Prijatelji su mu ispunili životnu želju: Goran je vezan za invalidska kolica, ali to ga nije sprečilo da se vine u oblake (FOTO)

U životu je najvažnije ne odustati od svojih snova i da ne postoje granice osim onih koje sami sebi postavljamo

  • 3

Goran Todorović, poznatiji kao Faca, bivši pripadnik 63. Padobranske brigade Vojske Srbije koji je doživeo nesreću 2003. godine kada je pao sa visine od 1200 metara nakon što mu se umrsio padobran i ostao vezan za invalidska kolica, ponovo je dokazao da volja za životom pobeđuje sve nedaće, kada je nedavno leteo glajderom.

Zabranjeno kupanje za pse i invalide: Šokantan odgovor majci koja je svog sina u kolicima želela da odvede na bazen (FOTO)

Početkom godine Faca je i učestvovao u obuci za ronjenje osoba sa invaliditetom.

- Nakon jedne vrste adrenalinskog uživanja, uz najbezbednije padobrance i ronioce iz Srbije i Slovenije, na redu je stiglo i da zakoračim put oblaka. Želeo sam da plovim slobodnim nebom, na nov način. I kao što to uvek biva, ni jednu stvar ne možeš uraditi bez ljudi koji su spremni da ti vrate osmeh na lice. Da makar na trenutak izbrišu svu onu patnju i težinu borbe koja se godinama nosi - kaže Todorović.

Nakon razgovora sa njegovim dobrim prijateljem, Petrović Zoranom Gugijem, vrsnim paraglajderistom i članom Srpske reprezentacije, brzo je sve bilo pripremljeno za tandem let glajderom.

- Čim mi je Gugi javio da su povoljni uslovi da se dignemo put visina, došli su po mene na VMA i krenuli smo prema Ljigu. U toku putavanja stalno smo gledali put neba. Krenuli smo do Planinarskog doma na Rajcu, a na vrh uzletišta ugledali smo malu grupu koja se sprema da poleti. Negde oko 13 časova, krenulo je opremanje, priprema i objašnjenje svega u vezi sa letenjem. Nekoliko momaka pomoglo mi je da se vinem - nastavlja naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Faca naglašava da je u životu najvažnije ne odustati od svojih snova i da ne postoje granice osim onih koje sami sebi postavljamo.

- Uzlet glajderom zahteva da osobe potrče niz planinu, to sam nisam mogao, ali su dobri momci sve učinili da ta vrsta invaliditeta bude izbrisana i ne spreči da zakoračimo put neba. A onda let, opuštanje i uživanje. Iznad tebe nebo, plavo, čisto i slobodno. Ispod moja Srbija, planine i polja koja dušom i bojama odišu. Uvek me podsete zašto nikada ne treba odustati od svojih snova - naglašava Goran.

Foto: Privatna arhiva

- Tog dana leteli smo u tandemu. Moj pratilac i veliki prijatelj, Zvone Momirski iz Zrenjanina, slepo invlaidno lice Slavoljub Epifanić i ja. Visina uzletanja je bila 700, a dostigli smo 1200 metara i uživali punih 28 minuta leta. Srećan sam, još jedan san je ispunjen - naglašava Goran.

Faca je početkom godine učestvovao i u Kikindi u obuci za ronjenje osoba sa invaliditetom.

- Kao lice sa invaliditetom koje nekoliko godina roni i gde posedujem određeno zvanje, uz veliku zahvalnost Ravnak Branku iz Slovenije, učestvovao sam kao njegov pomoćnik. Meni je tamo od ogromne pomoći bio kolega Zvonko Momirski iz Zrenjanina. Inače, ideja je da obučimo prve sertifikovanje invalide za ronjenje u Srbiji da bi smo time tim licima omogućili i približili još jednu vrstu sporta i načina života. I naravno, nakon toga i predviđeno učešče na Evropskom takmičenju - kaže Goran.

Foto: Privatna arhiva

On dodaje da se nakon uspešno pokazne vežbe očekuje da u septembru bude završen kurs sa većim brojem invalida, i od njih napravi dobar tim koji će ići na Evropsko prvenstvo u podvodnim veštinama.

- Do tada čekamo i zvanično odobrenje Svetske ronilačke federacije, CMAS, da prvo odobre u svetu takmičenje te vrste, jer ovo je sve novo i prvi put se dešava. Takmičenje bi trebalo biti u oktobru ili novembru mesecu. Nadamo se najboljem i pripremamo se za najteže. Uostalom svi mi, a posebno lica sa invaliditetom, odlično znamo šta znači svakodnevna borba - ističe naš sagovornik.

Goran je prvi paraplegičar Srbije koji je ikada zaronio. Više od 40 puta je dobrovoljno dao krv.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    21. avgust 2017 | 12:44

    Ziv bio momce

  • Stvarno

    21. avgust 2017 | 12:36

    Covek je objasnio, svima nama koima je kao nesto dosadno i sedimo ispred ovih kompjutera

  • rat I mir

    25. avgust 2017 | 08:31

    Divim se ovom hrabrom coveku! Zna li neko adresu, mail kako bih mogao stupiti u kontakt sa Goranom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA