≫ 

Srpski upravljački tim uskoro završava predlog Statuta Zajednice srpskih opština: Sve gotovo u naredne tri nedelje?

- Sve vezano za statut Upravljačkog tima po sporazumu treba da se predstavi mešovitom komitetu u Briselu, u čijem radu i odlučivanju učestvuje Beograd - rekao je Marko Đurić

  • 21

Srpski upravljački tim koji piše predlog statuta Zajednice srpskih opština radi punom parom i svoj posao završiće do 4. avgusta kada bi u Briselu trebalo da se sastanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Vučić kod Makrona dan uoči nastavka pregovora u Briselu: Može li francuski predsednik da utiče na tok dijaloga i pritiske sa Zapada?

- Sve vezano za statut Upravljačkog tima po sporazumu treba da se predstavi mešovitom komitetu u Briselu, u čijem radu i odlučivanju učestvuje Beograd. To je razlog zašto Priština od svega ovog beži - kaže Đurić za Politiku i naglašava da će srpski upravljački tim ispuniti svoju obavezu.

I dok je četvoročlani srpski tim zasukao rukave u poslednja tri i po meseca, Priština bar zvanično nije predstavila šta radi njen tim. To je razlog zašto je prištinski dnevni list „Zeri” pre dva dana objavio da je srpski upravljački tim prosledio kosovskoj vladi svoj nacrt statuta, što su kategorički demantovali predstavnici Srba u tom timu.

- To znači da naš upravljački tim radi kako treba. Nervira ih što rade sve o tekstu sporazuma koji bi u Prištini želeli da zaborave. Uostalom oni ne pišu po sporazumu. To radi samo srpski upravljački tim - naglasio je Đurić.

Srpski upravljački tim će ispuniti svoju obavezu-Foto: Tanjug/Tanja Valic

Isti medij, pozivajući se na izvore i iz kosovske vlade piše da je Upravljački tim privremenim kosovskom institucijama predao nacrt statuta ZSO, koji je, kako kažu, u surotnosti sa kosovskim zakonima i preporukama kosovskog Ustavnog suda, te da zbog toga on neće biti prihvaćen.

Izvori iz kosovske vlade su navodno za Zeri potvrdili da je Upravljački tim sastavio, kako navode, protiustvani i protivzakonski nacrt za Asocijaciju/ZSO i da je to razlog što ga neće prihvatiti.

- Poslove na izradi nacrta statuta Zajednice obavlja u skladu sa mandatom koji mu je poveren briselskim dogovorima i radni tekst nacrta će predstaviti, onako kako je predviđeno, u Briselu, prvo odborima za imlementaciju Beograda i Prištine, a zatim i u dijalogu na visokom nivou - navodi se u saopštenju.

Međutim, srpski Upravljački tim za formiranje ZSO odbacio je kao netačno pisanje prištinskih medija da je predao privremenim kosovskim institucijama nacrt statuta. Ističu da su im samo prosledili izveštaj o njihovom dosadašnjem radu.

- Upravljački tim se u svom radu oslanja na rezultate briselskog dijaloga i Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi - navodi se u jučerašnjem saopštenju srpskog Upravljačkog tima i dodaje da su o tome obaveđšteni predstavnici OEBS-a.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe tokom slave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    13. jul 2018 | 00:57

    Nadam se da ce se to uskoro formirati i dati malo mira svima.

  • hm

    12. jul 2018 | 17:08

    Statut ce biti gotov, iako to smeta Pristini

  • Stojan

    12. jul 2018 | 17:04

    Sve čestitke našem timu. Odgovorno, uspešno i spremno izvršavaju povereni zadatak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA