Zeleni tunel u srcu grada: Sokak u Kikindi kakvog nema ni u Beogradu, ni u Novom Sadu, a ni u Nišu! (FOTO)

Ovakva jesen može da bude samo u jednom mestu na svetu, a ono je baš u Srbiji

  • 14

Banaćani osim što se diče bogatom kulturom,prelepom graditeljskom baštinom, banatskim specijalitetima i vedrim duhom, svaki Kikinđanin će vam reći da je posebno ponosan na Ulicu generala Drapšina, koju je prestižni sajt Arhitektura i dizajn pre dve godine proglasio za jednu od najlepših ulica na svetu. I ne samo zbog ulice drvoreda, Kikinđani se ponose centrom grada, Starim Jezerom, Velikim parkom i prelepim arhitekstonskim zdanjima, sa tradicijom od 250.godina urbanističkog razvoja. Sa dolaskom jeseni,ulica drvoreda i pojedini delovi grada, deluju poput bajkovitih slika.

DUGA SE UKAZALA U KIKINDI UOČI SVETOG LUKE: Evo šta prema drevnom verovanju to znači (FOTO)

Branislava je poslednja korparka u Banatu: Ako me niko ne nasledi, ovaj zanat će izumreti (FOTO)

Kaća Obradov, punih pedeset godina živi u Kikindi, kako kaže - nikada nije želela da se seli iz svog grada:

- Kikinda je prelepa, posebno kada proleće dolazi i jesen. Volim je što je puna zelenila, ali pre svega zbog ljudi koji su pozitivni. Ovde sam provela ceo svoj radni vek, radila sam kao medicinska sestra i sada sam u penziji. Divna je naša Kikinda - kaže nam ova vedra penzionerka.

Foto: Telegraf

Lepe utiske o Kikindi imaju i oni koji se kratko zadržavaju u njoj. Dragana Nedimović i Milica Mirković, studentkinje iz Zrenjanina, očarane su ulicom drvoreda, ali i samim gradom:

Foto: Telegraf

- Prelepa je Kikinda, najviše nam se dopada centar grada, puno je zelenila za razliku od Zrenjanina. Najlepša nam je Ulica generala Drapšina, kada prolazimo imamo utisak kao da idemo kroz tunel, prelepo je - pričaju Dragana i Milica.

Foto: Telegraf

Grupa penzionera koja je uživala u lepom jesenjem danu, ispred zgrade Narodnog muzeja, podsetila nas je kako je Kikinda nekada izgledala:

Foto: Telegraf

- Nekada je ovde bila “žuta kocka” saobraćaj je direktno prolazio kroz centar grada. Voleli smo da idemo na Korzo, dame su šetale, sada ih slabo ima - govore duhoviti penzioneri.

Foto: Telegraf

- Slabije se omladina druži, sada se svi druže sa mobilnim telefonima, samo udaraju i kuckaju, toga u naše vreme nije bilo-kaže nam Mladen Babić. Dušan Kenjalo, sa setom se prisetio Hotela “Narvik” koji je nekada važio za prestižni hotel sa četiri zvezdice, a sada stoji kao neki oronuli “gospodin” kom ste skinuli svečano odelo.

Foto: Telegraf

Neprocenjivo blago za sve Kikinđane jeste i kompleks Starog jezera koji se prostire na oko pet hektara, udaljenosti 500 metara od centra grada.Nakon revitalizacije prostora pre nekoliko godina, ova prirodna oaza postala je glavno stecište svih Kikinđana željnih odmora u prirodu, ali i idealno mesto za sportsko – rekreativni život, kulturno-zabavne i gastro manifestacije.

Foto: Telegraf

U Kikindi se tokom smene zasadi oko 16 hiljada cvetnica Za bajkoviti izgleda grada najzaslužnija je Gradska uprava grada Kikinde koja posebnu pažnju posvećuje dekoraciji i uređenju grada,a cveće se sadi čak u tri smene:

Foto: Telegraf

- Imamo rano prolećno, letnje i jesenje cveće, na ukupno 11 lokacija se posada čak 16 hiljada cvetnica raznih vrsta, a od ove godine imamo nove partere obogaćene raznolikim biljnim vrstama - saopštili su nadležni iz Gradske uprave u Kikindi.

Foto: Telegraf

Ipak, emotivno vezani za prelepu ulicu drvoreda u kojoj je zasađeno čak preko 380 stabala, starosti od 30 do 80 godina, ovaj prirodni tunela napravljen od isprepletenih grana, dragulj je koji Kikinđani brižljivo čuvaju.

Foto: Telegraf

Ovekovečena kao jedna od najlepših ulica na svetu, autora Nebojše Tatomirova, zauzela je prestižno 22. mesto. Drvoredi “koprivića” nezaobilazno su šetalište svih Kikinđana i glavna atrakcija turista, jer dok šetate imate utisak da vas grane grle, a takva je Kikinda, rado će vas zagrliti, ugostiti i priviti uz sebe.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бојан

    2. novembar 2017 | 22:40

    Дођите у Зајечар да видите како комуналци орезују дрвеће! Наиме, гране се скрешу, остане само стабло...шта ће нашем дрвећу крошње...глупост до бола! Свака част Кикинди, Сомбору, Новом Саду....дрвореди се негују, одржавају стручно, са укусом, и љубављу, зато су ти градови тако лепи и велики пример свима како ништа не може да буде лепо као цвеће, травњаци, дрвореди! Мелем за очи и душу!!!

  • sloba

    2. novembar 2017 | 17:25

    Dodjite u Sombor da vidite isto sta su zeleni tuneli

  • BaneBg

    2. novembar 2017 | 16:48

    Bio pre mesec dana, fantastican grad, uredjen kao retko koji u koji sam bio.Pozdrav kikindjanima i da cuvaju svoj prelep grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA