"Pi.kin dim": Ova fotografija umetnice Ane izazvala je pravu buru u Hrvatskoj

- Bilo mi je zanimljivo da se pozabavim tim izrazom, koji je toliko opštepoznat, ali se u široj javnosti ne koristi, jer je nepristojan - kaže umetnica

  • 10

Ana Petrović (33) je multimedijalna umetnica iz Bjelovara, koja je na osiječkoj Umetničkoj akademiji diplomirala 2011. godine i na njoj trenutno radi kao asistentkinja. Rad "Pi..in dim", koji je poslednjih dana digao veliku buru u Hrvatskoj, napravila je još kao studentkinja, 2010. godine, piše tportal.hr.

Napravila crtać o klitorisu: Prikazala ga kao čovečuljka koji menja raspoloženje i objasnila sve (VIDEO)

- Bilo mi je zanimljivo pozabaviti se tim izrazom, koji je toliko opštepoznat, ali se u široj javnosti ne koristi, jer je nepristojan. Lično mi je, svakako, bio zanimljiv iz pozicije žene, u tom trenutku mlade studentkinje u Osijeku, van umetničkog centra - kaže Petrović i dodaje da je umetnost tu da postavlja neugodna pitanja i da provocira.

- Danas vlada neka sasvim druga klima i taj je rad zapravo više izgovor - zaključuje Ana Petrović.

Fotografija je bila deo izložbe koja je trebalo da prezentuje 10 godina fotografije na osiječkoj Umetničkoj akademiji.

U javnosti se za slučaj pročulo pre nekoliko dana, kad je izašla vest o sednici Veća Muzeja likovne umetnosti u Osijeku, na kojoj su članovi od aktuelne direktorke MLU-a Jasminke Mesarić tražili da se oglasi oko razloga zbog kojih se traži njeno razrešenje. Među razlozima naveden je i "Pičkin dim", a problem je, sudeći po zapisniku sa sednice, to što je izložba "postavljena u vreme adventa (predbožićnog vremena).

STRAH PATRIJARHATA PRED OSLOBOĐENIM ŽENAMA

Leila Topić iz zagrebačkog Muzeja savremene umetnosti, kaže da su protesti i zgražavanja nad nagim ženskim telom "odraz mržnje i straha patrijarhata pred oslobođenim ženama".

- Međutim, bez oslobođenja žena nema slobodnog društva. Žene počinju da govore istinu o svojim telima - ova cenzura je samo još jedan oblik kontrole. No pasaran! - poručuje Topić.

IZLOŽBA 10. MARTA

U međuvremenu, umetnici su na Fejsbuku pokrenuli inicijativu kojom autore svih umetničkih praksi pozivaju da jednim svojim radom na temu prikaza vagine učestvuju na izložbi koja će se održati 10. marta.

- Cilj ove izložbe nije sama izložba, već naš umetnički stav o ovoj malograđanskoj farsi, jer radilo se tu o političkom procesu ili ne, motiv za smenu ne sme biti taj koji će diktirati granice umetničke slobode - poručuju pokretači inicijative.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA