Tvrdnje lekara sa KiM: Albanci znaju da ih je NATO trovao, ali ne žele da okrive mentore jednostrane nezavisnosti

I lekari u Prištini upozoravaju da se broj obolelih od malignih bolesti povećava iz godine u godinu

  • 6

Uprkos tome što se u kosovskoj javnosti retko govorilo o posledicama bombardovanja, evidentno povećan broj obolelih uticao je na oglašavanje ne samo udruženja obolelih od kancera, već i lekara onkološkog odeljenja Kliničkog centra u Prištini. Oni ističu da je poslednjih nekoliko godina broj obolelih od malignih bolesti na KiM udvostručen.

Prve zvanične podatke o tome je pre dve godine saopštio dr Ekrem Hiseni sa odeljenja onokologije Univerzitetsko-kliničkog centra, i to u izjavi datoj inostranim agencijama. Tada je kao podatak naveo da je u 2015. godini na toj klinici registrovano 808, a već naredne godine 1.238 obolelih od karcinoma, pišu Večernje novosti.

- Među obolelima na Kosovu najrasprostranjeniji su karcinomi dojke, pluća i debelog creva - navode u prištinskoj klinici, gde, kako saznajemo, imaju sve neophodne aparate za registrovanje i lečenje ovih opakih bolesti.

Istražujemo najveći mit u Srbiji: Da li osiromašeni uranijum izaziva rak i preti li nam epidemija malignih bolesti? (TABELA)

Ipak, iako prištinska klinika ima najsavremeniju opremu iz inostranstva, srpski lekari s Kosmeta, upoznati sa situacijom u tamošnjem zdravstvenom sistemu, kažu da Albanci i dalje radije odlaze na lečenje kod srpskih lekara u bolnice u centralnoj Srbiji.

NATO bombardovanje, Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

- Postoje čak organizovani odlasci na preglede, ali i kasnije, zbog lečenja, u privatne klinike u Beogradu i Nišu - govori nam doktorka iz Prištine, koja ne želi da joj se ime otkriva u javnosti, pogotovu zato što, kako ističe, zvanična politika na Kosovu neće da ističe problem s kojim se žitelji Kosmeta gotovo dve decenije suočavaju, ali i dodaje da albansko stanovništvo shvata posledice koje su ostavile NATO bombe.

- Ono što treba da se razluči jeste to da ne treba zvaničnu politiku Prištine poistovećivati s narodom, pogotovo što političari za nastalu situaciju ne žele da okrive mentore jednostrane nezavisnosti. Dokaz tome je to što pacijenti oboleli od opakih bolesti uglavnom sami plaćaju lekove - ističe dr Nebojša Srbljak iz Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovci, koji je sa svojim udruženjem "Milosrdni anđeo" prvi ukazao na povećan broj obolelih od malignih bolesti na Kosmetu.

I dok ističe da se veliki broj albanskih pacijenata koji su prethodno bili na lečenju u VMA ili drugim renomiranim ustanovama u Beogradu kasnije javljao na pregled u njegovu ambulantu, dr Srbljak podseća da je zbog povećanog broja obolelih od karcinoma i drugih maligniteta još 2008. godine tadašnji kosovski ministar zdravstva Agim Gaši sa Onkološkog instituta sklopio ugovor s klinikama u Makedoniji i Turskoj za lečenje pacijenata, koje je plaćala kosovska privremena vlada.

I na KiM sve više obolelih od raka, Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Napominjući da su se parametri istraživanja broja obolelih od maligniteta odnosili na period od 1997. do 2000. godine u srpskim sredinama na KiM, dr Srbljak ističe da su prvi rezultati predstavljeni 2002. i da su bili frapantni.

- Na primer, karcionom pluća je bio u porastu preko 200 odsto u odnosu na 1997. i 1998, kada smo imali industrijska zagađenja, ali je tada nivo bolesti bio minoran u odnosu na period posle 1999. godine, kada su nam prvenstveno dolazili mladi ljudi, učesnici rata - ističe dr Srbljak.

On naglašava da je poslednjih godina i sve veći broj beba koje se rađaju sa deformitetima, ali i da ćemo posledice osiromašenog uranijuma osećati i narednog veka.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    23. jun 2018 | 07:49

    Znaju naravno. Naše bolnice leće njihove bolesne od raka.. Tirsova puna mališana sa Kosova. Poklon od milosrdnog anđela. Glupi i mi i oni pa sad svi ispastamo.

  • minut

    23. jun 2018 | 17:39

    Što bi ih mi lečili, pa oni imaju svoju veliku državu, nek se leče u Tirani! Ili negde u SAD! Mogu i u švajcarskoj! Nek im Granit Čaka plaća lečenje ili Dua Lipa. Znam da je ovo radikalan komentar ali budimo realni oni nam nisu prijatelji, i trude se da to pokažu na svakom koraku.

  • Lucifer 1.

    23. jun 2018 | 09:43

    Pametni ljudi i umeju da cene dobijenu pomoć,zahvalnost je zahvalnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA