNS-u je bilo dovoljno da zaboravi na "sramotni natpis" pa su kazali kako nije stvar samo jedne ploče, nego da traže celovito rešenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kmeeeeeeeeeeee

    26. avgust 2017 | 15:07

    Šmrc šmrc kmeeeeeeeeee kmeeeeeeeeeee Evropooooooooooooooooooooooooo Kmeeeeeeeeeeeee hrvati su šmrc šmrc za dom spremni a srbi ni u vojsku neće kmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee šmrc

  • Sasa vukicevic

    26. avgust 2017 | 14:34

    Ne moj da se ljutimo na hrvate oni samo pokazuju ono sto su bili i sad sto jesu a svet nije da ne vidi on jos ih podrzava jer mrzi nas

  • Jeдaн oд Cpбa

    26. avgust 2017 | 14:32

    ...A jesu se oni borili za demokratsku Hrvatsku...i to baš ovakvu kakva je danas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA