≫ 

Evropa se oglasila povodom Kolindine skandalozne izjave kojom negira hrvatsku krivicu

Portal Telegraf.rs pitao je Evropsku komisiju da li priliči najvišem rukovodstvu jedne države članice EU da osporava presudu Međunarodnog suda za ratne zločine

  • 92

Skandaloznom izjavom hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je negirala krivicu tadašnjeg državnog vrha u Zagrebu na čelu sa Franjom Tuđmanom za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, koja je nesumnjivo dokazana presudom u Haškom tribunalu u slučaju "Prilić i ostali". Tim povodom, portal Telegraf.rs pitao je Evropsku komisiju za komentar, da li priliči najvišem rukovodstvu države članice EU da osporava presudu Međunarodnog suda.

Navodna odbrana Hrvatske od velikosrpske agresije čiji je inspirator bio, prema njenim rečima, Slobodan Milošević, praktično je bila lajt motiv ovog obraćanja hrvatske predsednice javnosti.

- Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta ''velike Srbije". Hrvatska nije napala nikoga - rekla je Kitarović u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude haškog tribunala kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor na BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Foto: Tanjug / AP

Povodom ove skandalozne izjave, pitali smo portparola Evropse komisije Maju Kocijančič, kakav je stav EK povodom negativnih kritika hrvatskog državnog vrha u vezi presude Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali", odnosno da li je prikladno da najviše rukovodstvo države članice EU osporava presudu Međunarodnog suda.

Kako je nam je Kocijančič odgovorila, presuda u predmetu "Prlić i ostali" pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od strane Žalbenog veća dovodi do zatvaranja predmeta koji je započeo 2004. godine, a koji se odnosi na tragične događaje.

Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija, mi nismo napali nikoga: Kolinda se oglasila nakon presude tribunala i Praljkove smrti (FOTO) (VIDEO)

- Donošenje pravde i borba protiv nekažnjavanja su osnovni principi. Naše simpatije su sa onima koji su preživeli i onima koji su izgubili svoje najmilije. Dok ne komentarišemo pojedinačne presude, mi u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njen rad. Mi snažno ponavljamo potrebu za punom saradnjom s Haškim tribunalom, kao i njegovim naslednikom Međunarodnim mehanizmom - piše u odgovoru portparolke EK.

Printksin: Tanjug

Dalje navodi da Evropska unija veruje da su sve zemlje u regionu odlučne i posvećene radu na pomirenju, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

- Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da poštuju žrtve tako što promovišu i poštuju ove obaveze - zaključila je Kocijančič.

Kako je vest svetinja, a komentar slobodan, mi smo vam u celosti preneli odgovor iz Brisela. U komentarima ispod teksta, možete napisati, kako vi vidite i tumačite ovaj odgovor EU.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jurs

    30. novembar 2017 | 15:05

    Mislim da sad sve ovo prelazi u neko regionalno ludilo. Srbi krive Hrvate, Hrvati Srbe, jedni i drugi muslimane, to već traje 25 g. Tonemo sve dublje u mržnji jedni prema drugima, ekonomija je propala skroz, ljudi bježe koji mogu iz sve tri države. Ratijemo sa četnicima ustašama, kriv nam je Tito na kraju niti sami više neznamo tko je kriv tko nije..a čini mi se da zapad to dobro koristi, imaju radnu snagu, uvaljuju nam škart proizvode imaju gdje jeftino da ljetuju, a mi se koljemo i raseljavamo sve manje djece, sve više umrlih, nazadujemo iz dana u dan, kad shvatimo ostat će sve pusto samo sa grobovima kojima ionako više neće biti bitno dali su okrenuti prema istoku ili zapadu...

  • Гаврило Принцип

    30. novembar 2017 | 15:01

    Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.

  • Dr.M

    30. novembar 2017 | 14:53

    Niko ne spominje Tuđmanov govor na HRT-u "trebamo prenijeti rat u BiH kako bi oslabili JNA u Hrvatskoj" i to se desilo za dva dana Hrvatske snage prešle su Savu i napravili pokolj u posavini (BiH), u mjestima gdje su živjeli Srbi...i tako je počeo rat u Bosni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA