Želimo da saznamo detalje o montiranom suđenju i gde je sahranjen: Dražin unuk za Telegraf o zahtevu Amerikanaca da se otkrije istina o stradanju njegovog dede

Prve reakcije na zahtev Amerikanaca da se objave dokumenta o Draži Mihailoviću

  • 81

Dražina porodica, ali i građani Srbije, žele da znaju detalje o montiranom suđenju, kao i o mestu gde je streljan i sahranjen general Mihailović, rekao je za Telegraf.rs, unuk vođi JVuO i četničkog pokreta, Vojislav Mihailović, povodom zahteva koji je američki kogresmen Ted Po uputio premijerki Ani Brnabić, a u koji je naš portal ekskluzivno imao uvid.

Koopredsedavajući srpskog Kokusa u američkom Kongresu, kongresmen Ted Po iz Teksasa uručio je u sredu 25. jula pismo premijerki Srbije Ani Brnabić.

Ted Po i Ana Brnabić - Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

U pismu, u koje je Telegraf.rs ekskluzivno imao uvid, Po traži da se objave dokumenta vezana za suđenje i pogubljenje vođi JVuO i četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću.

- Raduje me interesovanje američkog Kongresa za skidanje vela tajne oko ubistva mog dede, koji je bio najodlikovaniji srpski oficir i prvi borac protiv fašizma u porobljenoj Evropi u Drugom svetskom ratu. Takođe i njihov stav da buduće generacije Srba i Amerikanaca treba da uče o njegovom herojstvu prilikom borbe protiv nacista i spašavanju više od 500 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata - rekao je za naš portal unuk Mihailovića, Vojislav.

Vojislav Mihailović - Foto Marko Todorović

Vojislav Mihailović, koji je i potpredsednik POKS-a, nada se i da je ovo vesnik promene američke politike prema Srbiji, a koja jeod 1991. godine, kako nam je rekao, bila nasilnička, puna nepravdi i grešaka.

- Srbija i Amerika su uvek bile na istoj strani u velikim svetskim ratovima, dve zemlje su odlično sarađivale, a najbolji svedok toga je upravo Draža Mihailović. Devedesetih godina prošlog veka je američka politika skrenula sa puta prijateljstva i dala podršku onima koji su krenuli u razbijanje Jugoslavije, države koju su stvorili SAD i sile pobednice u Prvom svetskom ratu. Nadam se da će i zvaničnoj američkoj administraciji primer Draže otvoriti oči, kao što je otvorio Kongresu SAD i da će Amerika promeniti svoju politiku prema Srbima - istakao je Mihailović.

Zahtev američkih kongresmena snažno podržava i SPO, koji baštini tekovine Ravnogorskog pokreta, rekao je za naš portal Aleksandar Čotrić, potpredsednik ove stranke.

- To je u skladu sa onim za šta se SPO zalaže od 1990. godine. Mi smo tu inicijativu više puta upućivali nadležnim državnim organima, da se otvori ti dokumenti koji se odnose na suđenje i ubistvo generalu Mihailoviću - izjavio je Čotrić za Telegraf.rs.

Draža Mihailović - Foto: Wikimedia

Čotrić je podsetio da je Mihailović za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je poslednje posthumno dodelio američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine. Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena za „organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju“, kao i za „spasavanje američkih avijatičara“.

- Mi istovremeno tražimo da se otvori svi arhivi tajnih službi, kako bi se rasvetlili i drugi zločini počinjeni od septembra 1944. godine na teritoriji Srbije, a koje je počinio komunistički režim - kazao je potpredsednik SPO.

On se nada da će ova inicijativa da da rezultat, uz napomenu da smo jedna od retkih bivših komunističkih država koja nema zakon o otvaranju tih dokumenata.

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    31. jul 2018 | 14:12

    I ja bih voleo, unuce Drazino, da saznam gde je moj deda sa celom porodicom sahranjen (ako je) koje su cetnici zaklali u Maloj Ivanci selo Popovice.

  • Bannne

    31. jul 2018 | 14:45

    Ovo nije slucajno, i danas posle toliko godina i stradanja, ovi nasi prijatelji, kao brinu o ne znam cemu, otkopavaju kosti, da bi nas i dalje delili, na partizane i cetnike.

  • Mića iz kafića

    31. jul 2018 | 13:41

    Moli se Ujka Sem da nam i zvanično dostavi spisak onih koje bi trebali proglasiti za heroje i slaviti ih. Ma da ne lutamo i da slučajno ne proglasimo za heroja i nekoga ko im nije po volji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA