≫ 

Aprililili, samo smo se šalili: Evo zašto se zaista slavi 1. april i zašto vas pređemo svake godine

Telegraf se tradicionalno, kao i prethodnih godina na današnji dan malo našalio sa vama. Ništa zlonamerno, ipak je Svetski dan šale

  • 4

Uplašili ste se da više nikad nećete celu noć gledati Novaka kako osvaja velike turnire? Već ste otvorli pivo da proslavite dolazak Saše Đorđevića u Zvezdu? Zaintrigiralo vas je pomirenje Kije i Slobe, ali i najava istorijskog susreta Putina i Trampa u Beogradu? Imamo samo jednu reče za vas, punu vokala i sa uzvičnikom na kraju - APRILILILI! Nema ljutnje (no hard feelings), ali prešli smo vas. Ipak je Svetski dan šale.

Sigurni smo da ste i vi danas bar jednom pokušali da prevarite vaše kolege, prijatelje ili ukućane, kao i da ste šalu pažljivo smišljali, baš kao svakog prvog aprila. Slobodno nam u komentarima napišite šta ste smislili i kako je to prošlo.

Novak Đoković objavio kraj karijere: Ovo je najbolnija odluka u mom životu! (FOTO)

A da li ste znali da tradicija zbijanja šala i “prevara” postoji u svetu već nekoliko vekova, a rasprostranjena je podjednako na Istoku, kao i na Zapadu?

Prema jednoj legendi, Francuzi su u srednjem veku, u nekim oblastima, Novu godinu slavili nedelju dana. Proslava bi počinjala 25. marta i završavala se 1. aprila, sve dok 1582. nije usvojen Gregorijanski kalendar prema kome je Nova godina počela da se slavi 1. januara.

Printskrin: Telegraf

S obzirom na to da nije bilo lako navići se na novi datum, neki su i dalje Novu godinu dočekivali 1. aprila, što je izazvalo podsmeh onih obaveštenih koji su ih nazivali “aprilskim budalama”.

Prema drugoj legendi, Bog je stvaranje zemlje završio 1. aprila, a onda se vratio na nebo i brigu od Zemlji ostavio ljudima. Nedugo potom Adam i Eva su zgrešili, a Bog više nikad nije uspeo da ispravi tu ljudsku “grešku”.

Teorije naravno imaju svoje propuste, ali na dan šale to možemo i zanemariti, jer danas je bitno smejati se što više: smeh leči sve, a priznaćete, ponekad ga nemamo dovoljno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Bez obzira na običaje sigurno je jedno: smeh nas opušta i čini lepšim i zato iskoristite današnji dan da se našalite, prevarite nekog i što da ne, budete prevareni. Osmeh na vašem licu neće izostati, a upravo je on glavni simbol Prvog aprila.

I zato smo sigurni da se danas niste naljutili na nas. Ništa ne brinite, Novak će nas još radovati, Đorđević je i dalje (za sad) "samo" selektor reprezentacije, a Beograd će ove godine biti mesto sastanka četiri najbolje košarkaške ekipe (F4 Evrolige), dok je onaj randevu Putina i Trampa u srpskoj prestonici mnogo manje verovatan.

Printskrin: Telegraf

Što se tiče pomirenja Kije i Slobe, ko zna, tu smo možda i predvideli neka dešavanja.

Napišite nam u komentarima kako ste prevarili svoje najbliže i da li mislite da će se nešto od onoga što smo napisali zaista i desiti.

VIDEO: Skinula dečka do gole kože i priredila mu šalu koju će pamtiti celog života

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scipion

    1. april 2018 | 12:12

    Одмах сам прекинуо читање чим сте поменули Фарму, Кија и те глупости...

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    1. april 2018 | 16:27

    Jutros sam na Terazijama sreo kolegu koji se upravo šetao sa dva pingvina. Pitao sam ga odakle su mu, a on reče da ih je slučajno sreo i da hoće da ih negde odvede. "Najbolje je da ih vodiš u zoološki vrt", preporučio sam mu. Negde oko podne ponovo sam ga sreo u gradu, još uvek u društvu sa pingvinima. "Šta je, zar ih nisi odveo u zoološki vrt?", upitao sam ga. "Ma, bili smo do sada, celog smo ga obišli. Sad čekamo prevoz, idemo malo na Avalu!". ;-) ;-)

  • Irena

    2. april 2018 | 10:35

    Zasto su Eva i Adam pogresili,nije mi jasno,zar Vera tj.Bog ne propagiraju ljubav?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA