≫ 

Gospodar Kosova o organizovanju nereda u selu Banje, ubistvu Ivanovića i gde bi se završio novi sukob: Pitali smo ga da li je ubijao za OVK

Prvi intervju za jedan srpski medij, Kadrija Veseljija, zvanično predsednika Skupštine Kosova, nezvanično čoveka iz senke čija reč je presudna u donošenja odluka

  • 94

U javnosti Srbije je označen kao "Gospodar Kosova". U prvom intervjuu za jedan srpski medij, Kadri Veselji, zvanično predsednik Skupštine Kosova, nezvanično čovek iz senke čija reč je presudna u donošenja odluka, za Telegraf.rs je govorio o poseti predsednika Aleksandra Vučića pokrajini i da li stoji iza organizovanja blokada i nereda. Pitali smo za stav o razgraničenju, ali i da li je američki čovek?

Kako vidi budućnost odnosa Srba i Albanaca, ali i zašto je pretio da će osvojiti Niš? Zanimaće vas šta je rekao o ubistvu Olivera Ivanovića, ali i kakav je njegov odgovor na pitanje, da li je ubijao u ratu na Kosovu.

Kada će biti promenjen Ustav i da li će se referendum o Kosovu poklopiti sa tim: Kuburović o ključnim promenama u pravosuđu, napadima na advokate i slučaju Sare Vidak (VIDEO) (FOTO)

  • Vlada ubeđenje da ste američki čovek na Kosovu. Džon Bolton, savetnik predsednika Trampa, ali i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat su rekli da će podržati direktni dogovor Beograda i Prištine. Stiče se utisak da ne podržavate predlog Hašima Tačija o korekciji granica?

- Ja sam državljanin Kosova koji visoko ceni i podržava jake odnose koje naša zemlja neguje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi član našeg Ustava navodi da je Republika Kosovo nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i nedeljiva država. Štaviše, jedan od glavnih principa platforme Vlade Kosova o dijalogu sa Srbijom iz marta 2011. godine jeste da je suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosova neprikosnoven, neotuđiv i nedeljiv i kao takav ne može biti predmet pregovaranja.

Zbog toga podržavam postizanje direktnog sporazuma izmedu Beograda i Prištine, koji vodi ka međusobnom priznavanju obeju zemalja i pristup Kosova u UN, ali istovremeno poštuje teritorijalni integritet Kosova.

  • Da li to znači da ste ustali protiv bivšeg partijskog šefa, pošto ste Demokratsku partiju Kosova nasledili od Tačija, aktuelnog predsednika Kosova?

- Čvrsto sam podržavao suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo pre nego što sam postao vođa Demokratske partije Kosova, to ostao sam i sada, kada vodim partiju. Nisam se promenio kada je u pitanju poštovanje granica naše države i ustav koji ih definiše.

Kadri Veselji - Foto: Promo
  • Ukoliko SAD kažu da je korekcija granica rešenje, da li ćete podržati takav dogovor?

- Ja sam predsednik Skupštine Kosova koji predstavlja ljude na Kosovu koji imaju konačnu reč o bilo kojem predloženom sporazumu između Srbije i Kosova.

Ponosan sam što moja zemlja ima jaku vezu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naporno ću raditi da Kosovo postane najbliži saveznik SAD u regionu Balkana.

  • Kako Vi onda vidite očekivani konačni sporazum Beograda i Prištine?

- Vidim kao pravno obavezujući sporazum između naše dve nezavisne države. To će rezultirati uzajamnim priznavanjem i obezbediti osnove za dugotrajan mir između naše dve zemlje.

Takav sporazum će omogućiti Kosovu da postane član UN-a i drugih međunarodnih organizacija i ubrzaće proces integracija u EU za obe naše zemlje. Naravno, uz ovaj sporazum Srbija će se brže kretati u procesu evrointegracija.

  • Ali, ako čvrsto ostajete pri stavu da je nezavisnost Kosova završen proces i da samo Beograd treba da prizna Kosovo, kako onda mislite da do dogovora dođe kada Beograd neće pristati na taj stav?

- Beograd je na početku imao stav da neće biti nikakvih razgovora sa Vladom Kosova, ali se to promenilo, sa početkom dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU.

Tokom proteklih sedam godina prešli smo dug put u našim odnosima i potpisali i sproveli brojne sporazume o različitim sferama života, od energetike, telekomunikacija, transporta i katastra do oblasti pravde, upravljanja granicama i regionalne saradnje.

Zato sam optimista i verujem da naše zemlje mogu imati mirnu budućnost i da sa malo napora na obe strane možemo postići sporazum koji će pružiti solidnu osnovu za dobrosusedske odnose.

Kadri Veselji - Foto: Promo
  • Zašto se onda uopšte pregovora?

- Golda Meir, bivša premijerka Izraela, govorila je da je jedina alternativa ratu mir i da su jedini put za mir pregovori. Naš region, naše nacije su previše propatila od rata iz skorašnje prošlosti.

Naša deca zaslužuju mirnu budućnost, ona ne bi trebalo da dožive ono što je naša generacija prošla. Istorija nas je naučila, često tragično, da je suprotnost pregovorima rat.

Zbog toga nema bolje alternative od dijaloga, od pregovora. To dugujemo našoj deci.

  • Često iz Južne Mitrovice šaljete poruke da je taj grad srce Kosova. Situacija na terenu kaže da je taj grad podeljen. Kako onda, osim silom, mislite da ostvarite efektivnu vlast u tom gradu i uopšte na Severu Kosova?

- Mitrovica je srce Kosova. Žao mi je što to čujem na Balkanu, nakon svega što smo prošli, da još uvek postoje mnogi koji silu vide kao jedini način da se postigne politički cilj.

Mislim da ne moramo gledati daleko za modele ponovnog ujedinjenja. "Sporazum na Veliki petak", koji je potpisan pre 20 godina u Severnoj Irskoj, nije doneo samo stabilan mir, već je takođe doneo pomirenje i ponovno ujedinjenje gradova i zajednica koje su se podelile duž sektorskih linija.

Belfast, Deri i drugi gradovi koji su nekad bili podeljeni, sada izgledaju kao jedinstveni gradovi i grade mostove i ruše zidove koji su razdvajali različite zajednice. Stoga mislim da Mitrovica može i postaće zajednički ujedinjeni grad.

Ovo nema veze sa formalnim aranžmanima lokalne uprave, već sa mirnim zajedničkim suživotom i saradnjom svih koji žive u gradu.

Veselji sa jednog od svojih obraćanja u Mitrovici - Printskrin: Vimeo/Ekonomia Online
  • Nisu Vam nepoznate ni pretnje, poput one da se Albanci neće zaustaviti do Niša. To sigurno ne doprinosi stabilizaciji situacije?

- Sve deklaracije koje izazivaju nesigurnost i nestabilnost ne doprinose poboljšanju situacije. Ako pročitate moju izjavu, pročitajte to u kontekstu izjava visokih srpskih zvaničnika. Samo dan pre godišnjice masakra u Račku, načelnik srpskih oružanih snaga pretio je da će osvojiti i ponovo se vratiti na Kosovo.

Bio sam vrlo jasan u svojoj izjavi da Kosovari žele mir i prosperitet. Ali niko ne treba da misli o povratku na Kosovo da ubija nevine ljude, civile, i da se ne uzme u obzir naš odgovor.

Ako sukob ponovo počne, ako neko pokuša da ponovo podstakne sukob, on se ne bi zaustavio samo sa Kosovom. Kosovo ne bi bilo jedino bojno polje.

Ali opet, ne govorim o sukobima, želim da pošaljem poruku mira i moja izjava je jasna da Kosovu i Srbiji treba mir, prosperitet i da razmišljamo o budućim generacijama da integrišu naše dve nezavisne zemlje u Evropsku uniju. To je moja poruka svim ljudima u Srbiji.

Pominjanje Niša ima istorijski kontekst. Oko 300.000 Albanaca proterano je sa svojih autohtonih teritorija u Srbiji 1878. godine. Dokaz za ovo, možete pronaći u mnogim knjigama koje su objavljene u Srbiji. Samo pomislite na porodična imena mnogih porodica na Kosovu, kao što su Toplica, Kurshumliu, Statovci. Sva ova porodična imena su sela na području Niša.

  • Kako posle takvih izjava Srbi na Kosovu mogu da Vam veruju da će biti bezbedni i da mogu slobodno da žive?

- Srpska zajednica Kosova živi bezbedno i slobodno u svojoj državi i uživa najviše standarde zaštite manjina koje se mogu naći u Evropi. Činjenice pokazuju da međuetničko nasilje na Kosovu skoro ne postoji poslednjih godina.

Zahvaljujući dijalogu u Briselu, svakog dana su sve bolje integrisani na svim nivoima u institucije Republike Kosovo. Mislim da su moje izjave imale uticaj uglavnom u Srbiji, gde ima mnogo njih koji negiraju zločine počinjene u prošlosti i još uvek igraju na kartu žrtve Miloševića.

Veselji je predsednik Skupštine Kosova - Foto: Profimedia
  • Da li može doći do istorijskog pomirenja Srba i Albanaca?

- Verujem da je pomirenje između Albanaca i Srba ostvarivo i da će proces evropskih integracija omogućiti našim narodima da mirno žive zajedno. EU je projekat izgradnje mira koji je postepeno transformisao Evropu iz kontinenta rata u kontinent mira i nije slučajno da je norveški Nobelov komitet u 2012. godini dodelio EU Nobelovu nagradu za mir.

Nastanak EU polazi od istorijskog pomirenja između Francuza i Nemaca. Francuska i Nemačka su zemlje sa duboko ukorenjenim istorijskim neprijateljstvom koje su vodile tri razarajuća rata između 1870. i 1945. godine, a njihov primer može poslužiti kao ohrabrujući model za pomirenje između Republike Kosovo i Republike Srbije.

  • U srpskoj javnosti ste označeni kao “Gospodar Kosova”, dok krugovi u Prištini kažu da volite da vladate iz senke. Kako Vi komentarišete ove epitete?

- Ne povlačite paralele između Kosova i Srbije. Na Kosovu su to pitanja svakodnevne politike, a u Srbiji su ti napadi, epiteti, politički motivisani mržnjom, istom propagandom koja me je optužila otkad sam bio tinejdžer, koja je optužila moju porodicu različitim lažnim optužbama.

Ponavljam da treba razmišljati i pričati o miru, vladavini prava i mnogim drugim stvarima koje su u korist života građana.

  • Da li strahujete od rada Specijalnog tužilaštva za ratne zločine OVK?

- Ponosan sam što sam jedan od osnivača OVK. Svi smo ponosni na izazove kroz koje smo prošli zbog naše slobode. Želim da bude sasvim jasno, da svaku sumnju ili optužbe ćemo razjasniti preko pravosudnog sistema Kosova. Mi smo najtransparentnija zemlja za ova pitanja. Specijalni sud ima mandat da deluje na Kosovu. Za to smo glasali u Skupštini Kosova, na osnovu zakona i ustava naše zemlje.

Istovremeno, Srbija treba imati u vidu i treba da razmišlja o svojoj budućnosti, zajedno sa onim što su uradili nevinim civilima tokom devedesetih, pod vođstvom Miloševića. Imamo stotine masovnih grobnica, ubijene dece, nevino pogubljenih starih i mladih ljudi, a niko nije preuzeo nikakvu odgovornost za ove okrutne radnje.

Barem radi sopstvene budućnosti, Srbija bi trebalo da se izvini zbog zločina počinjenih na Kosovu. Pravosuđe će raditi i učiniti da se svi oni, koji su počinili zločine na Kosovu, suoče sa pravdom.

Arhivska fotografija terorista iz OVK - Foto: Profimedia/AFP
  • Prema podacima bezbednosnih službi Srbije još početkom devedesetih godina prošlog veka priključili ste se paravojnim formacijama koje su napadale i ubijale pripadnika državnih organa. Postoje Vaše fotografije sa puškom u ruci, kao i u uniformi. Da li ste ubijali?

- Pretpostavljam da će i dalje biti potrebno mnogo vremena da Srbija odbaci militarizovanu taktiku Miloševićeve ere tokom devedesetih. Miloševićev uspon autoritarne vladavine je počeo na Kosovu 1987. godine, gde je lažno tvrdio da su lokalni Srbi ugroženi tzv. albanskim terorom.

Kroz ovu taktiku propagande viktimizacije opravdao je uklanjanje autonomije Kosova i državnu represiju. Uzeli smo oružje 10 godina kasnije, tek kada je ugnjetavanje postalo nepodnošljivo i kada su sva mirna sredstva za rešenje iscrpljena.

Prvi izbor Albanaca na Kosovu bio je mirni otpor, ali nakon dugogodišnjih nenasilnih napora i izostanka sluha, morali smo da pribegnemo oružju kako bismo ostvarili svoja legitimna prava.

  • Kažu jednom obaveštajac, uvek obaveštajac. Da li je ŠIK, nekadašnja tajna služba OVK, i dalje glavna struktura na Kosovu, koja kontroliše glavne tokove novca?

- Izraz naveden u ovom pitanju pokazuje da gledate previše filmova o Džejmsu Bondu. I Kosovski zaštitni korpus, kao i naša Nacionalna obaveštajna agencija, ŠIK, koju sam vodio, proistekli su od strane Oslobodilačke vojske Kosova nakon oslobođenja Kosova.

Ove institucije su prestale da postoje nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine. Novostvorena Republika Kosovo je stvorila Kosovske bezbednosne snage, kao i Kosovsku obaveštajnu agenciju. Ostatak pitanja je fikcija.

Haradinaj, Tači i Veselji - Foto: president-ksgov.net
  • Da li stojite iza organizovanja blokada puteva ka selu Banje, u opštini Srbica?

- Ne verujte mnogo tome šta kažu vaši zvaničnici i medijskim špekulacijama. Tog dana je bio građanski protest, članova porodica koje su izgubili svoje najmilije u ratu, dece, žena i starijih osoba. Još uvek žive u tuzi i sve što oni žele je izvinjenje.

Vučić ne bi trebalo da slavi mesara Balkana, Miloševića. Umesto toga, trebalo je da iskoristi ovu priliku da se izvini zbog zločina koje su počinili Srbi tokom ere Slobodana Miloševića.

  • Da li podržavate blokade puteva i nasilje koje se dogodilo prošle nedelje?

- Nije bilo nasilja. Niko nije povređen i ništa nije oštećeno. Kosovo i njegovi građani su za slobodno kretanje i za otvorenu komunikaciju bez napetosti među ljudima na Balkanu.

Ali mi takođe razumemo bol građana čiji su članovi porodica ubijeni. Za vašu informaciju, srpski stanovnici tog sela žive mirno i bez problema sa svojim susedima Albancima. Štaviše, opština i Vlada Kosova često posećuju i ulažu u to područje više nego ikada ranije u putnu infrastrukturu, kao i u sve ostale oblasti sa srpskim življem, više nego što bi Srbija mogla da uloži.

Zapravo, Srbija ulaže novac na Kosovu u naizgled paralelne institucije, koje su često piramide organizovanog finansijskog kriminala, koji se zatim vraća u Srbiju, gde su srpski političari u Beogradu stalno uključeni, bez obzira ko je na vlasti.

Protest i blokada puta ka selu Banje - Foto: Tanjug/Rade Prelić
  • Da li je poseta predsednik Vučića pokazala da je na Kosovu došlo do razgraničenja na terenu, s obzirom na opštine koje je posetio?

- Kosovo i Srbija, kao dve nezavisne države, postići će dogovor o normalizaciji odnosa između naših zemalja. To znači priznavanje Kosova kao države.

To podrazumeva integraciju Kosova u UN, NATO i EU kao nezavisne države proglašene 17. februara 2008. godine i međunarodno priznate od preko 110 zemalja.

Naravno, to takođe podrazumeva put Srbije ka evropskim integracijama, bilo da je to cilj ili ne.

  • Kako komentarišete Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici?

- Kosovo, moja zemlja, dozvolila je i obezbeđivala posetu predsednika Vučića. Očekivali smo od njega da prenese više poruka pomirenja i mirovnih poruka, barem onih koje je obećao našim partnerima u Briselu.

Njegov emotivni govor, ispunjen pozivom na nastavak mržnje, nije ga prikazao kao umerenog predsednika, niti pomaže državljanima Srbije u Republici Kosovo, već ih povređuje.

Poštujemo Srbiju kao suverenu i nezavisnu državu, poštujemo i pravo srpskih institucija, ne mešajući se u naše unutrašnje poslove, da brinu o državljanima Srbije na Kosovu, kao što ćemo se mi pobrinuti za građane Preševske doline. Zahtevamo da se ista prava koja su data kosovskim Srbima daju i albanskim građanima u Srbiji, odnosno u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Još uvek se suočavaju sa nedostatkom osnovnih udžbenika na albanskom jeziku, kao što je Bukvar. Ove knjige blokiraju srpske institucije. Vlada Srbije nastoji nametati istoriju, učenjem istorije pune mržnje za albanski identitet i predstavljanjem albanskog nacionalnog identiteta kao nasilnog.

To su sve stvari o kojima treba predsednik Srbije da razmisli. Da dođe do pomirenje između naroda u završnoj fazi dijaloga i istovremeno priznavanje Kosova od strane Srbije.

Vučić u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Marko Jovanović
  • Neki mediji u Srbiji nedavno su povezali atentat na Olivera Ivanovića sa Vama i drugim kosovskim liderima. Kako komentarišete ovo?

- Svedoci smo iste rutine manipulacije i etiketiranja u srpskom javnom diskursu. Ova optužba ne pomaže da se pronađe istina; naprotiv, tendencija počinilaca zločina je da izbegnu neizbežno! Kosovski Srbi ne veruju u to i bez sumnje će ovaj oblik manipulacije stvarati nesigurnost za naše srpske građane.

Očigledna je tendencija jednog od naručilaca ovog krivičnog dela i koji je očigledno povezan sa političkim krugovima u Srbiji, odstupanje od istine. Ovaj oblik manipulacije neće uspeti. Ovo je totalno besmislica i sramota.

Uveren sam u kapacitete naše policije i tužilaštva da istraže ovaj grozan zločin. Do sada nam je istraga pokazala da su svi putevi sumnje vode u Srbiju. Nema sumnje da su naručilac i počinioci atentata Srbi. A nedavna reakcija medija koji su pod političkom kontrolom u Srbiji je jasan dokaz.

VIDEO: Vučić nije iznenađen blokadama puta ka Banjama 

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mamo

    17. septembar 2018 | 19:31

    Po čemu je on gospodar Kosova, po nasilju, ubijanju i teroru.

  • Mare

    17. septembar 2018 | 15:49

    Nećeš ti moći još dugo da izbegavaš pravdu,čim vas Amerikanci napuste završićeš ti u zatvoru!

  • Pavle

    17. septembar 2018 | 15:50

    Veselji jedno misli, drugo radi, trece govori .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA