Makedonija želi nezavisnost svoje crkve: Spor oko imena sa Grčkom je rešen, sada je red na veru

Skoplje sve nade polaže u Vaseljensku patrijaršiju

  • 3

Skoplje se nada da će potpisivanje dogovora sa Grčkom oko imena Makedonije biti odskočna daska u priznavanju autokefalnosti (nezavisnosti) kanonski još uvek nepriznate Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhipiskopije, a u tom pravcu sve nade polažu u vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji je nedavno pozvao sestrinske crkve da prihvate "crkvu u Skoplju" u pravoslavno jedinstvo.

- Činjenica je da će dogovor sa Grčkom na neki način pomoći u rešavanju crkvenog problema. Siguran sam da je uključivanje vaseljenske patrijaršije motivisano upravo tim razlozima. Sada smo videli da se vaseljenski patrijarh odjednom uključio u to, pa i po cenu da izazove konfrontacije sa drugim prvoslavnim crkvama - ocenjuje za Televiziju Kanal 5 dobar pozvavalac crkvenih pitanja, Branko Đorđevski.

Nezapamćeno svetogrđe: Neko je usred noći zapalio pravoslavni hram u BiH. Požar odneo drevne ikone, crkva je uništena

Odškrinuta vrata vaseljenske patrijaršije, ipak ne isključuje naklonost Srpske pravoslavne crkve prema Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji  (POA) vladike Jovana Vraniškovskog u Makedoniji. Zato Đorđevski smatra da rešenje crkvenog pitanja treba da podrazumeva ujedinjenje dve crkvene grupacije u Makedoniji.

Nadaju se da će im dogovor sa Grčkom otvoriti vrata za priznanje Foto: Profimedia/Zuma Press - News

- Sada imamo paradoksalnu situaciju. Imamo Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju koju je stvorila Srpska pravoslavna crkva, a imamo i drugu, mnogo veću grupaciju - Makedonsku pravoslavnu crkvu koja je naslednica Ohridske arhiepiskopije.

Tu postoji dvojsto koje će morati da se razreši. Činjenica da se vaseljenska partijaršija uključila u ovo i da je spremna da nas prizna kao Ohridsku arhiepiskopiju ukazuje da se ona ipak ne slaže sa onim što je učinila SPC sa crkvom Vraniškovskog da je to trajno rešenje crkvenog problema u Makedoniji.

Mora se tražiti neko novo rešenje, a u tom zahtevu očito je da će morati zajedno da sednu vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Irinej - smatra Đorđevski.

Sa pozivom partijarha Vartolomeja sestrinskim crkvama da prihvate "crkvu u Skoplju" u pravoslavno jedinstvo ne slažu se crkveni velikodostojnici u Srbiji.

Protesti u Makedoniji Foto: Tanjug/AP

Među prvima je reagovao vladika bački Irinej koji je za Politiku izjavio da bi bila velika greška ako vaseljenski patrijarh donese jednostranu odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini, jer bi se tome suprotstavio ceo pravoslavni svet.

- Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i, sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna - izjavio je vladika Irinej za Politiku.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    26. jun 2018 | 07:45

    normalno makedonska crkva bila je uvek jos od sedmog veka i zasto da nema svoju crkvu.

  • ljubica

    26. jun 2018 | 07:29

    normalno drzava ima svoju crkvu .dosta je narod tlacen i ponizavan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA