≫ 

Fascinantne fotke iz vazduha sa protesta u Solunu: Kao pola Grčke da je došlo (FOTO SA LICA MESTA)

Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč "Makedonija" u svom imenu

  • 23

Više od 500.000 Grka okupilo se danas u Solunu, gradu na severu zemlje, na demonstracijama protiv upotrebe reči "Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Veliki protest Grka u Solunu: Izričito protiv upotrebe imena Makedonija u bilo kom kontekstu (FOTO) (VIDEO)

Organizatori protesta tvrde da se na demonstracijama okupilo 400.000 ljudi, dok policija nezvanično procenjuje na 100.000, prenosi AP.

U protestima učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri, preneo je grčki portal grikreporter. Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč "Makedonija" u svom imenu.

Foto: AP/Tanjug

"NEMA DUPLOG IMENA, NEMA VIŠE IZDAJE"

Dok su sa zvučnika glasno svirale pesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane "Grčka - Grčka - Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka", naveo je grčki portal.

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante. To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dve zemlje ovog meseca saglasile da obnove napore u cilju rešavanja 25-godišnjeg spora.

Foto: Čitalac Telegrafa

Ovonedeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu doneli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime izneti na pregovarački sto.

CIPRAS O UPOTREBI IMENA MAKEDONIJA

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista "Etnos" da je "u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju".

- Ali, nije nerazumno uvrstiti termin "Makedonija" u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda - istakao je Cipras.

Foto: AP/Tanjug

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč "Makedonija" upotrebi ni u jednom rešenju. Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni severni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne reši, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

Foto: Čitalac Telegrafa

SUKOB GRKA I MAKEDONACA STIGAO I DO AUSTRALIJE

Istovremeno, protesti Grka i Makedonaca u Melburnu nisu bili tako mirni. Došlo je do sukoba grupa MAkedonaca i Grka tokom protesta zbog pregovora o imenu Makedonije. Australijska policija suzavcem je morala da prekine sukobe, prenela je Radio Televizija Srbije.

Grci su protest organizovali pod sloganima "Nema prodaje imena Makedonije" i "Makedonija će uvek biti Grčka", a neredi su izbili posle sukoba sa grupom mladića, koji su nosili majice sa makedonskim simbolima.

Foto: AP/Tanjug

Pogledajte kako je izgledao protest 250.000 Makedonaca:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radojica

    21. januar 2018 | 18:25

    A zapravo radi se o srpskoj teritoriji na koju polazemo tapije i imamo evropske ugovore jos iz doba starih srpskih kraljeva. Tito i strane sluzbe napravile su od te sacice ljudi republiku BJRM.

  • Cika Velja

    21. januar 2018 | 18:22

    Bas me zanima kako gledaju siprari na ovih po' miliona dusa na jednom mestu samo zbog imena susedne drzave??? A koliko ce tek da ih se skupi kad siptari budu opet mahali velikom Albanijom...pa crnogoraca...pa Srba...??? Bice nezabotavno!!!

  • tara

    21. januar 2018 | 18:28

    prelepa slika jedinstva podrska Grcima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA