≫ 

Austrija ide udesno: Kurc proglasio pobedu na izborima, postaje najmlađi lider u Evropi (FOTO)

Pratite sva dešavanja iz minuta u minut na portalu Telegraf.rs

  • 13

U Austriji su jutros počeli parlamentarni izbori na kojima će oko 6,4 miliona Austrijanaca odlučivati o budućem političkom kursu zemlje. Građani na parlamentarnim izborima biraju stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (fPO).

Najbitniji izbori u Austriji održavaju se danas: Odlučuje se o budućem političkom kursu zemlje, Kurc favorit (FOTO) (VIDEO)

Zovu ga Car i Mesija, a danas može da postane najmlađi evropski vođa: Sve o Sebastijanu Kurcu, vunderkindu iz Beča (FOTO) (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug

01:00 - Kako je budući kancelar Austrije pre izbora govorio o Srbiji: Kurc izneo svoje stavove o Kosovu, sprskoj zajednici i našem putu ka EU

00:20 -  KURCOV PRVI INTERVJU POSLE IZBORA

Sebastijan Kurc izjavio je da će ostati veran svojim predizbornim stavovima o pitanju izbeglica i da se raduje saradnji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kurc je u intervjuu za Krone.at kazao da će mu prvi politički korak nakon izbora biti razgovori sa svim strankama koje, kako je kazao, želi da uveri u potrebu "drugačije političke kulture".

- Austrijancima je prepiranja preko glave - rekao je Kurc.

Foto: AP/Tanjug

23:23 - AUSTRIJA IDE UDESNO

Izborni rezultati ukazuju da će Austrija, kojom su umerene stranke centra vladale decenijama, sada skrenuti udesno pošto će novu vladajuću koaliciju najverovatnije činiti OVP i FPO, stranke koje zagovaraju tvrđi stav prema imigrantima i muslimanima nego što je to bio slučaj do sada, kada su na vlasti bili socijaldemokrate i OVP.

I OVP i FPO usmerile su svoju kampanju na pitanja imigracije i islama i pozivale na čvršću kontrolu austrijskih granica i brzu deportaciju tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni, kao i na obračun s radikalnim islamom. I šef socijaldemokrata, kancelar Kern priznao je danas da rezultati izbora ukazuju na "zaokret udesno".

22:00 - VUČIĆ ČESTITAO KURCU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras lideru austrijske Narodne partije Sebastijanu Kurcu pobedu na parlamentarnim izborima, održanim danas u Austriji.

- Čestitam ti poštovani prijatelju na pobedi i verujem da će odnosi Srbije i Austrije u budućnosti biti još bolji! - napisao je Vucić na zvaničnom Tviter nalogu predsednika Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

20:54 - Sve o Sebastijanu Kurcu i njegovom putu ka mestu kancelara pročitajte OVDE.

20:30 - PREDSEDNIK AUSTRIJE NAJAVIO MANDAT LIDERU NARODNE PARTIJE

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen najavio je večeras da će, ako rezultati parlamentarnih izbora ostanu kakvi su u ovom trenutku, mandat za formiranje vlade dati Narodnoj partiji (OVP) i njenom lideru Sebastijanu Kurcu.

Na pitanje da li Kurc treba da uđe u koaliciju sa drugom političkom snagom u zemlji, Van der Belen je kazao da će o tome razgovarati sa liderom OVP. Austrijski predsednik je za agenciju APA kazao da ga je ishod delimično iznenadio, navodeći da mu je posebno bolno kako je prošla njegova bivša stranka - Zeleni.

Foto: Tanjug/AP

20:12 -  SMRTNI SLUČAJ

Na današnjim parlamentarnim izborima u Austriji, zabeležen je i jedan smrtni slučaj na biračkom mestu.

Prema pisanju lista "NoeN", jedan penzioner preminuo je u holu škole, u kojoj su bila smeštena biračka mesta u mestu Hajndenrajhštajn. Radi se o 82-godišnjem muškarcu koji je umro ma biračkom mestu pre nego što je glasao.

19:55 - KURC PROGLASIO POBEDU

Šef diplomatije u odlazećoj vladi, Sebastijan Kurc, proglasio je večeras pobedu na nacionalnim izborima, zahvaljujući kojoj će postati najmljađi premijer u Evropi.

Kurc je pobedu proglasio nakon što su preliminarni rezultati, urađeni na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova, pokazali da njegova stranka ima prednost u odnosu na druge stranke.

- Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da svi glasovi budu prebrojani - rekao je za državnu televiziju ORF.

Foto: AP/Tanjug

18:45 - NOVI REZULTATI I NOVE PROGNOZE

 Prebrojavanje glasova današnjih prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji donosi nekoliko iznenađenja, izuzev u vezi sa prvim mestom, jer je potpuno jasna pobeda Narodne partije (OVP) Sebastijana Kurca.

Međutim, povećanjem broja prebrojanih glasačkih listića, u borbi za drugo mesto i prelazak cenzusa došlo je do određenih pomeranja, koja su moguća i kada sutra bude prebrojano 890.000 glasova birača koji su glasali putem pošte.

Sada je OVP, nakon 52,7 odsto prebrojanih glasova osvojila je 31,5 odsto glasova, što je 6,5 odsto više nego 2013.  Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kerna, koja je i pored brojnih afera, uspela da osvoji 0,3 odsto više nego na prošlim izborima, i sa 27,1 odsto glasova pretekla je Slobodarsku partiju (FPO).

Foto: AP/Tanjug

FPO Hajnc-Kristijana Štrahea osvojila je 25,9 odsto glasova, što je za 5,4 odsto više nego na prošlim izborima. U austrijskom parlamentu naćiće se i Neos sa 5,1 odsto glasova, te i Lista Petera Pilca sa 4,4 odsto glasova.

Ogromno iznenađenje, i najveći gubitnik dana su Zeleni. Ako ovako ostane do konačnog rezultata, stranka Zelenih sa 3,9 odsto glasova, i gubitkom od čak 8,5 odsto glasova, ne prelaze izborni cenzus od četiri odsto.

Ukupno je danas 6.401.304 Austrijanaca imalo pravo glasa, a 890.000 iskoristilo ga je glasačkim listićima za glasanje putem pošte, koji će tek sutra biti prebrojani, pa se oko drugog mesta i prelaska cenzusa mora sačekati da bude prebrojan i taj značajan broj glasačkog tela.

17:16 - OBJAVLJENI PRELIMINARNI REZULTATI

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta. Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svetu.

Foto: AP/Tanjug

OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 6,3 odsto. Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije.

Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata.

Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego pre četiri godine.

U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3 odsto (+0,3 procenata), a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni,koji su osvojili 4,9 odsto, ali koji su pretrpeli najveći gubitak sa -7,5 odsto.

Foto: AP/Tanjug

14.41 - PENZIONER POKUŠAO DA ZAPALI BIRALIŠTE

Na današnjim parlamentarnim izborima u Austriji zabeležen je i prvi incident, tokom kojeg je jedan penzioner došao na biračko mesto sa namerom da ga zapali.

Kako je saopštila policija pokrajine Štajerske, psihički poremećeni muškarac starosti 77 godina, došao je u mestu Hartberg do glasačkog mesta noseći kanister sa gorivom.

On je gorivo istočio ispred birališta, ali su ga prolaznici sprečili u njegovoj nameri.

On je, takođe, kako je saopšteno, pretio predsedniku lokalne izborne komisije.

Policija je uhapsila penzionera, a pozvan je i lekar da ga pregleda, kako bi se ustanovilo da li je bio uračunljiv.

Njegov motiv, ističe policija, bilo je nezadovoljstvo političkom situacijom u Austriji.

Foto: Tanjug/AP

12.41 - KURC: NADAM SE DOBROM REZULTATU

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, koji bi nakon današnjih parlamentarnih izbora, sa svega 31 godine života, mogao biti najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali i najmlađi šef vlade jedne zapadne zemlje,  izrazio je nadu da će ishod parlamentarnih izbora omogućiti prave promene.

On je, nakon što je predao svoj glas, u pratnji devojke Suzane, rekao da se nada da će veliki broj Austrijanaca iskoristiti svoje pravo glasa.

Dolazak Kurca na glasanje propraćeno je uz ogromnu pažnju domaćih i stranih medija.

Inače Kurc je glasao u školi, gimnaziji, koju je nekada i pohađao kao đak.

11.30- KERN OPTIMISTA, POZIVA GRAĐANE DA GLASAJU 

Foto: AP/Tanjug

Austrijski kancelar i lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern glasao je danas nešto posle 10:30, a u izjavi novinarima bio je veoma kratak i vidno napetiji od ostalih lidera stranaka koji su danas već glasali.

Kern je na biralište izašao sa suprugom Eveline, uz veliko interesovanje medija koji su pokušali da dobiju izjavu. U izjavi je rekao da je veoma optimističan.

- Planirali smo dugo da slavimo - poručio je on.

Pokušao je da prenese da je opušten rekavši da je upravo džogirao, i da planira da do kraja glasanja provede vreme sa svojom porodicom.

Foto: Tanjug/AP

11.10- VAN DER BELEN: GLASANJE JE OBAVEZA

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen pozvao je danas građane Austrije da izađu na glasanje na parlamentarnim izborima, istakavši da pravo glasa nije luksuz, nego obaveza.

„Nadam se da će mnogo ljudi investirati pola sata vremena u glasanje. Za mene glasanje nije luksuz već obaveza. Nadam se velikoj izlaznosti“, podvukao je on nakon što je predao svoj glas.

11.05 - ŠVARCENEGER PODRŽAO KURCA

Poznati holivudski glumac poreklom iz Austrije, Arnold Švarceneger, javno je podržao Narodnu partiju Austrije (OVP) i njenog lidera Sebastijana Kurca na današnjim parlamentarnim izborima. "Terminator", kako ga nazivaju po jednoj od njegovih najznačajnijih uloga, podršku Kurcu dao je preko video poruke, koju je uputio Hermanu Šicenhoferu povodom njegovog 70-og rođendana.

U toj poruci on je poželeo da OVP i Kurc pobede na današnjim izborima.

- Nadam se da će sve dobro proći za OVP. Puno seće Kurcu, mnogo uspeha - naglasio je on.

Foto: AP/Tanjug

10. 30 - LUNAČEK: DA NE DOĐE DO KOALICIJE SA FPO

Nosilac liste stranke Zelenih Ulrike Lunaček izrazila je danas, nakon što je glasala na prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, nadu da neće doći do ulaska Slobodarske partije (FPO) u novu austrijsku vladu, jer bi to bilo problematično za zemlju, koja bi bila dovedena u tešku međunarodnu poziciju.

10.01 - U NOVOJ VLADI AUSTRIJE MORAJU BITI NOVE SNAGE

U novoj vladi Austrije treba da bude više novih snaga, poželeo je danas šef Neos-a Matijas Štrolc, koji je prvi od lidera parlamentarnih stranaka jutros glasao u Beču. On je, nakon što je glasao u 9.40 sati, novinarima kazao da je Neos spreman, ako se za to ukaže potreba, preuzme odgovornost, odnosno pregovara o ulasku u vladu.

Štrolc, čijoj stranci se prognozira svakako prelazak cenzusa od četiri odsto, veruje da bi njegova stranka mogla ići ka dvocifrenom rezultatu.

- Uveren sam da ćemo iz ovih izbora izaći snažniji. Verujem da ćemo se kretati ka dvocifrenom rezultatu, iako možda ne uspemo da do njega dođemo - objasnio je on.

Izrazio je uverenje da će nakon današnjih izbora biti izneđenja.

Foto: AP/Tanjug

Neos, kako je naglasio, spreman je da uđe u vladu, jer su strukture problem u Austriji.

- Dokazali smo da smo odlučni i spremni da budemo snažan glas u opoziciji. To ćemo i ostati, ali ako postoji potreba pregovaraćemo i o ulasku u vladu. Ako ne uspeju tri opcije – crveno-crna, crveno-plava ili crno-plava, za koje smatram da su sve loše, mi smo spremni da preuzmemo ozbiljnu ulogu, na osnovu poverenja koje dobijemo od građana - istakao je on.

Štrolc je naglasio da bi progresivna tročlana vlada bila pravi put, dodajući da je neophodno imati više novih snaga.

Inače, u Austriji nisu do sada bile vlade sastavljene od koalicije tri stranaka, što se ovde smatra veoma teško održivim.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KRSTAŠ

    15. oktobar 2017 | 15:21

    Ništa bez Kurca.

  • Milan

    15. oktobar 2017 | 19:15

    Narod Austrije dobice Kurca

  • Франко

    15. oktobar 2017 | 14:25

    Шварценегер подржао Курца , е онда ако је тако биће све у реду

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA