Ministarka pravde Nela Kuburović za Telegraf: ZA PROGANJANJE, POLNO UZNEMIRAVANJE I PRINUDNI BRAK IĆI ĆE SE U ZATVOR! (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 13

Koja nova krivična dela se uvode i šta sve predviđaju izmene Krivičnog zakonika, ali i kako ocenjuje Izveštaj Evropske komisije, za Telegraf govori Nela Kuburović, ministarka pravde

Evropska komisija ocenila je u najnovijm izveštaju o napretku Srbije da u pravosuđu iako ima političkih upliva, ima napretka, dok korupcija i dalje predstavlja ozbiljan problem. Koje nove korake će država načiti u borbi protiv korupcije, šta predviđaju izmene Krivičnog zakonika, ali i koje su nove mere u borbi protiv porodičnog nasilja, samo su neka od pitanja koja smo postavili ministarki pravde Neli Kuburović.

Položen kamen-temeljac za novu zgradu Prekršajnog suda u Požarevcu (FOTO)

PREMIJER VUČIĆ PREDSTAVIO IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: Srbija ostvaruje napredak! (FOTO) (VIDEO)

Pre svega, kako komentarišete Izveštaj Evropske komisije, u kome je ocenjeno da politika i dalje ima upliv u pravosuđe?

- Ono što je bitno za Izveštaj Evropske komisije je pre svega da je ocenjeno da napretka u svim oblastima, pa tako i oblasti koja se tiče pravosuiđa. Naravno, svesni smo i sami da ima nedostataka, i protiv toga se i sami borimo. Nije samo cilj da imamo pozitivne rezultate kada je u pitanju izveštaj, nego da postignemo pozitivne rezultate i da građani Srbije pre svega imaju koristi, i da vide značaj koji radimo zajedno sa ostalim pravosudnim organima. Kao jedan od problema pominje se politički uticaj kada je u pitanju susdtvo. Ja se nadam da se to pre svega odnosi na postupak nezavisnosti sudija, odnosno na predstojeće izmene ustava koje nas očekuju.

Juče su usvojene izmene Krivičnog zakonika, a u vezi sa krijumčarenjem migranta. Šta sve podrazumevaju usvojene izmene, odnosno koja nova krivična dela ste predvideli i kada je planiran početak njihove primene? Najavili ste i izmene ovog akta u vezi sa privrednim kriminalom.

- Izmene koje smo poslednje ubacili kada je u pitanju predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika jesu rezultat saradnje Ministarstva pravde i Ministarstva odbrane. Najveće izmene tiču se krivičnih dela u privredi. Imamo sedam novih krivičnih dela. Uvode se i nova krivična dela, poput proganjanja - ugrožavanja nečije sigurnosti putem društvenih mreža. Postoji i krivično delo prinudno zaključivanje braka.

Ceo intervju možete pogledati ovde:

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    10. novembar 2016 | 12:39

    Zasto nije donet zakon o zastiti licne lmovine, odnosno da vlasnik ima pravo da se brani od lopova na sebi svojstven nacin bez pravnih posledica ?

  • Giks

    10. novembar 2016 | 12:19

    Ministarko resi sudske sporove ne izmisljaj mlaku vodu

  • Gaga

    10. novembar 2016 | 15:05

    I zakon o zastiti lične imovine treba doneti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA