≫ 

Milomir me je silovao u zgradi "Lepa Brena" dok mi krv nije krenula na nos: Jezivo svedočenje žrtve koja je 25 godina čekala na suđenje

- Čupala sam kosu u danima koji su usledili - ispričala je žena koja nikada neće moći da zaboravi zlostavljanje koje je preživela

  • 11

Na suđenju bivšem vojniku Milomiru Davidoviću poznatom pod nadimkom Lici, koji se tereti za zločin protiv čovečnosti, prvi zaštićeni svedok S-1 opisala je kako ju je on seksualno zlostavljao u stanu u Foči 1992. godine.

Počelo suđenje vojniku VRS: Kupio je ženu, pa je držao zarobljenu, silovao i zlostavljao za vreme rata u BiH?

Ona je rekla da je pritvorena 3. jula 1992. godine i odvedena u srednjoškolski centar u Foči, gde su, kako je svedočila, svake noći silovane devojke i žene u učionici, bilo u grupama ili pojedinačno. Podsetila je i na vojnika Dragana Zelenovića, koji je nju i još dve žene odveo iz škole.

Kako je navela, Zelenović ih je prvi put odveo u jedan stan u zgradi "Lepa Brena" u Foči, gde su se pojavili i neki drugi vojnici, od kojih je jedan bio Milomir Davidović.

- U početku su nas ismevali i ponižavali. Zelenović je potom izdvojio jednu ženu (koja je na ovom suđenju takođe zaštićeni svedok pod imenom S-4) i napastvovao ju je, dok su mene odveli u stan silovali Davidović i drugi vojnik, Miki Živanović - opisala je žena.

- Ostali smo tamo tri ili četiri sata pre nego što su nas vratili u zgradu. Plakala sam toliko da je krv počela da mi ide iz nosa. Čupala sam kosu u danima koji su usledili.

Foto: Profimedia/Alamy

Kako je dalje opisala, posle nekog vremena, ona i još dve žene odvedene su u kuću u selu Donje Polje, koje se nalazi u blizini Foče. Vojnik Davidović je opet odveo jednu od žena u kupatilo i tamo je silovao.

U optužnici se navodi da je u periodu između 3. i 18. jula 1992. godine vojnik Dragan Zelenović oteo dve žene iz srednjoškolskog centra u Foči i odvezao ih u stan u zgradi "Lepe Brene", gde su ih optuženi i drugi vojnici silovali.

Prema drugoj tački optužnice, tokom istog vremenskog perioda, tri žene su odvedene u napuštenu kuću u selu Dobro Polje, gde su ih Davidović i drugi vojnici seksualno zlostavljali.

Zelenović se izjasnio krivim u Haškom tribunalu za silovanje i mučenje nekoliko žena i devojčica u Foči 1992. godine. Osuđen je na 15 godina zatvora.

Suđenje Davidoviću se nastavlja 4. aprila.

Daljinac

(Telegraf.rs/BIRN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    29. mart 2018 | 21:34

    Sad ces kume da se duze 'ladis u buvari,a kad izadjes ima da te kao rep prati da si lezao za ratne zlocine!!! Ne bih ti ja u kozi bio!!!

  • Maja

    30. mart 2018 | 01:22

    To nit je junak nit je vojnik vec bolesna seksualno poremecena osoba koja je otisla da se izivljava sa svojim bolestinama nad nemocnima...crkotina

  • Sudija

    30. mart 2018 | 04:34

    Jadnici su to u svakom slucaju bilo da su srpski,hrvatski ili muslimanski vojnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA