Muzičari pronađeni mrtvi u istoj kući u razmaku od nekoliko dana: Uzeli su lek smrtonosniji od heroina, upali u euforiju i srušili se! (VIDEO)

Nijedan od njih nije dobio recept od lekara, kolege na društvenim mrežama tuguju za njima

  • 3

Džejms Traskot (25) i Maksimum Martin (35), obojica muzičari, pronađeni su mrtvi u istoj kući u razmaku od samo nekoliko dana. Obojica su preminuli na identičan način - uzevši lek fentanil, 75 puta jači od morfijuma.

Traskot je preminuo 24. avgusta u potkrovlju kuće u engleskom gradu Kenterberiju, a samo pet dana kasnije isti slučaj dogodio se i sa Maksom Martinom.

Ova droga je 50 puta jača od heroina i sve više ubija ljude: Počeli su da je koriste protiv jakih bolova, a samo malo nje vodi u smrt (VIDEO)

Istraga je pokazala da su oba muzičara uzela prekomernu dozu fentanila koji je, sudeći prema izveštaju patologa, pre upotrebe bio umiksovan sa jednom drogom kako bi efekat unošenja u organizam bio još jači.

Do leka došli ilegalnim putem

Policija je saopštila i da je Martin do fentanila došao ilegalnim putem, odnosno da mu nijedan doktor u gradu nije prepisao recept.

- Martin je uneo dozu fentanila od 12 miligrama po litru krvi i ta količina leka za njega je bila fatalna. On je bio poznat zavisnik od droge - rekao je istražni sudija Džejms Dilon.

Maksov brat Artur Martin (35) istakao je kako se nada da će slučaj njegovog brata biti opomena za sve koji su u sličnim oblicima zavisnosti.

- Veoma smo pogođeni Maksovom smrću. Nadamo se da će drugi čuti za ovaj slučaj i na vreme sebe izbaviti iz problema - rekao je brat muzičara.

Istražni sudija istakao je da ni Džejms Traskot pre uzimanja fentanila nije imao recept za njega.

- Traskot je u svoj organizam uneo još veću količinu leka od Martina, čak 72 miligrama po litru krvi. Nije imao nikakve šanse da preživi.

Lokalni muzičari izrazili su putem društvenih mreža žaljenje i tugu zbog smrti svojih prijatelja i kolega.

- Kenterberi nikad više neće biti isti. Na njihove smrti javnost gleda drugačije, niko ne zna kakve su to ljudine bile. Bila je čast gledati ih na koncertima. Ovo su grozni trenuci za sve nas - napisao je Renalt Smit, fotograf koji je u karijeri nekoliko puta slikao Traskota i Martina na sceni.

Šta je fentanil i koliko je zaista jak?

Fentanil spada u drogu smrtonosniju od heroina. Zapravo je 50 puta jača od njega!

Sintetička droga koja je napravljena kako bi ublažavala bolove za samo tri godine toliko je postala rasprostranjena da je stopa smrtnosti posle uzimanja fentanila skočila za 600 posto.

Kilogram fentanila na crnom tržištu vredi oko 5.500 evra. Od jednog grama "čistog" fentanila može da se napravi oko 7.000 doza za uličnu prodaju.

Zavisnici od hemijskih supstanci kažu da je efekat uzimanja fentanila sličan heroinu zbog čega ga često koriste kao zamenu za njega.

HEROIN, MARIHUANA, EKSTAZI: Saznajte koliko dugo koja DROGA ostaje u telu i može da se otkrije (VIDEO)

Dominiraju osećanja nerealne sreće, euforije i bestežinskog stanja. U odnosu na heroin, uživaoci narkotika sve češće i brže umiru od fentanila koji se pravi po ilegalnim laboratorijama Zapadne Evrope.

Česte neželjene reakcije na lek su pospanost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, promene raspoloženja, halucinacije...

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA