Da li EU planira sabirne centre za migrante u Srbiji: Stigao je odgovor iz Brisela

Evropski komesar je rekao da je na vrhuncu migrantske krize EU obezbedila 107,4 miliona evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u suočavanju s migracionim pritiskom

  • 21

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da u Evropskoj uniji nema planova da u Srbiji budu prihvatni centri za migrante.

4 godine nam je trebalo za 14 poglavlja! Izračunali smo kada bismo ovim tempom postali deo EU

Avramopulos je u intervjuu Politici rekao da EU o osnivanju migrantskih centara u Africi ili na evropskom tlu, ali van EU, nije razgovarala ni s afričkim državama ni sa zemljama Zapadnog Balkana.

Na pitanje da li postoji plan u EU da takvi centri budu na teritorije Srbije, Avramopulos je rekao "ne, nikako".

- Dozvolite mi da kažem da je region Zapadnog Balkana jedan od najjačih partnera EU u rešavanju pitanja neregularne migracije. Naša saradnja do sada, politički ali i operativno, dala je rezultata na svim nivoima. Srbija je igrala i nastavlja da igra veoma važnu ulogu u ovom nastojanju - rekao je Avramopulos.

Avramopulos sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem - Foto: ec.europa.eu

Evropski komesar je rekao da je na vrhuncu migrantske krize EU obezbedila 107,4 miliona evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u suočavanju s migracionim pritiskom.

- Srbija je značajan korisnik ove finansijske, ali i političke i operativne podrške - rekao je Avramopulos.

On je rekao da je od 2007. Zapadnom Balkanu dodeljena podrška u vezi s migracijama od 208,6 miliona evra za poboljšanje granične kontrole i uslova za prihvat azilanata, uskladjivanje sa standardima EU, kao i za zaštitu i pomoć migrantima i izbeglicama u regionu.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    28. jun 2018 | 11:58

    Preskočite nas ovog puta. Ne treba nam finansijska podrška, ne trebaju nam migranti. Ako vam trebaju, vodite ih kući, ionako ste ih svojom vekovnom politikom pljačkanja doveli u situaciju da više nemaju izbora već da vam zakucaju na vrata.

  • Jeretik

    28. jun 2018 | 12:01

    Srbija je vec postala "Sabirni centar " - Dusana Kovacevica ..

  • @Kiki

    28. jun 2018 | 13:36

    Ne razumem kako može nama da komanduje E U Pa mi nismo članovi te zajednice E ja do sad mislio da smo nezavisni! Kako sam se zajebao Ha ha ha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA