Vučićev poziv na razgovor o Kosovu i Metohiji prihvataju SPC, SANU i deo opozicije

Iz SPC poručuju da će Crkva "rado pomoći državnom vrhu", a spremnost da daju svoje mišljenje iskazao je i generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

  • 75

Poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na široki društveni dijalog o Kosovu, koji će započeti u septembru, spremni su da prihvate SANU, SPC i deo opozicije.

Hrvati: Pokušaćemo da rešimo granični spor sa Srbijom, ako ne može tako, idemo na sud

Kako navodi "Blic", deo opozicije prihvata poziv, deo insistira na jedinstvenom stavu o pozivu, a pojedine opozicione stranke od Vučića traže konrektno rešenje.

Vučić je najavio da će poziv da učestvuju u dijalogu dobiti sve relevatne političke stranke, nevladine organizacije, SPC i SANU.

Iz SPC poručuju da će Crkva "rado pomoći državnom vrhu", a spremnost da daju svoje mišljenje iskazao je i generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

- Predsednik Republike učinio bi čast SANU ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temema važnim za naše društvo, pa tako i o KIM - rekao je Anđelković za Novosti.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da će se njegova organizacija odazvati i aktivno učestvovati u domenima koji se tiču ljudskih prava i pravosuđa.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da će odluku o tome da li će prihvatiti poziv doneti posle konsultacija sa svojim timom, ali smatra da je dijalog o svim ključnim puitanjima u društvu neophodan.

Ona smatra da bi bilo dobro da u takvom dijalogu učestvuju sve strukture - od Akademije nauka i umetnosti, univerziteta, civilnog društva, nezavisnih istraživačkih institucija, medija , privrednih subjekata.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Naravno, on podrazumeva i učešće donosilaca odluka, predstavnike vlasti i političke opozicije - napominje Liht.

Kada je reč o opoziciji, šef DSS Milan Jovanović kaže da će prihvatiti Vičićev poziv, uz napomenu da to pitanje ne može da se reši na brzinu, a pojedine partije poput DS, pozivaju Vučića da prvo saopšti konkretan predlog.

- Iako su snage koje su izgubile Kosovo vodile sve vreme besomučnu kampanju protiv demokrata kao izdajnika, čim su došli na vlast nastavili su dijalog, sami sebe nazivajući velikim patriotima i spasiocima. Za razliku od njih tada, mi pozdravljamo nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima - rekao je šef DS Dragan Šutanovac.

Konstantin Samofalov iz SDS smatra da bi opozicione stranke morale da zauzmu jedinstveni stav o Vučićevom pozivu.

- Dakle prvo se u medijima pokrene tema o nekom pozivu, pre nego što on uopšte i stigne. Osim toga, u kontekstu razgovora koji se vode oko zajedničkog nastupa demokratske građanske opozicije na beogradskim izborima, opozicione stranke bi trebalo da dogovore zajedničko delovanje i po svim ostalim važnim pitanjima. Tako smatramo da bi u ove dogovore opozicije trebalo uključiti i zajednički odgvoor na poziv Vučića na razgovore o KIM - napominje Samofalov.

Za lidera Dveru Boška Obradovića trenutna vlast je "već priznala Kosovo", a on kaže da nema problem i da Vučiću to kaže u lice.

- A da li ćemo se odazvati zavisi od odluke predsedništva Dveri - naglasio je Obradović.

Blic napominje da se očekuje da vladajuće stranke odgovore pozitivno i podseća da je lider SPS Ivica Dačić pozvao javnost da uzme udela u ovim razgovorima.

Srpski pokret obnove pružio je punu podršku inicijativi Vučića da se otvori unutrašnji dijalog o Kosovu, jer, kako ističu, to zalaganje predstavlja politiku realnosti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA