≫ 

PREMIJER VUČIĆ PREDSTAVIO IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: Srbija ostvaruje napredak! (FOTO) (VIDEO)

Premijer Vučić se obraća javnosti, nakon što mu je uručen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije

  • 62

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, koji mu je zvanično predao Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

TAČNO U PODNE: Vučić danas dobija Izveštaj o napretku Srbije od Devenporta

Srbija je od Evropske komisije dobila u najvećoj meri pozitivan izveštaj o napretku u prethodnoj godini, kojim je konstatovan umeren, ali stabilan napredak naše zemlje, kako u okviru političkih, tako i ekonomskih kriterijuma. Najbolje ocenjeni elementi su ekonomsko upravljanje zemljom, reforma državne uprave, kao i konstruktivna uloga Srbije u saradnji u regionu.

Vučić čestitao Trampu pobedu: Pogledajte šta mu je rekao

U izveštaju se istovremeno daju preporuke za nove korake Srbije u sledećim mesecima.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, a nakon sastanka Vučić i Davenport su se obratili javnosti na konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Izveštaj je u velikoj meri realističan - počeo je premijer Srbije Aleksandar Vučić svoje obraćanje, i dodao da je veoma ozbiljno sastavljen, te da je za nas veoma važno što u gotovo u svim poglavljima ostvarujemo napredak.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenportom, rekao da ne mora da se saglasi sa svakom stvari koja je napisana u Izveštaju, ali da je i to normalno.  Kako je rekao, važno je i da se visoko ocenjuje naša politička uloga u regionu, kao i u migrantskoj krizi, a što je za nas najvažnije - EU, kao i MMF i SB, prepoznaje naš ekonomski napredak i rast.

- Srbija jeste na evropskom putu, želimo da budemo deo evropskog društva i borićemo se za to što hoćemo da ekonomija napreduje - poručio je premijer.

Srbija je već drugacija zemlja nego sto je bila, drugačija po školama, bolnicama, putevima, ali ostaje još mnogo toga da promenimo kod sebe, u čemu i dalje računamo na pomoć Evropske unije, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na pres konferenciji povodom najnovijeg izveštaja EK o napretku Srbije.

Upitan da li će nam nedostajati ocene i sugestije EK, s obzirom na to da će naredni izveštaj biti u proleće 2018, a ne iduće godine, Vučić je naveo da ćemo mi u sustini i dalje imati izveštaje, ali da oni neće biti na ovaj način predstavljani.

- Mi ćemo da imamo izveštaj, sef delegacije EU je redovan gost na sednicama vlade, gde analiziramo šta smo napravili, a šta još nismo. Izveštaj neće biti ovako publikovan, ali to ništa ne menja u našim odnosima, jer mi moramo sve naše poslove da završimo do 2018 - poručio je Vučić.

Objasnio je kako bismo bez podrške i pomoći Evropske unije malo toga uspeli kao zemlja da uradimo.

- Borićemo se, jer možemo da budemo najbolji i želimo da naša ekonomija napreduje - istakao je premijer.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbija je veoma lojalan partner Evropi, naglasio je on.

- Pred nama je težak posao. Nadam se otvaranju poglavlja brzo. Posle toga ćemo želeti da pojedina poglavlja i zatvorimo. Siguran sam da Srbija sigurno i hrabro korača na svom evropskom putu - pričao je Vučić i zahvalio se Davenportu sa kojim, kako je rekao, uvek sarađuje.

Na pitanje kako komentariše pobedu Donalda Trampa na američkim izborima:

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Čestitao sam mu na toj pobedi. Srbija želi najbolje moguće odnose sa Amerikom. Mi nijednog sekunda nismo podržali ni jednog, ni drugog kandidata, niti ćemo to raditi u budućnosti. Dakle, čestitao sam i poželeo da imamo najbolje moguće odnose.

Premijer je rekao da ambasadora Skota smatra prijateljem Srbije. Povodom generalnog mišljenja srpskog naroda o tome da je pobeda Trampa bolja po našu zemlju, naglasio je:

- Pobeda Trampa govori o tri stvari: jedna da će ljudi posle mnogo godina biti pod manjim pritiskom, druga govori o razlozima svih naših neuspeha u prošlosti, da je uvek neko drugi kriv. Treće, kad ste vi već nama radili nešto, da dočekamo nečiji politički kraj.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Devenport je na pitanje koje države su se protivile uključivanje Srbije u proces o pridruživanju EU, rekao:

- Evropska komisija je preporučila zemljama članicama da se otvorio posebno poglavlje, broj 5 o javnim nabavkama. To je veoma važno poglavlje, ne samo zbog važnosti koju to ima u brobi protiv korupcije, već je to povezano i sa poglavljem 32. Komisija je preporučila da se još 15 dodatnih poglavlja koja su prešla skrining proces i koja su spremna za otvaranje, otvore. Čekamo ubrzanje procesa. Od prošlogodišnjeg izveštaja smo otvorili četiri poglavlja, i očekujemo da do kraja ove godine već otvorimo dodadtna.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PrakticnaZena

    10. novembar 2016 | 00:39

    OSTVARUJE NAPREDAK,BRAVO VUCICU BRAVO SRBIJO IDEMO U EU EU

  • Irena

    9. novembar 2016 | 17:49

    Najbitnije je da je izvestaj pozitivan i da Srbija napreduje.

  • Mile

    9. novembar 2016 | 15:35

    Nema stajanja dok se ne otvore sva poglavlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA