≫ 

Misteriozna olupina izvrila iz blata u Alabami: Da li je pronađen poslednji brod koji je prevozio robove? (FOTO) (VIDEO)

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Rejns

  • 2

U rečnoj delti u američkoj državi Alabama pronađeni su ostaci drvenog broda koji bi mogli pripadati Klotildi, poslednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u SAD pre gotovo 160 godina.

Pronašli su predbračni ugovor star više od 4.000 godina: Ako par ne može da dobije dete, muž može da nađe ženu roba!

Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Rejns, koji je otad u kontaktu sa stručnjacima koji pokušavaju utvrditi da li je reč o tom legendarnom brodu, piše Dejli mejl.

Istorijski podaci govore kako je kapetan broda Vilijam Foster po dolasku u Mobil Bej 1860. godine brod spalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je nedaleko od tog mesta.

Na olupini su vidljivi i tragovi gorenja, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog perioda.

- Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog perioda, a čini se i da je brod izgoreo - rekao je Greg Kuk, arheolog sa univerziteta Vest Florida.

Džon Braten, koji radi s njim na istraživanju brodskih olupina, za AL.com rekao je kako "ništa ne upućuje na to da nije Klotilda, a nekoliko stvari upućuje na to da jeste".

Foto: loc.gov

Iako je Tomas Džeferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na americkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još decenijama. Glavna luka za dovoz bila je upravo u zalivu Mobajl.

Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobajl - godinu dana pre izbijanja američkog građanskog rata, a to je poslednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u SAD.

Otkriće misteriozne olupine dolazi nakon neuspeha brojnih istraživača koji su pokušavali da pronađu legendarni brod tokom godina.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    26. januar 2018 | 08:03

    Malo toga se promijenilo i sad postoje robovi radnici i robovlasnici poslodavci

  • Лицемер

    26. januar 2018 | 08:13

    Хоће то сад прогласити за културно добро?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA