Sramotan apel pred Vučićev dolazak u Zagreb: Hrvatski voditelj pozvao sve da spuste roletne kad srpski predsednik bude prolazio

Hrvatski kolumnista Gordan Duhaček je za Index.hr ocenio da Aleksandar Vučić još nije ni stigao u Zagreb, a već je pobedio Kolindu i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, jer nisu u stanju da se konstruktivno nose sa ovom posetom

  • 21

Zamenik predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Aleksandar Milošević izjavio je večeras da svako ko želi napredak i poboljšanje odnosa između Srbije i Hrvatske, pozdraviće susret, razgovore i kontakte između srpskog i hrvatskog predsednika, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

ŠTA ČEKA VUČIĆA U HRVATSKOJ: Počasna četa, teški razgovori, protesti, ali i poseta jednom zaboravljenom srpskom stratištu

- Sa druge strane, svi oni koji su protiv tog susreta, jesu oni koji žele da ostanemo u mržnji, neprijateljstvu i da sva ova nagomilana prošlost, u poslednjih 25 godina, ostane gde jeste - u blatu, mulju, ledu i mraku - istakao je Milošević gostujući na TV Pink.

Upitan, kome loši odnosi između Srbije i Hrvatske odgovaraju, on je rekao da je za mnoge ljude rat predstavljao godine njihovog života, navodeći da za mnoge od njih to još uvek traje.

- Odgovara onima koji neće rešenje, koji hoće mržnju, loše ekonomske odnose, nerešenu granicu, Srbiju van EU... - kaže Milošević.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

DOBRI ZNACI ZA USPEH 

On smatra da srpskom i hrvatskom narodu treba doneti dobre vesti, te najavu iz kabineta predsednice Kitarović, da na dnevnom redu neće biti teme izvinjenje za "agresiju" na Hrvatsku i ratna odšteta, komentariše kao dobar znak za one koji žele uspeh.

- Onaj ko želi uspeh krenuće od onoga što se može rešiti, a eventualne nesuglasice treba ostaviti za kasnije. Naši narodi imaju bezmalo bezbroj problema - povratak izbeglica, nestali, suđenja za ratne zločine, nagomilana mržnja i govor mržnje u našim društvima, loši ekonomski odnosi. Ma bilo koje od ovih pitanja da otvorimo i da nešto po njima uradimo to će biti dobro - ukazuje Milošević.

Prema njegovim rečima, razgovori o tim temama trebalo bi da poboljšaju situaciju, "relaksiraju" odnose i donesu sigurnost Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji.

- Hajde da ova lađa krene, da ovaj led razbijemo, ona ćemo negde i doći - zaključio je Milošević.

VUČIĆ "DONOSI" BOLJI POLOŽAJ SRBA U HRVATSKOJ

Upitan da li će nakon Vučićeve posete položaj Srba u Hrvatskoj biti poboljšan, odgovara da se on tome nada i podsetio je da je takvih pokušaja bilo i ranije - sporazumima iz 2004. godine i pokušajima Borisa Tadića i Ive Josipovića 2012. godine.

- Ovo je treća sreća, ne smemo to propustiti - naglasio je Milošević.

On je potvrdio da će Vučić i Kitarović u utorak posetiti Srpsko narodno veće, i istakao da je to prilika za predsednika i predsednicu da javnosti kažu "hej mi smo tu i hoćemo nešto drugačije, nešto bolje, dosta je ovoga".

- Ako samo takvu poruku dobijemo, bićemo zadovoljni - naveo je Milošević.

Statua kralja Tomislava u Zagrebu. Robert Frangeš-Mihanović, 1928-1938. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

ZA ZASTAVE SE NE ZNA ALI ROLETNE DA SE SPUSTE 

Atmosfera u Hrvatskoj, pred posetu Aleksandra Vučića, i dalje je bez konstruktivnih predloga, a najbizarnije što se danas čulo jeste poziv Zagrepčanima da spuste roletne na prozorima tokom posete predsednika Srbije.

U Zagrebu se, takođe, još ne zna da li će tokom Vučićeve posete biti postavljene zastave Srbije.

Hrvatski portal Index.hr je pokušao da dobije odgovor i obratio se Gradu Zagrebu koji ih je uputio na Gradsko komunalno i protokol predsednice Hrvatske. Iz Komunalnog im je rečeno da su oni nadležni samo za postavljanje zastava Zagreba i Hrvatske na stubove javne rasvete, a da je za zastave zemalja čiji predsednici dolaze u posetu zadužen "Kolindin protokol".

Portparolka hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović je, u slučaju Srbije i zastava, samo kratko rekla da ne zna.

Najbizarnije što se ovih dana čulo je poziv voditelja televizije "Z1" sugrađanima da spuste roletne na prozorima u ulicima kojima će proći srpska delegacija kako bi pokazali da "Vučić nije dobrodošao" u Hrvatsku.

I danas se oglasi penzionisani hrvatski general Željko Sačić, koji već danima poziva na proteste zbog posete predsednika Vučića Hrvatskoj. Sačić je, međutim, sada otišao korak dalje, pa je gostujući na jednoj televiziji rekao da Vučićeva poseta mora hitno biti otkazana jer je, kako je kazao, "dolazak tog ratnog zločinca uvreda za ceo narod".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

HRVATSKI KOLUMNISTA: VUČIĆ VEĆ POBEDIO KOLINDU 

Sa druge strane, kolumnista Gordan Duhaček je za Index.hr ocenio da Aleksandar Vučić još nije ni stigao u Zagreb, a već je pobedio Kolindu i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, jer kako kaže nisu u stanju da se konstruktivno nose sa ovom posetom, niti da vode korisnu spoljnu politiku zemlje.

Kolumnista Index-a, koji ne gaji nimalo simpatija prema srpskom predsedniku, kaže da Vučić za razlike od hrvatske predsednice i premijera ima jasnu viziju za budućnost države kojoj je na čelu. Autor smatra da bi za prave hrvatske patriote, a to, kaže, nisu nacionalističke narikače i slični, trebalo da bude izluđujuće to kako je "neko poput Vučića maestralno nadigrao Kolindu i Plenkovića i uspeo da odnese političku pobedu oko svoje posete Zagrebu i pre nego što je došao".

Konstatuje da je sve te promašaje najavilo nedavno prepucavanje sa notama zbog izložbe koju je Srbija u Njujorku otvorila u Jasenovcu, umesto da je, kaže, razumna hrvatska spoljna politika to sama učinila na Dan sećanja na holokaust.

- Razumna hrvatska vlada bi čak Srbiji ponudila saradnju na postavljanju takve izložbe, čime bi se još efikasnije neutralizovala mitomanija oko 700.000 ubijenih Srba u ustaškom logoru smrti - navodi autor koji pita: kako to očekivati od vlade, kojoj je trebalo devet meseci da ploču s kvislinškim pozdravom makne iz Jasenovca?"

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. februar 2018 | 23:21

    Da covek ne poveruje. Teski primitivizam. U kojem veku su oni ostali zarobljeni.

  • boki

    10. februar 2018 | 23:32

    Hrvati mogu da nam oproste sve zlocine koji su pocinili nad Srbima ali uspeh srpski nemogu.Sa njima treba zauvek rascistiti i nikada netreba im verovati.Zadojeni i alergicni na slovo S,a kad im spomenes Srbi oni se gube u vremenu.

  • Srbich

    10. februar 2018 | 23:16

    i treba da se stide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA