Avram je pravi heroj: On punih 48 dana pliva Dunavom, i želi da stigne do Crnog mora

Mnogo je i voziti se 2.860 kilometara, a kamoli plivati, zato je Avram pravi heroj

  • 2

Rumun Avram Janku koji već 48 dana pliva Dunavom, od planine Švarcvald, sa željom da za 60 dana od dana polaska prepliva ceo njegov tok do sliva u Crno more, danas je u popodnevnim satima stigao na novosadski Štrand.

I Srbija ima svoje Maldive: Na dva sata vožnje od Beograda nalazi se pravi raj za sva čula! (VIDEO)

U ovu avanturu upustio se 20. juna kada je ušao u Dunav u podnožju Švarcvalda, a od tada je, plivajući prošao kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku, sa željom da prepliva ceo njegov tok u dužini od 2.860 kilometara za 60 dana i uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

- Rumunija je ušla u Evropsku uniju pre 10 godina i to je jedan od razloga zbog kog sam se odlučio na ovaj poduhvat, jer Dunav, koji prolazi kroz 10 zemalja i četiri prestonice, na neki način ujedinjuje čitavu Evropu - rekao je Avram Janku i dodao da mu je drago što je u Novom Sadu odakle će plivajući "pravo" ići kući.

Kaže da se oseća dobro, da je u Nemačkoj i Austriji bilo veoma teško, da je nailazio na mnogobrojne izazove, ali veruje da može stići do cilja.

Foto: Petar Lazović

- U decembru sam počeo treninge kako bih bio spreman za ovaj poduhvat. Juče sam plivao 53 kilometra, a danas do Štranda 34 i moram reći da je Dunav u Srbiji mnogo prijatniji nego u Nemačkoj i Austriji, ali ne dozvoljavam da me vreme ometa, važno je da stignem do cilja - istakao je Janku, koji je inače bibliotekar.

On je rekao da svojim podihvatom želi da pošalje poruku da ograničenja koja ljudi postavljaju pred sebe mogu da se prevaziđu.

- Plivajući imam priliku da uživam u svim lepotama koje Dunav pruža i želim da skrenem pažnju da to trebamo da ga očuvamo. Drago mi je što sam danas ovde, Srbija i Rumunija i Novi Sad i Temišvar su partneri koje povezuje pre svega kulturna saradnja - naveo je Janku i dodao da je sledeća stanica Beograd.

Foto: Petar Lazović

Dobrodošlicu u Novi Sad, u ime domaćina, poželeo mu je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, poručivši da je heroj, jer se usudio da se uhvati u koštac sa Dunavom, koji, kako kaže, može biti nepredvidiv.

- Mnogo je i voziti se 2.860 kilometara, a kamoli plivati, zato je Avram pravi heroj. Pre njega je to pošlo za rukom Slovencu i Kanađanki, ali oni su imali plivačku opremu za razliku od Avrama, koji pliva bez kombinezona i peraja - rekao je Petrović.

Pored sportskog, po njegovim rečima, ovaj događaj ima i privredni i turistički značaj, te šalje i drugačiju poruku, poruku saradnje između gradova podunavskih regija.

- Želimo mu da prenese slavu Rumunije, iskrenog prijatelja Srbije, ali i Temišvara, već 12 godina grada-pobratima Novom Sadu, a važno je reći i da su Novi Sad i Temišvar gradovi nosioci titule Evropske prestonice kulture za 2021. godine - kazao je Petrović.

Pomoćnica otpravnika poslova rumunske ambasade Mihaela Osorio je izrazila zadovoljstvo zbog uspeha plivača i njegovih dosadašnjih preplivanih kilometara i naglasila da se nada da će uspeti u svojoj nameri da njegov rekor bude ubeležen u Ginisovoj knjizi rekorda.

Rumunski bibliotekar je poznat po tome jer je uspeo da prepliva kanal Lamanš, plivajući 18 sati bez prekidanja i prelazeći 62 kilometara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђура

    8. avgust 2017 | 06:54

    Лако је низводно,нек се врати узводно.

  • Toki

    8. avgust 2017 | 22:59

    Pa ako si tolko pametan probaj ti malko nizvodno da vidim dokle bi stigo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA