Edin Džeko i Zolja su na prevaru dobili državljanstvo SAD: Tvrdili su da su izbeglice, a zapravo su ratni zločinci (FOTO) (VIDEO)

Džeko je 2014. godine osuđen na 13 godina zatvora, a kaznu izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo

  • 2

Američko ministarstvo pravde nedavno je podnelo tužbu saveznom sudu, kojom traže da ukine državljanstvo Sjedinjenih Država za dvoje bosanskih Muslimana koji su navodno prikrili svoje učešće u ratnim zločinima tokom ratova početkom devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Tužba, objavljena 4. aprila, odnosi se na Edina Džeka i Rasemu Handanović Zolju, zbog ubistava "civila i zatvorenika" u Bosni i Hercegovini, ali i zato što su se lažno predstavljali kao izbeglice kako bi dobili američko državljanstvo i to "prikrivajući počinjene zločine", prenosi Radio Slobodna Evropa.

>>>Edin Džeko osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina

U tužbi se navodi da su 46-godišnji musliman i 45-godišnja muslimanka bili u sastavu elitne jedinice vojske BiH, koja je 16. aprila 1993. godine, napala selo Trusina. Navodi se da je napad, poznat kao "masakr u Trusini", ciljao bosanske Hrvate koji su boravili u selu "zbog svoje hrišćanske veroispovesti i hrvatske nacionalnosti". U Trusini je tada ubijeno osobe.

Amerika je Edina Džeka 2011. godine izručila BiH zbog masakra u Trusini - Printskrin: Youtube

- Oboje su bili pripadnici streljačke jedinice koja je pogubila šest nenaoružanih ratnih zarobljenika i civila, a Handanović je nastavila da puca u njih kako bi se uverila da su mrtvi - navodi se u tužbi.

Takođe, navodi se i da je Džeko ubio starijeg paralizovanog čoveka, a potom i njegovu suprugu jer nije prestajala da plače.

Ministrastvo pravde ističe da su i Džeko i Handanović prebegli u Sjedinjene Države gde su prevrom dobili status izbeglica, a kasnije i američko državljanstvo.

- Oboje su podneli zahteve i potom dobili status izbeglica u SAD, tvrdeći pritom da su žrtve progona - navedeno je u tužbi.

Džeko je 2014. godine osuđen na 13 godina zatvora - Foto: Sud Bosne i Hercegovine

Nakon što su se u javnosti pojavile optužbe o njihovoj umešanosti u ubistva, Džeko i Handanović su izručeni BiH, gde ih je Sud za ratne zločine osudio na višegodišnje kazne. Zolja je bila prva žena koju je taj sud osudio za osudio ratni zločin.

Džeko je 2014. godine osuđen na 13 godina zatvora, a kaznu izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo.

Handanović, koja se 2012. godine izjasnila krivom, sarađivala je da sa vlastima i svedočila protiv Džeka. Nakon odsluženih pet i po godina zatvorske kazne, puštena je na slobodu i sada se nalazi u Oregonu.

- Ratni zločinci neće pronaći nikakvo sigurno utočište ili sklonište unutar Sjedinjenih Država - izjavio je američki državni tužilac Džef Sešns u saopštenju.

Rat u Bosni rezultirao je smrću oko 100.000 ljudi i raseljavanjem oko 2.6 miliona stanovnika. Bosanski Muslimani su često bili žrtve masakra i kršenja ljudskih prava.

Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine, Bosna je podeljena na dve konstitutivne države: Muslimansko-hrvatsku federaciju i srpski entitet, Republiku Srpsku.

Međunarodni sud pravde u Hagu osnovan je 1993. godine kako bi se procesuirali zločini počinjeni u balkanskim ratovima početkom devedesetih. U decembru prošle godine prestao je sa radom, nakon što je osudio oko 90 osoba - uključujući i najviše komandanate bosanskih Srba i Hrvata - za zločine protiv čovečnosti, genocida i drugih ratnih zločina.

Mnogi Srbi su se žalili na taj proces, ukazujući na činjenicu da je oko 80 odsto svih optužnica bilo protiv Srba.

U videu pogledajte šta je Rasema Handanović Zolja ispričala na suđenju:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    5. april 2018 | 13:48

    Ja mislio Dzeka samo fudbal interesuje, kad ono prevarant.

  • ДР

    5. april 2018 | 20:00

    Ух, помислио сам да одговарају за Србе......!????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA